Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

ff n pw mken

ff n pw mken

Door Kim

Veel scholieren in Nederland krijgen een punt aftrek van een toetscijfer als hun antwoordblaadje vol spelfouten staat. Ook bij niet-taalvakken, zoals biologie of economie. Leraren vinden namelijk vaak dat jongeren slegt spellen en dar nie aan werkun. Keiharde straf: lagere cijfers!

Aan de andere kant van de wereld werkt dat ietsje anders: studenten in Nieuw-Zeeland mogen hun antwoorden voortaan opschrijven in sms-taal als ze bijvoorbeeld de juiste spelling niet (meer) weten. Wat een luxe! Maar ja, zouden docenten dan wel alles kunnen ontcijferen?

Gepubliceerd op 22 november 2009
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Ik vind t wel zinvol als je van school komt en je kan een beetje spellen. Dat kan van pas komen. Eigenlijk onnozel om sms-taal goed te keuren.

12 jaar geleden

A.

A.

Persoonlijk vind ik ABN erg belangrijk, dus spellen moet je wel kunnen. Ik heb ook wel eens een spellingsfoutje, maar daardoor heb ik geen lage cijfers.

12 jaar geleden

M.

M.

Spellen is heus wel belangrijk, zeker bij een opleiding Nederlands of Rechten. Dan kun je het niet maken om in sms-taal te gaan schrijven.

12 jaar geleden

M.

M.

Dat sms taal vind ik wel erg ver gaan.
Maar ik hoop toch echt niet dat dat ooit bij mijn toetsen gebeurt, want ik ben soms zo diep in het vak van een toets, dat ik het nederlands niet altijd even goed toe pas!

12 jaar geleden

D.

D.

ik heb een duits proefwerk gehad, maar was helemaal niet opgegeven, de halve klas had een onvoldoende ik vind dat DUITS duidelijker moet worden en beter moet worden uit gelegt

12 jaar geleden

M.

M.

Een spelfout vind ik wat anders dan sms-taal. ff, iig of t gebruiken op school is gewoon dom en een gemak, en het past soms beter in één smsje als je iets afkort. Maar je moet kunnen spellen, je kan later ook niet bij je baas aankomen met dit soort taal. Een spelfout kan altijd gebeuren, als je een woord bijvoorbeeld echt niet weet. Maar moeilijke woorden worden toch niet gebruikt in sms-taal. Dus om het daar nou op af te schuiven?

12 jaar geleden