Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Flexrooster: 'Idee is leuk, maar systeem moet anders'

Flexrooster: 'Idee is leuk, maar systeem moet anders'

Iedere leerling op het CSG Liudger in Friesland ontving onlangs een brief over 'samen leren, samen ontwikkelen', zoals mijn school dat zo mooi verwoordt - aka het flexrooster. Vanaf 5 februari is deze nieuwe onderwijsvorm ingegaan. En wij blijken niet de enige school met dit systeem te zijn.

Het idee van het flexrooster is simpel: je krijgt lesuren waarbij je zelf mag kiezen hoe je die opvult. In de nieuwsbrief schrijft mijn school: 'De lessen worden opgesplitst in vaklessen en flexlessen. Vaklessen zijn de verplichte lessen. Flexlessen kies je samen met je coach (en mag je dus zelf invullen, red).'

Bij ons is er keuze tussen vakflexlessen (lessen die over de stof gaan van een vak, bijvoorbeeld examentraining of extra uitleg), academie-activiteiten (zoals debatteren, schaken of sterrenkunde), zelfstudie, stilte-uur (rustig werken) en trainingen (iets extra's leren, bijvoorbeeld leren omgaan met faalangst). Andere scholen hebben ook een flexrooster. Het Grotius College Delft deelt op LinkedIn dat zij er één hebben. Zij zijn niet de enige; onder meer CSG Willem de Zwijger in Schoonhoven, het Avila College in Hengelo en het Walburg College in Zwijndrecht maken er gebruik van.

Hierdoor veranderen de lestijden. Op het CSG Liudger hebben wij nu lessen die veertig minuten duren en worden ze voortaan zo veel mogelijk ingepland als blokuren. Tachtig minuten dus. Hoe bevalt dit eigenlijk?

Geluk

"Geluk, dat is waar het allemaal om draait", vertelt Joëlla (16, vwo-4). "Geluk om in een flexles te komen die je leuk vindt - of waar je wat aan hebt - geluk om een docent te vinden die niet zegt dat je zomaar naar huis mag en geluk om überhaupt iets van dit hele flexrooster te begrijpen. En binnen een kwartier is alles al volgeboekt. Ik bedoel, serieus? Hoe kan ik nu fatsoenlijk vakken kiezen als alles al weg is, voordat ik zelfs maar heb kunnen nadenken over mijn keuze?

Begrijp me niet verkeerd. Het idee is leuk, maar het systeem moet gewoon anders zijn", legt ze uit. "Tijdens de flexlessen mag je wel vragen stellen aan docenten, maar dat zijn dan net de vakken die heel veel mensen moeilijk vinden. Als je dus denkt dat je de kans krijgt om je vraag te stellen, vergeet het maar." Doordat er nu meer lessen op één dag zijn, heb je ook meer leswisselingen. Joëlla: "Ach ja, een mini-workout. Een excuus om even rond te lopen en je benen te strekken." Maar met de blokuren heeft ze meer moeite. "Ik vind ze verschrikkelijk. Twee uur - tachtig minuten dan - is echt te lang. Om acht uur 's ochtends twee uur uitleg aardrijkskunde? Hou op man."

Lydia (17, havo-4) heeft ook niet zoveel problemen met de vele leswisselingen. "Maar soms kan het wel irritant zijn omdat je dan constant heen en weer moet lopen, afhankelijk van waar je volgende les is. Ik zit altijd of helemaal beneden, of helemaal boven." Wat betreft het flexrooster zelf, is ze positief gestemd. "Ik vind het eigenlijk best goed. Je hebt de vrijheid om zelf te kiezen wat je wil doen en waar je extra hulp bij nodig hebt. Het enige is dat je er snel bij moet zijn, want sommige vakken zitten snel vol."


"Het is zo druk dat het benauwd wordt"


Drukte

Joëlla volgt flexlessen van geschiedenis. "Het is lekker rustig en de docent kan goed uitleg geven. We maken tijdens de les opdrachten en ze neemt de tijd om onze vragen te beantwoorden." Daarnaast volgt ze aardrijkskunde, Duits en een stilte-uur. "Maar bij het stilte-uur mogen we telkens weggaan, omdat er 43 leerlingen zijn voor exact hetzelfde uur. Bij Duits zijn zoveel mensen dat het gewoon benauwd wordt. Als je een vraag hebt, moet je eerst in een lange rij staan wachten."

Christine (16, havo-4) volgt ook Duits en deelt de mening dat het daar te vol is. "Ik vind het best een fijn uur, vooral omdat ik er niet zo goed in ben. Het is alleen moeilijk om een vraag te stellen vanwege de drukte. Daarnaast heb ik ook nog een zelfstudie-uur. Dat gebruik ik vooral voor Nederlands. Het is fijn om die kans te hebben, maar ik weet niet zeker of het rooster écht helpt. Vooral omdat het dus zo druk is."

Potentie

Kortom, scholieren vinden het moeilijk om de lessen te kiezen die ze willen, omdat alles snel vol zit. Overduidelijk is ook dat de flexlessen momenteel véél te druk zijn, waardoor het lastig is om vragen te stellen of rustig te werken. Om nog niet te spreken van docenten die leerlingen gewoon naar huis sturen. Er is potentie, maar er moet nog veel verbeterd worden.

Gepubliceerd op 15 maart 2024
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.