Geldvoorlichting op school? Geldverspilling!

Geldvoorlichting op school? Geldverspilling!

Kotsend boven de ontbijttafel.Laatst las ik in de krant een artikel van iemand die vindt dat scholieren op school les moeten krijgen in omgaan met geld. Wat een onzin!

Gelukkig had ik nog geen hap van m'n ontbijt genomen, anders zou ik dat meteen weer uitgekost hebben over die Trouw. Voorlichtingslessen op school, die werken immers voor geen meter.

In de gaten houden

Ik zie zo'n geldvoorlichtingsles al helemaal voor me, met een gastspreker die komt uitleggen hoe je met je centen om moet gaan. Dat je niet zomaar iets moet kopen en je je telefoonrekening in de gaten moet houden - maar ondertussen houdt die gastspreker óns niet in de gaten.

Zo'n voorlichter praat doodleuk door terwijl de halve klas omgedraaid zit of lui over tafel heen hangt, denkend aan wat ze zullen kopen in de pauze.

En trouwens: dat kantinevoedsel kost ons een fortuin. Veel meer dan de inkoopprijs. En juist schóól moet ons dan leren met geld omgaan?

Wat zei die gast nou? Iets met een rund, of zo?

Alleen de bangeriken luisteren

Maar geldles is niet het enige. Al andere voorlichtingslessen over 'dingen waarvoor je op moet passen' (drank, drugs, loverboys, onveilige seks') werken toch nooit. "Je bent een rund als je met vuurwerk stunt", ja vast.

Weten die voorlichters niet dat de enige leerlingen die naar hen luisteren, überhaupt zelfs nooit een rotje aan durven te steken? Die gaan accuut stotteren als je met hen over illegaal vuurwerk begint te praten. Lekkere les wordt dat dan.

Ongeloofwaardige docenten

Hetzelfde geldt voor alcoholvoorlichting. Eerst doen we alsof we luisteren naar de biologiedocent die praat  over comazuipen, ziektes van Korsakov en zelfs leverciroses. Wij braaf knikken, maar de volgende les zegt datzelfde mens ineens: "Gezond leven is van tijd tot tijd helemaal losgaan!"

Ik zie accuut voor me hoe zij er stomdronken uitziet. Hoe geloofwaardig is die eerdere les dan nog? Niemand neemt die comazuipwaarschuwing dan nog serieus. Vooruit, alleen die paar gasten die pas  op hun achttiende aan het bier gaan - en dan zelfs alleen maltbier drinken.

Juiste beslissing

Als ik moet kiezen tussen het kopen van illegaal Belgisch vuurwerk of een nieuwe lens voor m'n camera, dan neem ik echt wel de juiste beslissing. Maar niet dankzij die vermaledijde voorlichtingen. Wel dankzij mijn opvoeding, mijn ouders, mijn eerdere ervaringen.

Geldverspilling

Sterker nog, al die voorlichtingen over Gevaarlijke Dingen zijn je reinste geldverspilling! Het is tijd om juist die volwassenen eens voor te lichten en ze te vertellen dat hun goedbedoelde lesjes geen invloed op ons hebben.

Ja, voorlichting aan volwassenen. Laat mij dat maar doen. Graag zelfs, natuurlijk wel tegen betaling - want zelfs zónder voorlichting weet ik wel hoe ik met geld om moet gaan.

Gepubliceerd op 21 september 2011

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

nou, ik moet zeggen dat ik soms wel moedeloos wordt hoor als ik hoor dat klasgenoten nog wel 50 hele euro's op hun bankrekening hebben staan. poehpoeh. Grootste deel van de scholieren en studenten heeft volgens mij nogal moeite met een deel van hun zakgeld/loon opzijzetten om te sparen. Dan kan zo'n voorlichting toch nuttig zijn om een keer duidelijk te maken, dat het best handig kan zijn wat geld apart te hebben op je rekening.

10 jaar geleden

U.

U.

@honkballertje oh really? ik heb juist iets van 800 euro op m'n rekening staan (ben toe aan een nieuwe laptop), en ik ben het wel met je eens over het feit dat de voorlichtingslessen toch wel toepasselijk zijn....

10 jaar geleden

H.

H.

Ik zeg toch ook niet dat iedereen maar 50 euro op zn bankrekening heeft staan? ik zeg alleen dat ik moedeloos wordt van mensen die maar 50 euro op de bankrekening hebben staan, omdat ze niet fatsoenlijk kunnen sparen.
Nu spaar je zelf trouwens ook alleen maar voor een laptop en zodra je genoeg hebt voor die laptop koop je een nieuwe en heb je ook niks meer ;).
Waarom sparen jongeren niet sowieso een deel van hun zakgeld + loon, zonder dat ze perse sparen om iets nieuws te kopen?

10 jaar geleden

W.

W.

Inderdaad, Honkballertje. Ben ik het volkomen mee eens. Van mijn salaris gaat MINSTENS de helft naar mijn spaarrekening: Vervolgens op mijn spaarrekening blijft het daarop staan, uitgezonderd van vakantie's en natuurlijk mijn studie (over een x aantal jaar)

10 jaar geleden

W.

W.

wrm wel? :P

10 jaar geleden

U.

U.

@honkballertje, sorry. beetje furieus gereageerd daarnet, heb net een nieuwe laptop (apple FTW) maar kheb inderdaad niks meer op mijn rekening ;)

10 jaar geleden