Genderhysterie heerst in Nederland

Genderhysterie heerst in Nederland

Dames en heren, jongens en meisjes, of discrimineer ik nu? We hebben in Nederland te maken met een behoorlijke onzin-discussie. Het komt erop neer dat een kleine groep mensen een probleem heeft met aangesproken worden als man of als vrouw. Voor deze mensen heeft de HEMA besloten om kinderkleding niet meer aan te duiden per geslacht. Zo kunnen alle kinderen makkelijker de kleding kiezen die ze zelf willen. Dit is een besluit dat past in een lange, eindeloze reeks van de genderhysterie.

Het besluit van deze winkel heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien. Zelf vind ik dat het niet erg is als een meisje jongenskleding draagt of andersom, dat zijn mijn zaken niet. Wel vind ik het opvallend dat het grootste deel van de bevolking (zie bijvoorbeeld polls op landelijke krantenwebsites) tegen zulke ontwikkelingen is, maar ze toch worden doorgevoerd.

Sire

De discussie over geslachten laaide ook al begin dit jaar met het reclamespotje van Sire: laat jongens zichzelf zijn. Hierover was veel kritiek: ''alsof alleen jongens in bomen klimmen en vuurtjes steken?'' Nee, natuurlijk niet. Dat was ook niet de insteek van dit spotje. De bedenkers vinden dat we avontuurlijk gedrag, iets wat simpelweg veel meer bij jongens te zien is dan bij meisjes, te weinig vrijheid geven. Dit zou een oorzaak zijn van het mindere presteren van jongens in het onderwijs. Een steekhoudend verhaal volgens behoorlijk wat mensen, behalve de gelijkheid-freaks die bij elk aantoonbaar verschil tussen gemiddelde jongens en meisjes in de verdediging schieten. En laten we wel wezen, er zijn simpelweg dingen die jongens vaak leuker vinden en dingen die meisjes vaak leuker vinden.

Het spotje van Sire kreeg ook behoorlijk wat aandacht op tv, bijvoorbeeld bij RTL Summer Night (de zomervariant van Late Night). Hieruit blijkt, net als op de website bij het spotje, dat de actie duidelijk berust op wetenschappelijk onderzoek en niet zomaar op eigen inzicht.

Genderneutralen en transgenders

Wat dit onderwerp zo beladen maakt, is dat een groep mensen zich niet wil scharen onder de groep mannen of vrouwen. Dat kan, dat mag. Maar mogen veelvoorkomende verschillen tussen jongens en meisjes daardoor niet meer benoemd worden? 

Natuurlijk, er zijn ook mensen die van geslacht veranderen. Dat kan in Nederland en daar ga ik niet over oordelen. Deze groep is echter een absolute minderheid en daarom denk ik dat de aanpassingen die gemaakt worden niet passen bij de grootte van het probleem. En bovendien: wanneer iemand een geslachtsverandering heeft ondergaan, dan valt diegene toch onder de categorie worst of borst?

Geen probleem

Misschien denk je dat ik makkelijk praten heb, omdat ik nooit zo'n transitie ondergaan heb. Maar ook mensen die dat wel gehad hebben vinden deze aanpak van bijvoorbeeld NS onzin. Zo zei een transgender-vrouw op Radio 1: ''Transgenders hebben helemaal geen moeite met 'dames en heren'. Je bent jaren bezig geweest om van het ene naar het andere hokje te komen, je zit er niet tussenin." En zij kan het weten...

Overdrijven

Maar waarom wordt er eigenlijk een punt gemaakt van iets waar in principe niemand last van heeft? Een begrijpelijke vraag, maar ik denk dat je het breder moet zien. Er zijn zoveel groepen waarmee rekening gehouden moeten worden. Maar is het veranderen van kledinglabels per geslacht, iets wat past bij rekening houden? Volgens mij is dat meer de definitie van muggenzifterij. 

Nu gaat het over genderneutraliteit, maar wat is dan het volgende onderwerp waar we de gang van zaken voor moeten veranderen? Laten we vooral lekker nuchter doen in plaats van halsoverkop zulke aanpassingen maken. Want voor we het weten is genderneutraliteit heer en meester in Nederland, of mag die uitspraak ook al niet?

Gepubliceerd op 21 september 2017
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.