Havermout als ontbijt is zo gek nog niet!

Het is inmiddels een bekend probleem: veel scholieren ontbijten niet of nauwelijks. In de meeste gevallen omdat ze na een halfuur snoozen hun bed pas uit komen, of gewoon omdat ze geen hap door hun keel krijgen om zeven uur 's ochtends. Niet zo slim, want ontbijten is heel belangrijk om je schooldag door te komen. In deze blog laat ik je zien hoe je van een niet zo flitsend product een snel, gezond en lekker ontbijtje maakt!

Mijn ontbijt bestond eerst uit een appel die ik voor vertrek van de fruitschaal graaide om hem vervolgens onderweg in een prullenbak te gooien. Logisch gevolg: tijdens het tweede uur op school begon mijn maag al onophoudelijk te knorren, terwijl ik nog anderhalf uur moest wachten tot de eerste pauze. Nu doe ik het anders. Ik zet mijn wekker tien minuten eerder en ga zonder al teveel snoozen mijn bed uit om een lekker havermout-ontbijtje klaar te maken.

Waarom havermout?

Nu zal je wel denken: waarom zou ik in hemelsnaam zo'n prakkie naar binnen lepelen, dat lijkt op iemands braaksel na een feestje? Ik geef toe, dat dacht ik eerst ook. Totdat ik een keer klaar was met de boterhammen met hagelslag (als ik tenminste het eerste uur vrij was) en half rotte appels.

Een pak met havervlokken stond al tijden in de kast en ik had er nog nooit naar omgekeken. Mijn moeder gebruikte het wel eens voor het bakken van koekjes. Het was nog niet in mij opgekomen om er een ontbijt van te maken. De eerste keer dat ik dat probeerde, zat ik bijna kokhalzend boven mijn kommetje. Er vanuit gaande dat melk voor baby's bedoeld is, mengde ik de vlokken met water. Veel te veel had ik erbij gedaan. Niet te eten was het...

Voedzaam

Na een paar keer experimenteren lukte het me om de havermout enigszins eetbaar te maken. Ook googelde ik nog even om uit te vinden of havermout wel echt goed voor je is. Ik las dat je door havermout te eten langer vol zit door de langzame koolhydraten. Dan grijp je dus minder snel naar die Snicker uit de automaat op school.

Ook is havermout gezond! Er zitten veel eiwitten, vitamines en mineralen in. Wacht ff, het is natuurlijk alleen gezond als je er geen suiker bij gooit. Helaas is die verleiding moeilijk te weerstaan. Havermout wordt namelijk snel 'smaakloos' gevonden. Ook ik had nog steeds geen idee hoe ik die vlokken lekker moest maken. Ik deed wat research: hier zijn drie receptjes voor een heerlijk havermout-ontbijtje!

Drie ontbijtjes 

1. Havermoutpap met appel en kaneel 

Nodig:
- 200 ml water (melk kan ook, maar water is gezonder)-
- 40 gram havervlokken
- 1 appel, in blokjes

- beetje kaneel

Doe alle ingrediënten in een pannetje, breng aan de kook en roer goed door. Laat nog twee minuten staan. Schep de havermout dan in een bakje.

2. Havermout pannenkoekjes

Voor 5 stuks:
- 100 ml melk
- 75 gram havermout
- 1 banaan
- 1 ei

Meng alles door elkaar tot een glad beslag. Maak er dan kleine pannenkoekjes van. Eet ze met bijvoorbeeld jam of fruit.

3. Overnight oatmeal

Dan nog een recept voor de échte snoozers. Dit ontbijtje maak je namelijk de avond van tevoren, zodat je 's ochtends niet in de stress schiet. Meng in een kommetje met 150 ml melk of water 30 gram havervlokken en laat dit een nachtje in de koelkast staan. Voeg de volgende ochtend vers fruit toe, bijvoorbeeld appel, banaan of aardbeien. Voor extra smaak kun je kaneel toevoegen en er noten bij doen, zoals hazel- of walnoten.

Je kunt havermout voor nog veel meer dingen gebruiken, bijvoorbeeld in muffins of in een smoothie. Zo zie je maar weer, havermout valt eindeloos te combineren! Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 16 april 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.