Froukje (18) ging viral met haar klimaatlied: 'ik ga niet voor de roem'

'Happy new year, de wereld staat in de fik', luiden de eerste woorden van het nummer Groter dan ik van de 18-jarige Froukje Veenstra. Ze schreef het lied als schoolopdracht, maar al snel ging het viral. Landelijke radiozenders pikten het op en bn'ers als Tim Hofman en zangeres Naaz reageerden enthousiast. Reden voor een interview met deze rijzende ster!

Froukje vertelt over haar plotselinge succes. "Het is heel leuk allemaal maar ergens wel overweldigend. Ik ben plotseling een ander soort artiest. Vroeger kende niemand mij en ik moet nu rekening gaan houden met hoe mensen mij zien."

Op het conservatorium kreeg ze eind 2019 de opdracht om een liedje te schrijven over het nieuwe jaar. In die periode waren er hevige bosbranden in Australië, waar Froukje veel inspiratie uit putte. "Met die milieuramp in Australië in mijn achterhoofd ben ik begonnen met het schrijven van de tekst. Ik was eigenlijk altijd al bezig met het klimaat, maar met het nummer wilde ik ook zeggen dat ik niet perfect ben als het om duurzaamheid gaat."

Iedere vorm van activisme wordt gewaardeerd!

Geen heilige

Ondanks dat Froukje vegetariër is en vaak de fiets pakt, vindt ze zichzelf dus geen heilige. "Ik geloof niet dat je per se moet kiezen tussen óf heel milieubewust leven of juist helemaal niet. Persoonlijk vind ik dat ieder op zijn eigen manier bewuster met het klimaat moet kunnen omgaan en daar een eigen invulling aan moet geven zonder daar kritiek voor te krijgen", zegt Froukje. "Ik neem bijvoorbeeld ook wel eens de auto en ik zou in principe veganistisch kunnen eten in plaats vegetarisch. Dat is ook een boodschap die in het nummer zit, iedere vorm van activisme voor het klimaat wordt gewaardeerd en is op z’n minst iets waard!"

De titel van het liedje slaat hier ook op terug. "Klimaatverandering is iets heel groots en ik ben zelf, in mijn eentje, niet in staat om dat op te lossen", zegt ze. "Het is juist een nummer dat mensen die misschien niet heel veel invloed hebben, bijeenbrengt. Dit om een probleem op te lossen dat groter dan hen en groter dan ik is."

Succes

Het nummer had ze binnen de kortste keren op papier. "Het schrijven van de tekst ging eigenlijk verbazingwekkend snel. Toen het eenmaal af was had ik wel het gevoel dat iets zou kunnen zijn, dat het misschien wel goed was. Maar dat het een succes zou worden, zag ik niet aankomen. Ik dacht vooral dat vrienden en kennissen in mijn kring het zouden kunnen waarderen. Maar niet veel meer dan dat."

Toch sloeg het liedje aan bij veel mensen en werd het binnen drie weken meer dan vijftigduizend keer bekeken op YouTube. Volgens Froukje komt dit vooral doordat verschillende milieuorganisaties het promootten op social media. "Zonder dat ik het vooraf wist, is het maken van een klimaatliedje ergens commercieel slim. Er zijn namelijk best wat klimaatorganisaties die bereid waren om het nummer te delen en zo kregen redelijk wat mensen het te zien. Daar zou ik ze echt voor willen bedanken. Ook ben ik de influencers die het hebben gedeeld heel dankbaar.”

Toekomst?

Nu "Groter dan Ik" een succes is, wil ze met haar band nog meer. Zo staan er een nieuwe single en een aantal optredens op de agenda. "Ik kan wel garanderen dat er nieuwe muziek aankomt en dat is iets waar we ook hard mee bezig zijn. Wat ik hoop voor de toekomst is dat ik zoveel mogelijk mijn nummers kan delen en dat ik vaak op een podium sta."

Tot slot vraag ik Froukje wat mensen écht over haar, als nieuwkomer in de Nederlandse muziekwereld, zouden moeten weten. Ze moet even nadenken, maar uiteindelijk zegt ze: "Ik wil dat mensen weten dat ik echt een muzikantenhart heb en dat alles wat ik doe met liefde voor de muziek is. In ieder geval niet voor het geld of voor de roem."

Gepubliceerd op 18 februari 2020

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.