Geschiedenis overheerst op dag vier
Na een lekker lang weekend, moeten scholieren van alle niveaus deze maandag aan de slag met geschiedenis. Voor havo- en vwo-leerlingen extra spannend, want dit jaar ziet het examen er anders uit dan voorgaande jaren.
"Voorheen verdiepte je je voor het Centraal Examen in twee onderwerpen, bijvoorbeeld De Republiek en Vietnam. Vanaf nu wordt de hele geschiedenis getoetst", legt geschiedenisdocent Joris Bakker uit.
"Dit jaar moeten scholieren daarom tien tijdvakken leren, die de hele geschiedenis beslaan, aangevuld met een aantal verdiepingsonderwerpen. De zogenaamde 'historische contexten', drie voor havisten en vier voor vwo'ers." Ongeveer 65 procent van het examen zal over de historische contexten gaan, de overige 35 procent is voor vragen over de tijdvakken gereserveerd.
Bakker snapt de gedachten achter het vernieuwde examen, maar is nog wat sceptisch. "Ik heb wat moeite met de 49 'kenmerkende aspecten' die je moet kennen bij alle tijdvakken. Ik vind dat die de lading van de onderwerpen niet helemaal dekken en bovendien is het lastig om mijn leerlingen hier goed op voor te bereiden. 'Moet je ze nou echt uit je hoofd kennen?', vragen leerlingen mij. Dat vind ik persoonlijk onzinnig. Het is belangrijker dat je de grote lijnen kent."
Zenuwen
Waar docent Bakker best een beetje zenuwachtig is voor het nieuwe examen en of hij zijn leerlingen wel goed heeft voorbereid, lijken scholieren deze zorgen minder te hebben. Haviste Jaël Niesink: "Ik ben denk ik wel goed voorbereid op het examen geschiedenis, ik heb een heel goede lerares. We hebben een tijdlijn gemaakt en daar alle tijdvakken en contexten op ingetekend."
Havo-collega Ibrahim Naji is ook vol zelfvertrouwen. "Ik heb nog niet zoveel geleerd, maar ik heb ook een goede leraar. Ik heb een voorbeeldexamen gemaakt en dat ging wel lekker." Vwo-scholiere Linda Fesenmeier maakt zich wel wat zorgen. "Het is een nieuw examen natuurlijk, dus dat is best spannend. Hoe moet je nou leren? Het is zoveel, dat kan haast niet! Ik ben echt heel benieuwd."
Natuurkunde en vreemde talen
In de middag maken vmbo-scholieren het examen Engels. Havisten buigen zich dan over Frans en vwo'ers over natuurkunde.
Voor vmbo'er Roy Blokzijl wordt het een drukke maandag. "Ik heb Engels en geschiedenis. Met geschiedenis ben ik pas vrij laat begonnen met leren. Vooral het onderwerp Midden-Oosten vind ik - net als veel van mijn klasgenoten - lastig. Verder moet ik nog even blokken op het overzicht van de 20e eeuw." Medekandidaat Teun Mensink maakt zich niet zo druk over het examen Engels. “Ik heb er eerlijk gezegd nog niet echt voor geleerd, heb wel een paar teksten gelezen maar dat was het dan ook. Ik heb er wel vertrouwen in.”
Het examen natuurkunde voor vwo'ers is altijd een lastige. Vwo'er Sajanuka Ampalavanar vreest er ook voor. "Elk examen dat ik heb geoefend tot nu toe was zó anders. Je moet echt geluk hebben dat de onderwerpen die ze aan bod laten komen je goed liggen."
Op Twitter uiten maandagochtend veel kandidaten hun zenuwen over het examen geschiedenis. Het vroege tijdstip zorgt ook voor geklaag.
Ben ik de enige die echt zeker is van m'n zaak? #geschiedenis je ziet iedereen zo bang zijn voor dat examen 😩
— melissa. (@xMEGUSTA_) May 18, 2015
Over een uurtje t ergste examen die je kunt hebben... Geschiedenis
— Femke Schieman (@femkeschieman) May 18, 2015
Vandaag geschiedenis examen om 9:00 dit wordt echt niks en ik moet de weddenschap winnen :(
— KIM'. (@kiminspirex) May 18, 2015
Ik heb maar vier uur geslapen of zo en ik mag dadelijk een geschiedenis examen maken
— Sofia (@Onpopulair) May 18, 2015
Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2015.
1 seconde geleden
H.
H.
35 procent? het leek meer op 75% kenmerkende aspecten
9 jaar geleden
Antwoorden