Handleiding: virtueel afscheid nemen

Handleiding: virtueel afscheid nemen

X, kusjes, xxxx of gewoon groetjes? Iedereen heeft zich ongetwijfeld wel eens afgevraagd hoe dat Whatsapp- of Facebookgesprek het beste afgesloten kan worden. Social media speelt een grote rol in onze generatie, en dat levert soms flink wat dilemma's op. Want een ding is zeker: er zijn andere gebruiken op het internet of via je telefoon dan in het echte leven.

Vooral virtueel afscheid nemen vinden we lastig. Het meest gebruikelijk is namelijk om 'x' te gebruiken (in verschillende aantallen), terwijl het in het echt vaak een knuffel is of een 'doei'. Maar hoe vaak moet je die 'x'-en nou gebruiken en wanneer?  Veel mensen strugglen hiermee: vooral jongens weten vaak uit ongemakkelijkheid niet wat ze moeten doen. Om die reden heb ik uit mijn eigen ervaringen een handleiding gecreëerd: hoe virtueel afscheid te nemen in verschillende situaties?

  1. Geen afscheid of een quasi-afscheid
    Je kunt ervoor kiezen om een gesprek abrupt te verlaten. Je weet bijvoorbeeld niet zo goed hoe je afscheid moet nemen van persoon A. Het is misschien iemand die je bijna of niet kent. In het echt zou je waarschijnlijk ook gewoon maar 'doei' zeggen en verder geen fysiek contact impliceren. Ook online kan dat gewoon. De 'fijne dag nog' of 'doei!' is dan wellicht het beste. Het is wel een beetje awkward: alsof je doei zegt tegen je oma.
     
  2. X
    Over één 'X' bestaat discussie. Als je deze namelijk toepast bij vrienden, zullen ze waarschijnlijk denken dat je boos bent. Die ene X geeft namelijk een beetje een zakelijke toon aan het afscheid. Dus als je een gesprek beëindigd met iemand die je wat beter kent, maar verder niet wil impliceren dat je hem of haar direct heel aardig vindt, is dit jouw afscheidsoplossing. Tikje zakelijk, maar toch ook vriendelijk.
     
  3. Meerdere X-en
    De meerdere X-en pas je toe op mensen die je heel aardig vindt. Als je elkaar een langere tijd kent en vrienden bent is dit dood normaal. Jongens denken vaak dat een X ook letterlijk voor een kusje staat: maar niets is minder waar. De X is helemaal context specifiek: bij je vrienden is het gewoon een compleet platonisch gebaar, bij je crush kan het wellicht wel wat meer impliceren. Maar hoeveel dan? Bij kennissen zijn twee X-en al genoeg, bij je crush zou ik toch maximaal drie aanraden, en bij vrienden mogen dat er gauw vijf zijn. En in het algemeen geldt de regel: stuur gewoon terug wat de ander terugstuurt, en ga dus niet drie keer zoveel x-en terugsturen, tenzij je je onbetwistbare liefde wilt uiten.
     
  4. Met vriendelijke groetjes
    Deze pas je natuurlijk alleen toe bij mensen die je zakelijk moet benaderen. Denk daarbij aan (potentiële) werkgevers, zakelijke contacten of docenten. Bij hen moet je je even compleet distantiëren van de X-en-theorie: ook al vind je ze aardig, met vriendelijke groetjes is the way to go.
     
  5. I love you
    Deze is eigenlijk alleen aan te raden bij je relatiepartner. En zelfs dan kan het al een beetje too much zijn: constant afscheid nemen met 'I love you' kan op den duur de speciale waarde van de woorden wegnemen. Maar dat ligt natuurlijk compleet aan hoe jullie dat aanpakken. In ieder geval niet geschikt voor je crush of iemand die je niet lang kent. Die zullen waarschijnlijk ter plekke sterven van ongemakkelijkheid. 

Maar nu ben ik natuurlijk benieuwd: hoe neem jij virtueel afscheid?

Gepubliceerd op 10 november 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

T.

T.

Ik zeg altijd doei

10 jaar geleden

T.

T.

ja doei...

10 jaar geleden

P.

P.

jij baas

10 jaar geleden

S.

S.

lekker duidelijk

10 jaar geleden

P.

P.

mazzel, houdoe, doe de eruit

10 jaar geleden

L.

L.

ik doe meestal idd ongeveer 5 x-jes bij chats met vrienden/vriendinnen, maar we doen ook heel vaak ''love you' met emoji/xjes erbij etc. Ik vind het helemaal niet lastig, het gaat gewoon vanzelf, maar ik heb dan ook nooit zakelijke gesprekken op social media :)

10 jaar geleden

E.

E.

Doeix
Zo staat het ook in mijn autocorrectie dus gebeurd altijd:)
Maar bij sommige mensen doe ik wel meer, maar dan is het Doeixx ;)

10 jaar geleden

S.

S.

Ik had ooit een klasgenoot die Derk heette.. Bij het afscheid kwam er altijd het volgende : xd Erk. Dus Dirk, Danielle, Dagmar, David.. enz. Mocht je dat x-je ongemakkelijk vinden.. gooi gewoon een 'xd' in de strijd!

10 jaar geleden

Justine

Justine

Goeie tip :-)

10 jaar geleden

A.

A.

Lal.

10 jaar geleden

D.

D.

zeg gwoon Bye

10 jaar geleden

A.

A.

ok...

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.