Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Geef vrouwen een belangrijkere rol in lesboeken

Geef vrouwen een belangrijkere rol in lesboeken

Door Lotte

Van geschiedenis tot aan biologie: op veel vlakken in het middelbaar onderwijs kan er wat mij betreft meer aandacht aan de vrouw besteed worden. Maar hoe? Deze vrouwen - oké, en één man - zetten zich in voor een middelbareschooltijd waarin de vrouw centraal staat.

1. Clito-wattes?

Dat de vrouw nog op veel vlakken achtergesteld wordt in het onderwijs, blijkt wel weer uit dit artikel van de lokale Amsterdamse televisiezender AT5, waarin staat dat nog steeds niet alle biologieboeken de clitoris volledig uitleggen.

Mocht je, net zoals ik, eigenlijk geen idee hebben wat een clitoris inhoudt, dan ben niet je enige. De clitoris is het vrouwelijke genotsorgaan. Hoewel ongeveer de helft van de wereldbevolking dit orgaan bezit, wordt er in de biologielessen maar weinig aandacht aan besteed en staat het in veel biologieboeken onvolledig afgebeeld.

Op deze manier wordt belangrijke informatie over het vrouwelijk lichaam achtergehouden. Dat vindt Anna Jansen, van Stichting Seksueel Welzijn Nederland, ook. Volgens haar zijn de gevolgen van het ontbreken clitoris in de biologieboeken groot. Het is belangrijk om te weten hoe het vrouwenlichaam werkt, vertelt ze tegenover de Amsterdamse televisiezender. "We vergroten het taboe op vrouwelijke seksualiteit, doordat we het niet aan jongeren uitleggen en een deel weglaten van hun seksuele voorlichting."

Volgens AT5 vinden biologiedocenten het jammer dat de clitoris niet goed wordt uitgelegd, zo ook docente Merel Sligting: "Het principe dat de clitoris nog niet goed staat afgebeeld in de biologieboeken, vind ik absurd en heel raar." Daarom besteedt Sligting in haar lessen extra aandacht aan de clitoris. 

2. Vrouwen uit het verleden

Niet alleen bij de biologieles ontbreekt de vrouw. Zo vind ik ook dat tijdens geschiedenis de vrouw vaker aan bod mag komen. Vorig jaar heb ik in een blog geschreven dat er meer aandacht gevestigd moet worden op het feminisme in de geschiedenisboeken. Om ervoor te zorgen dat er meer informatie te vinden is over  de rol van vrouwen in de geschiedenis, is het platform F-site een aantal jaar geleden opgericht.

Op F-site (F voor feminisme), opgericht door Agnes Cremers en Mark Bergsma, kunnen geschiedenisdocenten opdrachten vinden waarbij de vrouw in de geschiedenis centraal staat. Hierdoor krijgen scholieren een beter beeld en meer achtergrondinformatie over de rol van vrouwen in de geschiedenis. Op de site is bronnenmateriaal te vinden dat goed aansluit bij de tien tijdvakken waar geschiedenislessen op gebaseerd zijn. Het is gratis, dus vraag je geschiedenisdocent(e) eens een keer of er iets mee gedaan kan worden.

3. Ongelijkheid tijdens Nederlands

Misschien is het jou ook wel opgevallen dat op de literatuurlijst van Nederlands weinig vrouwelijke auteurs staan. Sterker nog, onder de 725 gelezen auteurs bevinden zich 443 mannen en 281 vrouwen, een verhouding van 61,1 en 38,8 procent. Dat is jammer. Er ontbreekt op deze manier een belangrijk aandeel van de literatuur. Vrouwen beleven de wereld anders dan mannen en hebben daardoor ook een ander verhaal te vertellen.

Sarah Stinenbosch, werkzaam als lerares Nederlands, vindt dat dit moet veranderen. Ze creëerde een podcast en een workshop om leerlingen onder meer bewust te laten worden van de genderkloof in de literaire wereld. "Maak het voor jongeren duidelijk hoe essentieel de positie is van de schrijfster in het literaire veld, ontkracht het vooroordeel over sekse, creëer enthousiasme in de klas en maak literatuur divers!", aldus Stinenbosch.

Meer vrouwen

Als je erover nadenkt is het natuurlijk absurd dat deze acties nodig zijn om er voor te zorgen dat vrouwen (meer) aan bod komen in de lesboeken, maar helaas is dit wel de realiteit. Ik ben in ieder geval ontzettend blij dat er vrouwen zijn die het heft in eigen hand nemen en niet alleen dromen van een gelijkere toekomst, maar er ook werk van maken. Een hoopvolle gedachte, toch?

Gepubliceerd op 23 januari 2023
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.