Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Gemengde gevoelens bij vmbo Frans

Gemengde gevoelens bij vmbo Frans

Door Lisa

Het vmbo-examen Frans brengt gemengde gevoelens bij de leerlingen naar boven. 6.646 scholieren maakten het examen woensdagmiddag en de meningen erover zijn wisselend. 

Scholier Max Lesterhuis is niet erg te spreken over het examen. "Het examen was van een hoger niveau dan ik had verwacht." Hij vindt vooral dat de teksten aan de lange kant waren. "Soms kostte het veel tijd om ze te lezen, maar vervolgens werd er dan slechts één vraag over gesteld. Dat vond ik vreemd."

Daarnaast waren er volgens Max veel meer vragen in het Frans in vergelijking met oude examens. "Die vragen vond ik erg lastig." Uiteindelijk was de vmbo'er na iets meer dan een uur klaar. "Ik had nog best veel tijd over, maar dacht: 'het is wel best. Beter dan dit gaat het niet worden.'"

Veel lezen

Docent Marleen Geertsma kan zich deels in Max' mening vinden. "Er zaten veel lange teksten in het examen; het was een kwestie van veel lezen. Al met al was het een prima toets."

Toch vond Geertsma de vragenverdeling wel opvallend. "Het examen bevatte evenveel Nederlandstalige als Franstalige vragen. In voorgaande jaren bestond de toets vaak voor eenderde uit Franse vragen."

Ook zijn er meer open vragen gesteld dan voorgaande jaren en bevatte het examen twee vragen die richting havo-niveau neigden. "Die opgaves gingen in op het gevoel in een bepaalde tekst. Dat past niet echt bij het niveau van de vmbo'ers."

Aansluitende teksten

"Frans ging best goed, terwijl ik het afgelopen jaar best veel moeite heb gehad met dat vak", vertelt scholier Koen Schaap. "Ik heb wel lang moeten dubben op de Franstalige vragen, maar met behulp van mijn woordenboek ging dat uiteindelijk wel prima." De leukste tekst was volgens Koen de tekst over Antarctica, omdat die tekst goed te begrijpen was. 

Marleen Geertsma denkt juist dat de tekst over Antarctica tot een van de moeilijkste van dit examen behoort. "Teksten over het milieu, zoals die over Antarctica, worden vaak als pittig beschouwd door de leerlingen." Volgens haar geldt dat ook voor de tekst over de bakker en de tekst over een Oost-Europese zangeres. "Wat me wel opviel was dat de meeste teksten goed aansloten bij de belevingswereld van de scholier. Facebook, mode en muziek waren enkele onderwerpen die voorkwamen in de Franse leesteksten."

Lees reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 21 mei 2014
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Amber

Amber

Is Marleen Geertsma niet ook die Frans docente waar dat blonde meisje (uit aflevering 1 van De School BNN) zo dol op was?

7 jaar geleden

C.

C.

Ja volgens mij wel, daar zat ik ook aan te denken. Geweldig mens was dat!

7 jaar geleden