Geld verdienen in de zomerzon

Door Wayne

De meest examenkandidaten kunnen al lekker achterover leunen, maar ook voor de niet-examenleerlingen staat de zomervakantie al bijna voor de deur. Beeld je eens in: wekenlang heerlijk zonnen, stedentrips maken en zomerliefjes scoren. Pak nu eens je portemonnee: leeg hè? Om toch te kunnen zuipen in Blanes of te zonnebaden in een Frans zwembad zul je dus even aan de bak moeten. 

En nee, dan heb ik het niet over een onderbetaald horeca- of vakkenvulbaantje waarmee je de hele vakantie onder de pannen bent. Veel te mainstream. Zie hieronder een lijst met andere toffe manieren om je geld bij elkaar te sprokkelen.

Attractieparken

In plaats van RollerCoaster Tycoon te spelen, kun je ook écht in een attractiepark gaan werken. Tijdens het hoogseizoen hebben ze extra veel mensen nodig om de drukke dagen te overleven. Pas wel op voor wespen, krijsende kindjes, de wildwaterbaan en kots bij de uitgang van de Thunder Loop. Maar: op je vrije dag krijg je vaak gratis toegang tot het park. 

Rapport

Het eind van het schooljaar komt er natuurlijk ook aan en dat betekent vaak nog een week vol met toetsen tot je je laatste rapport in handen hebt. Doe jezelf een plezier en knal nog even voor die goeie cijfers. Niet per se om je schoolcarrière een boost te geven, maar omdat je dan geld kan aftroggelen van je familieleden. Je oma of tante willen je graag nog wat geld toestoppen voor je harde (afkijk-)werk. En al is dat misschien niet meer dan een tientje, het is toch mooi meegenomen.

Plukken

Geschiedenislesje: wist je dat de zomervakantie ooit was ontstaan zodat kinderen op het land konden werken? In de zomermaanden moet er namelijk veel geoogst worden, waaronder aardbeien en ander lekkers. Klein nadeel: tenzij je op het platteland woont (en dus niet nog 25 kilometer hoeft te fietsen) is het salaris in verhouding tot de hoeveelheid werk waarschijnlijk niet zo aantrekkelijk. Daarnaast sta je in de brandende zon te plukken, dus vergeet je zonnebrand niet. Maar: je kan wel beste vriendjes worden met een dikke vette regenwurm. Of een bij.

Boeken inpakken

Misschien wel het laatste wat je in je handen wilt hebben in de zomervakantie: schoolboeken. Mocht je nog geen genoeg hebben van al dat gezeul met die dikke pillen: bij Iddink zoeken ze altijd mensen om boeken in te pakken voor het volgend schooljaar. Je krijgt deze keer gewoon betaald voor dat gezeul. Nadeel: aan het einde van je werkperiode lijk je net een oorlogsstrijder, met al papiersneden in je hand.

Schatzoeken

Mensen zijn lui, ze gooien liever hun afval in het zand dan dat ze een prullenbak opzoeken. En daarom ben jij er. Na een hete zomerdag moet het strand worden schoongemaakt. Nou is dat misschien niet een heel spannend baantje, maar zie het als schatzoeken. Er zijn namelijk vast wel van die pannenkoeken die hun horloge op het strand laten liggen. Als je die verpatst kun je er misschien nog een mooi bonusje aan overhouden. Oh, als je op de parkeerplaats auto's hebt gezien met Duitse kentekens, pas dan op voor de kuilen.

Promotiemedewerker of callcenter

Heb je een vlotte babbel? Dan kun je aan de slag als promotiemedewerker. Tijdens de lekkere zomerdagen geen straf vanwege het weer - kun je meteen even bijbruinen. En het betaalt meestal prima. Telefonisch verkopen kan trouwens ook: gelijk een stuk veiliger, omdat het moeilijk is naar iemand te spugen door de telefoon.

En dan: het einde in zicht. Je hebt een paar weken fulltime gebikkeld en met het huidige jeugdloon heb je misschien net iets meer dan 600 euries verdiend. Wordt krap, maar je kan je een overvolle busreis veroorloven richting het zonovergoten Blanes. Alvast een fijne zomervakantie gewenst!

Gepubliceerd op 13 juni 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.