Héééélemaal uit Groningen

Héééélemaal uit Groningen

Door Ivo

Hoi, ik ben Ivo, 16 jaren jong, en kom uit de provincie Groningen, waar we elkaar begroeten met 'moi'. Ik kom uit een gebied dat door de landelijke media 'Het Hoge Noorden' wordt genoemd. Maar hoezo Het Hoge Noorden? Landelijke media zijn toch bedoeld voor het hele land? Waarom richten kranten, bladen en tv-programma's zich dan enkel op de Randstad. Een provincie als Groningen lijkt er niet toe te doen. En daar stoor ik me aan.

Groningen, Drenthe, Friesland, Limburg en Zeeland. Voor de meeste Randstedelingen zal het een worst zijn wat er in die provincies gebeurt. Het zou ook volkomen onlogisch zijn als het Noordhollands Dagblad opent met de economische situatie in Groningen of het carnaval in Limburg, maar ook landelijke media besteden er weinig tot geen aandacht aan. Ik heb het idee dat het gros van de Randstedelingen denkt dat wij een stelletje boeren zijn die nog nooit van zoiets als internet hebben gehoord. Maar dat klopt natuurlijk niet: ook hier hebben we gewoon stroom, riolering en kleuren-tv.

Soms besteedt de landelijke media wel aandacht aan Groningen, maar het gaat dan altijd over de aardbevingen, meestal inclusief flauwe grappen. Erg jammer, want er gebeurt veel meer in mijn prachtprovincie. Denk maar eens aan de succesvolle Eemshaven, de mooie fietsroutes en het wereldberoemde Groninger Museum. Of wat dacht je van Eurosonic/Noorderslag, het festival Noorderzon of het studentenleven?
Recentelijk was de landelijke intocht van Sinterklaas in Groningen. En over twee weken doet The Passion de binnenstad van 'Grunnen' aan. 

Sinterklaasjournaal

Op de landelijke redacties worden er vast lootjes getrokken: "Wie moet er dit keer héééélemaal naar Groningen". Dat zagen we mooi in het Sinterklaasjournaal. Zo zat Jeugdjournaal-presentatrice Milouska Meulens in de trein verslag te doen van de lááánge reis naar het "verre Groningen". Maar als wij een keer naar de Randstad moeten, doen wij toch ook niet moeilijk?

Oké, de Randstad is groot en heeft de meeste inwoners van het land (zo'n 7 miljoen), maar dat houdt dus ook in dat er 10 miljoen landgenoten in 'Het Hoge Noorden' of het 'Verre Zuiden' wonen. Waarom lezen we wel altijd over de problemen met de Noord-Zuidlijn in Amsterdam en nooit iets over het toegenomen aantal reizigers in Limburg? En waarom lezen we veel meer over de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam dan die op Texel?

Hoe het wél moet

Als ik het voor het zeggen zou hebben in Hilversum, wat uiteraard (helaas) ondenkbaar is, dan zou ik de hele binnenlandse nieuwsprogrammering per direct op de schop gooien. Niet omdat ze slecht verslag doen, allesbehalve, maar ze overbelichten de Randstad. Dat geeft een verkeerd beeld van Nederland.

Ik zou in elke provincie een correspondent neerzetten die elke dag nieuws uit de regio naar de landelijke redactie stuurt. Een win-win-situatie, aangezien dan zowel de Randstad als de buitenliggende steden en dorpen optimaal bediend worden. Want zeg nou zelf: Er gaat toch niets boven Groningen?

Ivo (16) is nieuw als blogger op Scholieren.com. Vanaf nu kun je regelmatig blogs van hem tegenkomen.

Gepubliceerd op 15 april 2014

REACTIES

B.

B.

Helemaal met je eens! Woon nu zelf niet meer in Groningen (helaas...) maar snap precies wat je bedoelt:)

10 jaar geleden

L.

L.

Moi!
Alvast fijne Paasdagen!

10 jaar geleden

M.

M.

helemaal met je eens

10 jaar geleden

E.

E.

Ik vind dat je helemaal gelijk hebt, al kom ik zelf niet uit Groningen, maar ook niet uit de Randstad ;)
Hahha, nu snap ik t waarom een x n vreemd iemand op whapp de hele tijd 'moi' zat te zeggen, ik echt zo van wtf is dat hahaha

10 jaar geleden

M.

M.

mee eens, woon in Friesland. Maar ik snap het wel, in de randstad gebeurt het meest, want daar is het het drukst en wonen de meeste mensen en komen de toeristen. Om het nieuws van andere delen van NL te volgen ben je aangewezen op lokale nieuwszenders, maar zoveel grote dingen gebeuren er vaak niet.

10 jaar geleden

U.

U.

De intocht van sinterklaas wordt de laatste tijd altijd al in een onbekend gehucht gehouden. Net zoals Serious Request. De laatste jaren wordt het niet meer in de grote steden gehouden, dus dan zou dat ook vrij onlogisch zijn.

10 jaar geleden

L.

L.

Leuk artikel! Kom zelf uit Drenthe, waar ik gewoon in een stad woon, maar helaas wordt bijna heel Drenthe als platteland gezien. Zou het ook wel anders in de media willen zien!

10 jaar geleden

I.

I.

Klopt helemaal, zelfs grote steden als Assen, Emmen en Hoogeveen worden gezien als gehuchten. Jammer is dat. Echt jammer.

10 jaar geleden

Noah

Noah

"Want zeg nou zelf, er gaat toch niets BOVEN Groningen?" Waarom moest ik hier zo hard om lachen..

10 jaar geleden

I.

I.

Ha ha ha, dat is de slogan van de stad Groningen. De marketingmensen zijn hier erg goed! ;-)

10 jaar geleden

V.

V.

Je ziet dit ook ongeveer terug in oekraine en met name het beginstdium van het oekraineconflict: er werd destijds alleen nieuws uit kiev gegeven, terwijl er in de rest van het land niet zo gek veel aan de hand was. Toch kreeg je al gauw de indruk dat het hele land in rep en roer was.

10 jaar geleden

S.

S.

Moi eem, fijn dat er uiteindelijk wat noordelingen gaan bloggen, je krijgt al gauw het idee dat dit een idioot randstedelijk clubje is.

10 jaar geleden

R.

R.

Hoger dan Groningen kan ook niet

10 jaar geleden

W.

W.

Nee, dan zit je in de zee.

10 jaar geleden

L.

L.

Eens, maar niet alleen de media, zelfs het kabinet is alleen maar op de randstad gericht. Dat is ons visitekaartje. Wat er in noordoost-groningen, zuid-limburg, twente, de achterhoek of Zeeuws-Vlaanderen gebeurt, dat interesseert ze in den haag maar weinig.

10 jaar geleden

D.

D.

Altijd al was de Randstad toch het belangrijkste. Holland was het belangrijkste gewest, en ook Utrecht had relatief veel invloed, geloof ik. In de Randstad gebeurt toch het meeste, in ieder geval, dat wat invloed heeft op heel het land. Om deze reden komt het bijna nooit in de media, neem ik aan.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.