Help! Wat als je school afbrandt?

Help! Wat als je school afbrandt?

Het is de droom van iedere leerling: het brandalarm dat afgaat tijdens een saaie les of een toets. Meestal vanwege een oefening of vals alarm, maar wat als je de school uitloopt en de vlammen wél uit het dak slaan? Krijg je dan een aantal dagen vrij van school? En waar krijg je les als het schoolgebouw niet meer bruikbaar is?

De laatste keer dat bij mij op school het brandalarm afging, is alweer een aantal maanden geleden. Ik zwoeg mezelf door een woordjestoets Latijn heen waarvoor ik niet heb geleerd als ineens het brandalarm afgaat. Mijn redder in nood. Eerst even snel alle antwoorden afkijken en daarna lopen we met z’n allen rustig naar buiten. Lang duurt het niet, want al snel is de oorzaak duidelijk: een groepje tweedeklassers heeft het brandalarm af laten gaan.

Geen plan

Nu was dit vals alarm, maar wat als er echt brand uitbreekt in school en (een deel van) het schoolgebouw hierna niet meer bruikbaar is? Om hierachter te komen, stuur ik een mailtje naar mijn schooldirecteur. Hij geeft aan dat onze school een veiligheidsplan heeft voor als er brand uitbreekt. Dit plan bevat afspraken over hoe de school geëvacueerd moet worden. Maar voor het geval de school na een brand niet meer bruikbaar zou zijn, zijn geen plannen. In dat geval gaat de school naar de gemeente. Samen kijken ze dan naar de verschillende opties.

Maar wat zijn dan die verschillende opties? Eerst wordt er gekeken of er ergens in de gemeente nog een (deels) leegstaand schoolgebouw is. Als dat niet het geval is, wordt er gekeken of er andere leegstaande gebouwen gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan een oude bibliotheek of een leegstaande fabriekshal. Als zo'n locatie gevonden wordt, kan je erop rekenen dat je vrij snel weer les zult hebben.

Tijdelijke school

Mijn directeur laat ook weten dat het kan dat zo’n locatie niet gevonden wordt. In dat geval zal er een tijdelijke school gebouwd moeten worden. Dat kan wel even duren, en dus bestaat de kans dat je een aantal dagen niet naar school hoeft. Kan je je dan verheugen op een aantal dagen vakantie? Daar zou ik niet zo gauw op rekenen, tijdens de coronapandemie hebben we helaas gezien dat niet naar school kunnen niet betekent dat je geen les hebt.

Stel, er wordt geen leegstaande ruimte gevonden en er wordt een tijdelijke school gebouwd. Hoe ziet dat er dan uit? Ikzelf weet dat als geen ander, want wij hebben sinds een half jaar les in zo’n tijdelijke school. Dit omdat onze school wordt gesloopt en opnieuw opgebouwd, gelukkig niet omdat 'ie is afgebrand. Onze tijdelijke school bestaat uit een groot aantal containers met daarin alles wat je in een normale school ook hebt: lokalen, een aula, gangen. Ideaal is het niet, zo is er maar één in- en uitgang waardoor er aan het eind van elk lesuur een soort file ontstaat, zijn de tl-lampen enorm fel en is er geen fietsenstalling. Een voordeel is wel dat de school airconditioning heeft, iets wat vooral afgelopen zomer erg prettig was.

Vrije dagen

Er is een kans dat je een aantal dagen vrij krijgt als de school afbrandt, maar deze verloren lesuren moeten ook weer ingehaald worden. Of je krijgt online les. Maar stel je de chaos eens voor, mocht dit gebeuren. Nee, volgende keer als het brandalarm afgaat, ben ik blij als het 'gewoon' weer een tweedeklasser is.

Dit wil je ook lezen:
Gepubliceerd op 4 oktober 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.