Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Help, ik heb een giga-gat in mijn hand

Help, ik heb een giga-gat in mijn hand

Op 1 januari had ik een goed voornemen: minder geld uitgeven. Of zo. Nu, een maand later, ben ik nog steeds voorzien van een gat in mijn hand en een vuurrode bankrekening. Daarom heb ik een week lang mijn uitgaven bijgehouden en ben ik daarmee naar het Nibud (zo-geef-je-slim-geld-uit-organisatie) gestapt voor tips om gieriger te worden. Watch and learn.

Maandag

Geen school, maar studiedag. Dat scheelt, want dan kom ik niet op Utrecht CS. Wel heb ik een etentje met vriendinnen, waarvoor ik wat ingrediënten koop. Als ik voorbij de Etos loop, besef ik dat mijn mascara klontert. Hups, nieuwe make-up en wat andere spulletjes het mandje en weg is twintig euro. ’s avonds kan ik meerijden met iemand zodat ik niet de bus hoef te pakken, dat bespaart me mooi weer vier euro.

Reactie Nibud: 

Fijn, zo’n meerij-meevaller! Mocht je nu de bus eigenlijk niet kunnen betalen, dan was de fiets wellicht een goede optie geweest. Was de make-up een impulsaankoop of had je gewoon nieuwe nodig? Als iets op is wat je nodig hebt en je hebt op dat moment het geld, moet je het gewoon kopen. Maar heb je thuis nog bergen make-up liggen, probeer dan de verleiding te weerstaan. Ben je je eigen spullen zat, dan zou je een ‘make-up ruil-middag’ met vriendinnen kunnen organiseren: gezellig én een goedkope manier om een vernieuwde look te krijgen.

Dinsdag

Ik weersta de Albert Heijn To Go op Utrecht Centraal, de Bruna waar heel veel leuke tijdschriften liggen en de Free Record Shop vol aanbiedingen. Helaas blijk ik later bij de bibliotheek een boete van zestig cent te hebben. Ik betaal het meteen, nu het geld toevallig in mijn broekzak zit.

Reactie Nibud:

Goed bezig door de AH op het station aan je voor bij te laten gaan! Je zou voor de grap eens de prijs van een half liter flesje water in de AH to go moeten vergelijken met de prijs in een gewone AH: 2,50 euro tegen over 0,15 euro: zeventien keer zo duur op het station....Gehaaste reizigers letten minder op prijzen, en AH weet dat.

Woensdag

Ik breng een boek terug naar de mediatheek op school en heb ook daar een boete: 10 cent. Mijn schoolpasje is leeg en met mijn pinpas kan ik hem niet meer opladen. Een lieve vriendin helpt me uit de brand, zodat de boete niet hoger oploopt. 's Middags koop ik tijdschrift Flow voor mijn zieke mams. Ik pak de bus, maar sta helaas rood op mijn OV-chipkaart: dat betekent €2,40 contant lappen voor een kaartje.

Reactie Nibud:

Te laat inleveren van boeken overkomt heel wat jongeren. Geen gigantische bedragen, maar als je al die beetjes van een jaar bij elkaar op telt… Twee keer deze week! Verzin voor jezelf een manier waarop je het minder snel vergeet. Zorg bijvoorbeeld dat er drie dagen voor de verloopdatum een alert in je agenda, telefoon of pc afgaat.
Wel lief dat je aan je zieke moeder hebt gedacht! Mocht je budgettair eigenlijk niet uitkomen om zo’n tijdschrift te kopen, dan vindt ze het vast ook heel fijn als je haar verzorgt met een kopje thee of wat klusjes in huis.

Donderdag

Hoera, het is me gelukt, ik koop gewoon hélémaal niks!  Wel krijg ik 10 euro van mijn vader om beltegoed te kopen.

Reactie Nibud:

Wij adviseren ouders altijd om niet nog extra geld te geven naast het afgesproken bedrag aan zak-, kleed-en belgeld. Zo leer je tenminste dat OP ook echt OP is. En dat je dus, als je meer wilt bellen, andere uitgaven moet laten of moet zorgen voor meer inkomsten. Een keer een leuke verrassing kan geen kwaad, maar ga er niet van uit dat je dat altijd krijgt. 

Vrijdag

Echt mooi, uh, nodig!Na schooltijd kan ik kiezen: alleen reizen, of mee winkelen met vriendin H. Ik kies natuurlijk voor het laatste. Bij de Six word ik verleid tot het kopen van oorbellen. Ze kosten maar 2 euro! Die kan ik toch niet eenzaam laten rinkelen daar? Daarna zie ik nog dé perfecte sjaal die bij mijn jas past. Hij kost maar 4 euro in plaats van 9,95 en ik heb hem écht nodig.

Reactie Nibud:

Prima voor een keertje. De vraag is alleen: hoe vaak zeg je tegen jezelf ‘ik heb het echt nodig’? Ook al is het een aanbieding, als je de sjaal eigenlijk niet nodig hebt, geef je toch 4 euro te veel uit. Af en toe jezelf verwennen kan erg prettig zijn, maar maak met jezelf afspraken: bijvoorbeeld dat je 1x per maand jezelf iets van X euro cadeau mag doen. Dan voorkom je dat je telkens tussendoor denkt ‘dat kan nog wel’.

Conclusie

Da's duidelijk: ik mag wel wat minder impulsaankopen doen. En eerst mijn verplichte uitgaven betalen (zorgen dat ik genoeg beltegoed heb). Het Nibud bracht me nog op een ander idee: als ik direct na het ontvangen van mijn zakgeld een gedeelte opzij zet, is mijn gat in mijn hand binnen no time compleet gedicht met een spaarrekening waar je u tegen zegt. Ik hoor het rijke geknisper en gerinkel in mijn portemonnee al! Is dat genoeg reden om mezelf op een middagje shoppen te trakteren?

Gepubliceerd op 1 februari 2011
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

S.

S.

Die AH To Go, daar trap ik ZO VAAK in.

13 jaar geleden

Z.

Z.

Leuk artikel!
Ik heb ook een enorme gat in mijn hand. Echt verschrikkel, ik geef geld uit aan dingen die ik niet eens echt nodig heb en dat weet ik. Ik besef het wel dat ik onnodige dingen koop, maar helaas gaat het maar door. Heb wel een spaarrekening geopend, nu proberen te sparen. Vooral nu ik 18 ben en eigen vaste kosten heb moet ik rustiger aan doen met mijn geld.
(heb net nog twee kledingstukken in de h&m gekocht)

13 jaar geleden

D.

D.

Ik wil het liefst in November een goeie pc hebben om te gamen, maar ik geef vaak meer uit dan dat er binnenkomt. Ik ga nu veel minder vaak naar de AH tijdens een pauze op school. En ik ga ook geen games meer kopen. Nu nog een baantje in de vakantie en lekker veel geld voor m'n rapporten en verjaardag, en ik heb een PC.

13 jaar geleden

R.

R.

Die AH To GO, die is een bitch. Ik trap er elke keer weer in als ik daar weer sta en bij mezelf denk "ja, het is wel duur maar ik heb geen tijd om de stad in te gaan dus het kan wel" om dan toch minstens 1x per week weer minstens 3 euro uit te geven. Hetzelfde trouwens voor alle formules op NS-stations: ik denk dat ik inmiddels aandeelhouder mag worden in de AH To Go, De Smullers (Maar de frietjes zijn zo lekker) en de Bruna (ik moet toch wat lezen?).

13 jaar geleden

R.

R.

herkenbaar, haha!

13 jaar geleden

P.

P.

Zo'n spaarrekening is super handig. Ik krijg iets van 20 euro per maand. Zet je 7 euro opzij, heb je een redelijk leuk bedrag als je eens iets 'groots' wil kopen...

13 jaar geleden

D.

D.

jullie zijn zielig noobs
(jullie hebben allemaal aids)

13 jaar geleden

S.

S.

niet waar!

13 jaar geleden

J.

J.

Sheiße. Betrapt.

13 jaar geleden

S.

S.

echt eng als dat door vuurwerk komt

13 jaar geleden

V.

V.

verliefd op katinka maar ik had het allang al weggegooit

13 jaar geleden

H.

H.

hahaha ;p

13 jaar geleden

F.

F.

Wat een leuk stukje! De link naar het stukje heb ik op Facebook geplaatst om het te delen met collega's, zodat zij het wellicht met hun mentorklas (of bij economie) kunnen behandelen.

13 jaar geleden

M.

M.

Leuk artikel, zo met de reactie van het Nibud er meteen op! En ik herken het zoooooo.... AH (ja maar, honger!), Six (omdat het dus geen drol kost) en wat dacht je van H&M onlineshop! Elke keer weer die 4,95 bestelkosten... Ik ga er ook maar eens beter op letten!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.