Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Grote Jongerenliteratuur Prijs 2010

Grote Jongerenliteratuur Prijs 2010

Door Kim

Op een dag moet je afscheid nemen van je vertrouwde Carry Slee, Francine Oomen en Thea Beckman en moet je Verantwoorde Boeken gaan lezen van je docent. Maar niet alle Verantwoorde Boeken zijn zo stoffig als het pak van je leraar Nederlands. De vakjury van de Grote Jongerenliteratuur Prijs 2010 (de 'Kinderjury' voor de oudere jongere) heeft nu 6 boeken genomineerd. Echt Literatuur, maar wél behapbaar. Aanraders, zelfs.

We hebben ze zelf niet gelezen, maar hebben ze wel even gegoogelt. Even kort:

Origineel Nederlands

Trouw  is de andere wang van Peter Bekkers gaat over vrienden en kunstenaars Conrad en Johnny. Op een dag besluit Johnny zijn eigen ambitie op zij te zetten om zijn maat te helpen op weg naar de artiestieke top. In ruil daarvoor neemt hij trouwens wel Conrads vriendin als minnares. Voor wat hoort wat, denkt 'ie blijkbaar. Als Conrad op een dag Johnny vraagt of die hem wilt vermoorden (een dooie kunstaar doet het immers vaak beter dan een levende), vinden ze dat alle drie een strak plan. 155 pagina's dik.

In Dagen van gras schrijft Philip Huff over de achttienjarige Ben, die na een periode van zwaar drugsgebruik in een psychose raakte. Hij belandt in een jeugdkliniek, waar hij terugblikt op zijn jeugd vol ruziende ouders en zijn beste vriendje Ton. Een vriendschap die uiteindelijk in rook opging. De schade om dit te vertellen: 167 pagina's.

Dit is geen dagboek van Erna Sassen is niet het dagboek, maar het schrift van de depressieve Boudewijn (16).  Een paar jaar na het overlijden van z'n moeder komt hij zijn bed niet meer uit en is z'n blijheid ver te zoeken. Sterker nog: "Vanaf vandaag ga ik mijn uiterste best doen iedereen teleur te stellen. Niet aan de verwachtingen voldoen wordt mijn levensdoel". Zijn pa geeft hem huiswerk: elke dag een cd luisteren en een stukje in zijn schrift schrijven. En dat doet 'ie 132 pagina's lang. 

Vertaald naar het Nederlands

Zeitoun van Dave Eggers speelt zich af tijdens orkaan Katrina, dat New Orleans verwoestte. Hoofdpersoon  Abdulrahman vlucht niet, maar blijft in de stad om zijn huis en bedrijf te beschermen. Met z'n tweedehands kano peddelt 'ie na afloop door de overstromde straten, tot hij een week later plotsklaps verdwijnt. Een dikke pil voor de diehards: 356 pagina's. 

In Paper Towns van John Green is Quentin (18) verliefd op Margo, die er een avontuurlijke en bizarre levensstijl op nahoudt. Nadat ze op negenjarige leeftijd een dode man vinden, verdwijnt Margo uit Quentins leven. Ruim Tien jaar later gaat hij naar haar op zoek. Dankzij internetcontacten en cybergames vindt hij haar weer: in Paper Town, een plaats die alleen op de kaart bestaat. 303 pagina's dik.

De achttienjarige Julie, hoofdpersoon in Muleum van Erlend Loe, blijft alleen achter nadat haar ouders en broer omkomen bij een vliegtuigramp. Als haar zelfmoordpogingen niet blijken te lukken, gooit ze het over een andere boeg: ze sluit zich op in een kippenfarm in de hoop vogelgriep te krijgen, tekent Mohammed-karikaturen om opgeblazen te worden door moslimextremisten en vliegt ze expres met rammelende Afrikaanse vliegtuigjes. 192 pagina's. 

Alle boeken maken kans om op 19 november de Grote Literatuur Prijs 2010 te winnen: die van beste Nederlands boek of van beste buitenlands boek. Stemmen op je favoriete boek kan niet, een volwassen jury van professionele boekenwurmen maakt de dienst uit. Volgend jaar komt er wel een publieksprijs. Meer info vind je hier. En schrijf je een boekverslag over één van bovenstaande titels? Wees eens lief voor je leeftijdsgenoten en  lever 'm bij ons in!

Gepubliceerd op 26 oktober 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

F.

F.

Die Dave Eggers die kan wel schrijven volgens mij!

13 jaar geleden

M.

M.

Zitten toffe boeken tussen! Ben benieuwd welk boek wint :)

13 jaar geleden

K.

K.

Dat eerste boek lijkt me echt vurschrukkuluk. Voor de laatste twee denk ik er juist over na weer eens voet in een bibliotheek te zetten.

13 jaar geleden

J.

J.

Niet 'de Kinderjury voor de oudere jongere', want daar stemmen kinderen juist zelf. 'De Gouden Griffel voor de oudere jongere,' dus.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.