Genderneutrale volwassenenkleding? Ja, graag!

Genderneutrale volwassenenkleding? Ja, graag!

''Hema kiest voor genderneutrale kinderkleding: 'jongen' en 'meisje' verdwijnen van labels'', kopte de Volkskrant op 20 september 2017. De kleding blijft onveranderd, maar wordt zo wel genderneutraal.  Hierbij gaat het niet over het ontkennen dat er jongens en meisjes bestaan, maar over het vieren dat dat feit hen nooit beperkt. Ik zie het als een fantastische ontwikkeling dat de HEMA deze actie onderneemt. Maar waarom alleen genderneutrale kleding voor kinderen? Ik pleit voor genderneutrale volwassenenkleding!

Meer keuze

Als er genderneutrale volwassenenkleding in de schappen zouden hangen, zou er voor iedereen veel  Hoofdredacteur Oscar geeft het goede voorbeeld.meer keus zijn. Niet langer ben je beperkt tot de mannen- of vrouwenafdeling. Vrouwen kunnen hun skinny jeans verruilen voor heerlijk ruime broeken met zakken, mannen kunnen hun gespierde benen tonen in hotpants. Zo heb je de vrijheid om te kopen wat je leuk vindt, zonder dat een labeltje je belemmert. Op deze wijze wordt iedereen als individu benaderd en niet bij voorbaat in hokje 'man' of hokje 'vrouw' gestopt. Je kan immers zelf je kleding kiezen, waarmee je je identiteit - die uit meer bestaat dan gender - uitdraagt. 

Weg met genderafhankelijkheid

Waarom denken we bij de kleur roze aan meisjes en bij de kleur blauw aan jongens? Het antwoord: Amerikaanse fabrikanten legden in 1940 deze twee kleuren vast aan de twee geslachten. De producenten ging hiermee aan de slag voor genderafhankelijke kleding, later kwam er ook speelgoed bij. Voor fabrikanten is het gunstig om verschillend speelgoed voor jongens en meisjes te maken, omdat wanneer een jongen weigert met 'meidenspeelgoed' te spelen en een meisje niet de tweedehandskleding van haar broer wilt dragen, ouders nagenoeg verplicht zijn om nieuw speelgoed en nieuwe kleding te kopen.

Dat brengt de bedrijven veel meer geld in het laatje, maar eigenlijk is deze genderafhankelijkheid door de kleurcode dus een grote marketingtruc! 

Experimenteren

Genderneutrale volwassenkleding biedt de kans om veel te experimenteren. Bij het woordje 'neutraal' denk je wellicht aan een doembeeld van vlak, saai en kleurloos, maar bij genderneutrale kleding is elke combinatie mogelijk. Ga voor gouden jasjes met robuuste broeken, ga voor rode rokjes met stropdassen, ga voor dinosaurus t-shirts met glitterbroeken. Deze en duizenden anderen combinaties zijn mogelijk met genderneutrale volwassenenkleding! 

Tegenstanders, wees gerust

Volgens tegenstanders bestaan er nu eenmaal verschillen tussen mannen en vrouwen. Daar geef ik hen deels gelijk in: er zijn verschillen in lichamelijke kenmerken. Maar het is niet zo dat onze manier van denken en doen als 'man' of 'vrouw' ingebakken zit in ons brein bij de geboorte. Verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke breinen ontstaan door invloed van hun omgeving en door genderstereotypen erop uit te oefenen. Dus tegenstanders: afgezien van de lichamelijke kenmerken komen de verschillen tussen mannen en vrouwen vooral door onze maatschappij. Waaronder ook het verschil in kleding door te labelen voor 'mannen' en 'vrouwen'.

Maar beste tegenstanders, wees gerust: met genderneutrale volwassenenkleding mag je jezelf blijven kleden zoals je wilt. Zo mag je als vrouw blijven kiezen voor hoge hakken en als man voor hoodies en spijkerbroeken. Maar als je iets anders wilt, kan dat met genderneutrale volwassenenkleding ook.

Dus...

Genderneutrale volwassenenkleding moet er komen! Deze kleding biedt mensen meer keuze, doet genderafhankelijkheid in de ban en biedt ruimte tot experimenteren. Tegenstanders mogen blijven kiezen voor kleding binnen hun genderstereotype en anderen kunnen kiezen voor iets anders.

Genderneutraal, dat is het helemaal!

 

Gepubliceerd op 17 oktober 2017
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.