Gezakt? Begin toch alvast aan je hbo-opleiding!

Gezakt? Begin toch alvast aan je hbo-opleiding!

In opdracht van Capabel Hogeschool

Gezakt? Nóg een jaar die middelbare school-stof eindeloos doornemen. Ben je er helemaal klaar mee en kan je niet wachten om te beginnen op het hbo? Lees dan verder, want dat kan nog steeds!

Op Capabel Hogeschool kan je namelijk een vavo-hbo traject volgen. De vavo staat voor 'voorgezet algemeen volwassenenonderwijs'. Op de vavo volg je alleen de vakken waarop jij gezakt bent. Dit doe je gewoon op een school in de buurt. Ondertussen kan je alvast een of twee dagen per week beginnen aan je hbo-opleiding. Zodra je op de vavo je diploma haalt, kan je de hbo-opleiding verder vervolgen en de studiepunten (ECTS) die je al hebt behaald mag je gewoon meenemen.

Veel begeleiding

Als je dit traject ingaat, heeft iedereen natuurlijk een ander rooster bij de vavo waar je je examenvakken volgt. Daarom krijg je eerst een gesprek met een opleidingsadviseur. Samen kijk je dan wat er mogelijk is met je rooster, de vakken die je nog moet halen op de vavo en de hbo-onderdelen die haalbaar zijn. 

Ook tijdens het traject word je goed begeleid, want alles is erg kleinschalig. Je krijgt een vaste studieloopbaancoach, die je helpt met alles rondom je loopbaan. Ook krijg je in kleine groepen les waardoor er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht.

Money

Hoe zit het met de doekoes? Je hebt helaas geen recht op stufi van DUO als je nog op de vavo zit. Zodra je dat diploma binnen hebt en je verder gaat met je hbo-opleiding, kan je dit wel krijgen, net als elke andere student. Alle hbo-opleidingen bij Capabel zijn namelijk gewoon erkend door de overheid.

Wel moet je er rekening mee houden dat Capabel een particuliere opleiding is en je dus ietsje meer collegegeld kwijt bent dan bij andere hogescholen. Het lesgeld is ongeveer € 5000,00, maar door belastingteruggave betaal je uiteindelijk ongeveer € 3000,00. Dat is dus wat meer dan normaal, maar je hebt wel sneller je hbo-diploma in de pocket en het scheelt je een extra jaar op die middelbare school terwijl al je vrienden al zijn gaan studeren.

Geen verloren jaar

Van toegepaste psychologie tot rechten. Capabel biedt allerlei verschillende bachelors aan om te volgen naast de vavo. Er zijn bachelors uit twee sectoren: zorg & welzijn en HR & juridisch. Grote kans dus dat je gewoon kan beginnen met de opleiding die je eigenlijk al had willen doen.

Natuurlijk is het balen dat je gezakt bent, maar met het vavo-hbo traject is volgend schooljaar geen verloren jaar. Je begint alvast met studeren net als je vrienden en je kan alvast bezig zijn met dat wat jij écht leuk vindt. 

Aanmelden

Je bent nog niet te laat: Capabel is een particuliere opleiding, dus je kan je aanmelden wanneer je wil. Zelfs later in het jaar kan je nog besluiten toch dit traject te volgen. Er zijn namelijk drie instroommomenten per jaar. De aanmeldingseisen: je bent gezakt voor je havo- of vwo-examen en het is de eerste keer dat je gezakt bent. Daarnaast mag je maar gezakt zijn voor maximaal twee vakken.

Dus kan je niet wachten om te gaan studeren, ondanks dat je bent gezakt? Meld je dan nu aan!

Gepubliceerd op 22 juni 2021