Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Help! Brandoefening!

Help! Brandoefening!

Door Merel

Het is een van de hoogtepunten van het jaar. Al dagenlang gaan de geruchten de school rond. Wanneer zou het gebeuren? Tijdens welk uur? Hopelijk met wiskunde. Of nee, beter nog, tijdens dat geschiedenisproefwerk dinsdag het derde!

Het gaat nergens anders meer over: de 'onaangekondigde' (maar zoals elk jaar stiekem toch uitgelekte) brandoefening. Tijdens aardrijkskunde (hmm, jammer) is het dan zover. *wieuwieuwieu*! De hele klas staat al bij de deur als meneer Van Dijk ons nors gebaart weer te gaan zitten.

De bijna-gepensioneerde man is duidelijk not amused. "Jongens, ik ben midden in mijn uitleg over carbonaatgesteenten, dit vind ik tamelijk respectloos."

Onverstoord verder

"Maar meneer -" "Ik wil er niks over horen, terug naar jullie plaatsen!" Terwijl de sirenes door blijven loeien, gaat hij onverstoord verder met zijn uitleg. Ik kijk door het raampje naar de gang en zie mevrouw Rijkstra van Engels paniekerig met haar armen gebaren dat haar leerlingen hun tassen moeten laten staan en haar moeten volgen.

De conciërge holt richting de wc's. Officieel om te controleren of er iemand zijn behoefte aan het doen is, maar eigenlijk om te checken of niemand zich verstopt heeft, de favo sport van velen tijdens brandoefeningen. Ik heb de hoop al bijna opgegeven en kijk jaloers naar buiten, waar een steeds groter wordende massa zich verzamelt op het schoolplein.

Totaal geschokt

Dan vliegt de deur ineens open. De conciërge is terug van zijn wc-rondje en totaal geschokt dat er zich nog een hele klas binnen bevindt. De arme man veegt het zweet van zijn voorhoofd en brabbelt onverstaanbaar snel iets als: "Heervandijkalstublieftbuitendeleerlingensnelnugeentijdteverliezen!" Met een diepe zucht van de docent in kwestie en gejuich van de leerlingen worden we dan alsnog naar buiten getransporteerd.

Eenmaal op het schoolplein schud ik mijn hoofd en denk: als er ooit écht brand is, zijn we reddeloos verloren...

Gepubliceerd op 9 maart 2013

REACTIES

C.

C.

haha, heel herkenbaar! We mogen bij ons niet eens de nooduitgangen gebruiken tijdens een 'onaangekondigde' brandoefening. Ik zie het zo al gebeuren dat er bij een échte brand niemand weet waar ze naar buiten moeten!

11 jaar geleden

S.

S.

haha herkenbaar; Hebben wij een toets engels, gaat het alarm ook af -wij moeten natuurlijk blijven zitten- blijkt het een écht (vals)alarm te zijn geweest...

11 jaar geleden

A.

A.

Haha vorig jaar hadden wij met de brandoefening muziek en toen stond de muziek dus kei hard aan, toen hadden wij het niet gehoord en toen bleek dus dat we de hele brandoefening hadden gemist...

11 jaar geleden

M.

M.

bij ons gaat t alarm best vaak af zonder dat er echt iets aan de hand is en het is dan ook geen oefening. iedereen, inclusief de leraren pakt dan eerst hun tas( in) doet jas aan en dan mogen we een kwartier in de kou staan buiten

11 jaar geleden

M.

M.

Ook een keer gingen de mensen die beneden les hadden door het raam naar buiten, maar de echte brand/nooduitgang mag niet gebruikt worden, ook al is die dichterbij dan de gewone deur :S

11 jaar geleden

I.

I.

wij hadden een luistertoets tijdens de brandoefening. we waren halverwege, konden we de volgende les de andere helft gaan doen. ook lekker. niet dat ze docenten even inlichten over de brandoefening, zodat die geen toetsen plannen op dat moment. oh ja, en het regent ook bijna altijd tijdens de brandoefening.

11 jaar geleden

L.

L.

Bij ons op de basisschool ging het alarm best wel vaak, dus dan ging de leraar eerst kijken wat er aan de hand was. Dan bleek dat het brandoefening was en moesten we naar buiten toe.
Nu op de middelbare hebben we 2 gebouwen. In een van de gebouwen klinkt het brandalarm als een autoalarm. Toen het alarm ging, hadden we in de klas een discussie of het nou een auto- of een brandalarm was. Toen bleek dat het dus toch een brandalarm was.

11 jaar geleden

S.

S.

en toen er bij ons brandalarm was ging iedereen heel rustig de school uit. bleek dat er echt brand was.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.