GEMAAKTE EXAMENS GESTOLEN OP SCHOOL ALMERE

GEMAAKTE EXAMENS GESTOLEN OP SCHOOL ALMERE

Door Chris

Op het Buitenhout College in Almere zijn dinsdagmiddag de gemaakte vmbo-examens beeldende vorming gestolen. Dat bevestigt de Onderwijsinspectie woensdagavond tegenover Scholieren.com en NU.nl.

De leerlingen van de school hebben woensdagmiddag allemaal een brief ontvangen, waarin gemeld wordt dat het examen dinsdagmiddag is ontvreemd uit een afgesloten ruimte.

De inspectie heeft het examen daarop ongeldig verklaard, waardoor de scholieren op 12 juni nog geen definitieve examenuitslag zullen ontvangen. Zij moeten het examen opnieuw maken tijdens het tweede tijdvak, dat begint op 16 juni.

De school heeft de leerlingen die het examen beeldende vorming hebben gemaakt, woensdag een brief meegegeven, zo laat directeur Barry Lommers weten. Donderdagavond vindt er op het Buitenhout College een informatieavond plaats.

Afgesloten klaslokaal

Een van de leerlingen die dinsdag het examen beeldende vorming maakte op de Almeerse school laat weten dat de gemaakte eindexamens op een bureau in een klaslokaal lagen. Het klaslokaal was weliswaar afgesloten, maar volgens de 15-jarige scholier zit er een vrij algemeen slot op, waar veel sleutels op passen. De examens zijn mogelijk gestolen op het moment dat de docenten aan het vergaderen waren.

"Het is raar dat de gemaakte examens in een onbewaakt klaslokaal liggen", vindt de leerling. "Je zou verwachten dat ze direct de kluis ingaan."
Wat de reden voor de diefstal zou kunnen zijn is gissen. "Misschien dat iemand nog een van de antwoorden heeft willen aanpassen. Begrijpen doe ik het in ieder geval niet. Niemand heeft hier profijt van."

Woest

Zelf zegt de vmbo-scholier "woest" te zijn over de diefstal. "Ik heb met deuren lopen slaan toen ik ervan hoorde. Ik heb dit jaar zo hard moeten knokken om dit jaar examens te mogen doen. Bovendien snap ik niet dat de school hier midden in de examenperiode mee komt. Ik moet de rest van de week nog examens maken."

De woordvoerder van de Onderwijsinspectie laat weten op dit moment verder geen actie te kunnen ondernemen. "We kennen het geval, en hebben de examens inmiddels nietig laten verklaren."

Schandalig

Annelotte Lutterman van het LAKS vindt het heel vervelend voor de leerlingen die slachtoffer zijn van de roof. De vice-voorzitter van de scholierenvakbond is er erg verontwaardigd over. "Het is schandalig! Moeten de gemaakte examens voortaan ook bewaard worden in een kluis?"

Volgens Lutterman bestaat er geen protocol waarin staat hoe scholen met gemaakte examens dienen om te gaan. "Het is niet verplicht om ze in een kluis te leggen na afloop. Er zijn geen regels voor. Er wordt vanuit gegaan dat docenten vertrouwelijk omgaan met de examens."

Lutterman laat verder weten dat de diefstal verder geen gevolgen heeft voor de vmbo-examens in de rest van Nederland. "De examens waren al gemaakt."

Ibn Ghaldoun

De examenroof doet denken aan de examendiefstal op het Ibn Ghaldoun in Rotterdam vorig jaar. Toen werden er verschillende examens uit een kluis gestolen, met grote gevolgen voor examenkandidaten in heel Nederland. Leerlingen van het Ibn Ghaldoun moesten toen een aantal examens opnieuw maken.

Beveiliging

Dit jaar zijn de veiligheidsmaatregelen rondom de eindexamens flink aangescherpt. Zo zijn de examens dit jaar beter verpakt en werden ze later op de scholen afgeleverd dan in het verleden. "Maar dit betreft dus vooral maatregelen vóórdat de examens zijn gemaakt", aldus Lutterman.

Lees hier de reactie van Barry Lommen, de directeur van het Buitenhout College in Almere.

Reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 14 mei 2014
ADVERTENTIE

Wat zou je het liefste doen?

Maak een keuze en ontdek welke opleiding bij jou past!

REACTIES

D.

D.

Only on VMBO

8 jaar geleden

B.

B.

GELD DIT VOOR ELKE SCHOOL VMBO TEKENEN???!!

8 jaar geleden

M.

M.

Nee gelukkig niet !

8 jaar geleden

X.

X.

nee allen de scholen in almere

8 jaar geleden

T.

T.

Opnieuw. Sorry.

8 jaar geleden

K.

K.

Waarom zeg je sorry dan?

8 jaar geleden

X.

X.

Misselijk makend dat dit op school kan gebeuren , had dit nooit verwacht gelukkig heb ik niet dit examen gemaakt maar ben teleurgesteld in de school waarvan ik dacht dat niks zou gebeuren

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.