Gekke hoedjes en véél geld: dit moet je weten over Prinsjesdag

Gekke hoedjes en véél geld: dit moet je weten over Prinsjesdag

Gekke hoedjes, een voordracht van de koning en een mysterieus koffertje. Dat kan maar één ding betekenen: het is weer Prinsjesdag. Maar hoe zat het ook alweer met die troonrede? En wat voor plannen zijn er bekend gemaakt?

Koningshuisfanaten hadden vandaag een teleurstellende dag, want ze konden enkel door een livestream naar het koningspaar kijken. Waar de koning normaal gesproken onder toezicht van duizenden toeschouwers per koets door Den Haag naar de Ridderzaal rijdt, kwam hij dit jaar met de auto naar de Grote Kerk. Ook de balkonscène op Paleis Noordeinde werd overgeslagen om grote mensenmassa’s te vermijden.

In de troonrede staat hoe het ervoor staat met het land en wat de belangrijkste plannen voor de komende periode zijn. Willem-Alexander schrijft de troonrede niet zelf, maar leest hem voor namens de regering; iedere minister draagt een beetje bij. Van tevoren spreekt Mark Rutte de tekst nog wel door met de koning.

De Miljoenennota

Na afloop verplaatsten de leden van de Tweede Kamer zich dit jaar naar de tijdelijke huisvesting van de Tweede kamer met de originele naam: B67 (gelegen aan de Bezuidenhoutseweg 67). Daar overhandigde demissionair minister van financiën Wopke Hoekstra het bekende koffertje met de Miljoenennota aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp. In de Miljoenennota staat een overzicht van de belangrijkste plannen van het kabinet. Ondanks haar naam, gaat de nota niet om miljoenen, maar om vele miljarden.

Wat staat er dit jaar in?

Omdat de kabinetsformatie nog niet voltooid is en er dus nog geen nieuwe regering is, zijn er dit jaar minder grote besluiten genomen dan in voorgaande jaren. Desondanks zijn er genoeg knopen die wél zijn doorgehakt. We zetten hier een paar van de belangrijkste op een rijtje.

Veiligheid: het zou best kunnen dat je komend jaar meer agenten op straat gaat zien, want in de miljoenennota is er een budget gereserveerd voor de bestrijding van (georganiseerde) criminaliteit. Daarnaast krijgt defensie ook meer geld.

Klimaat: Hoewel er geen plannen zijn gemaakt over kolencentrales of het stikstofprobleem, is er wel een flink bedrag van tussen de 6 en 7 miljard euro gereserveerd voor het terugdringen van CO2-uitstoot. Het grootste deel daarvan gaat naar bedrijven. Ook is er een klein deel gereserveerd voor subsidies en belastingvoordelen voor burgers en ondernemers.

Huizenmarkt: ondanks aandringen vanuit de maatschappij, gaat er weinig extra geld naar de bouw van nieuwe woningen: 'slechts' honderd miljoen per jaar voor de komende tien jaar. Een studentenkamer vinden na je middelbare school zal de komende tijd dus nog wel lastig blijven.

Jeugdzorg en onderwijs: in juni werd al bekendgemaakt dat er 1,3 miljard vrijkomt voor jeugdzorg. Ook komt er tot eind 2023 ruim 8 miljard euro beschikbaar om achterstanden in het onderwijs in te lopen.

Koopkracht: en dan de belangrijkste vraag van de miljoenennota: kan je komend jaar voor hetzelfde geld méér of minder frikandelbroodjes kopen? Oftewel, is de koopkracht gestegen? De gemiddelde koopkrachtstijging is klein (+0,1), maar hij is aanwezig!

Na de presentatie van de miljoenennota is het geheel nog lang niet klaar, want morgen en overmorgen volgen de Algemene Politieke Beschouwingen, waarin de fractieleiders in debat gaan met de minister en staatssecretaris van financiën. En zelfs dáárna vinden er tot januari nog begrotingsdebatten plaats, waarin de afzonderlijke ministers en staatssecretarissen hun beleid zullen verdedigen. Ze hebben het er maar druk mee.

Lees ook
Vliegschaamte: wat moet ik daar nou mee?

Gepubliceerd op 21 september 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie