Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Geluid? Camera? Actie!

Geluid? Camera? Actie!

Door Hizir

In november vond het allereerste Nederlands Film en Acteer Weekend plaats. Meer dan 90 jongeren die gek zijn van en op films maakten met behulp van een aantal team captains en andere professionals in één dag negen korte films. Een dag later draaiden die films dan in de bioscoop. En ik was een van die (gelukkige) 90 deelnemers.

Zaterdagochtend moesten we verzamelen in Utrecht, waar de teamindeling bekend werd gemaakt en de team captains zich voorstelden. Het hele weekend stonden we onder begeleiding van sterren als Lennart Timmerman, Priscilla Knetemann, Luca Borsato en Bradley Braafhart  (mijn team captain). De negen captains begeleidden ons het hele weekend.

Workshop

Het weekend begon met een workshop. De jongeren die zich in hadden geschreven als ‘regisseur’ kregen een regieworkshop, acteerliefhebbers kregen een acteerworkshop en de camerafanaten kregen een cameraworkshop. Zelf nam ik deel aan de regieworkshop, om zo aan mijn regieskills te werken. Zo kregen we uitleg over hoe lenzen werken en moesten we elkaar in tweetallen regisseren aan de hand van een klein stukje tekst. Om het niet al te serieus te houden – maar natuurlijk wél leerzaam – bekeken we dit dit filmpje (voor iedereen die zelf een film wil maken, check dit!)

Aan de slag

Na de workshops kwamen we als gehele team bij elkaar en we namen met ons eigen team het script door. De film die ik samen met mijn team zou gaan maken heette My Bloody Wedding. (Jep, een film die gaat over het bezoek van een aantal zombies tijdens een bruiloft.)

We bedachten namen voor de acteurs (die later allemaal omgetoverd gingen worden tot zombies, prinsessen en monsters), aten samen wat en bezochten vervolgens de set. Die was behoorlijk tof: er waren echte bruiloftsbanken geregeld en een preekstoel voor de priester. Maar het werd nog cooler toen onze cameravrouw met haar camera op haar schouder de set op kwam lopen. We begonnen meteen met filmen van de scènes waar de zombies niet voorkwamen. En toen de acteurs die inmiddels omgetoverd waren tot zombies, binnen kwamen lopen, waande ik me op de set van een The Walking Dead-productie.

Voor we het wisten was de film alweer af. Ondanks het feit dat ik niet van zombiefilms houd, vond ik het echt cool dat ik deze film binnen een dag had gemaakt. Voor mij was de klus klaar, maar een aantal jongeren met monteerervaring ging zaterdagavond en nacht nog door om de films af te maken. Voor hen was het dus een kort nachtje. (Ik hoorde dat een aantal van hen maar een halfuur hadden geslapen)

Move over, James Bond

Op zondagmiddag gingen de filmpjes vervolgens in première in een heuse bioscoopzaal voor een groot publiek (600 mensen!). Zelfs de James Bond-vertoning van Spectre werd naar de kleine zaal verplaatst voor onze meesterwerken. 

De meeste bezoekers kwamen – zoals bij elke première - erg netjes gekleed. Alle deelnemers, waaronder ik, waren natuurlijk supernerveus. We werden nog nerveuzer toen de techniek nog een aantal dingetjes moest regelen, maar vervolgens zagen we onze eigen films op een enorm beeld terug. En dat is toch wel heel erg gaaf. Mijn doelstelling: nog veel meer films voor op het witte doek maken. Wie weet kan ik dan in de toekomst nog eens 'n James Bond-vertoning uit de grote zaal kicken.

Zien welke film ik en mijn teamgenoten gemaakt hebben? Check 'm hier.

Gepubliceerd op 4 december 2015
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.