Fawaka verboden

7Days

In Rotterdam is de gemeente een campagne tegen straattaal begonnen. Met Jouw taal, Zijn taal willen twee wethouders duidelijk maken dat je woorden als fawaka niet moet gebruiken in je sollicitatiebrief.

Door Marrit Schuddebeurs

Volgens de campagne zijn er in Rotterdam zo'n tienduizend jongeren met een taalachterstand. Zij beheersen het Nederlands te weinig om een fatsoenlijke brief te schrijven. Jouwtaalzijntaal.nl is bedoeld om jongeren daar bewust van te maken.

Slikke jacka

In een testje staan zinnen als "Moet ik een slikke jacka aan?", die moet je vertalen. Wat je ook invult, het resultaat blijft: "Helaas. Je Nederlands is nog niet goed genoeg. Ik raad je aan dit te verbeteren, dan maak je het jezelf een stuk makkelijker." Vervolgens krijg je tips om woorden te oefenen met bijvoorbeeld Wordfeud en een echte taaltest te doen met spelling en woordenschat.

Is zo’n campagne nodig? Taaldeskundige Wim Daniëls denkt van niet. "Uit onderzoek blijkt op geen enkele manier dat straattaal algemeen Nederlands verdringt." In sollicitaties wordt alleen niet meer de taal van dertig jaar geleden gesproken, zegt Daniëls.

Creatief

"We leven in 2012 en taal is veranderd. Dat gebeurt, of je nou wil of niet. Daar moeten werkgevers maar aan wennen. In iemand die veel straattaal gebruikt, zit veel creativiteit. En die mensen heb je altijd nodig." Overigens, slikke betekent 'nette’ en jacka ‘jasje’. Het is maar dat je het weet.

Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die sinds vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: wij bieden jullie een selectie van het nieuws uit 7Days en zij verblijden hun abonnees met sublieme schrijfsels van onze bloggers!

Gepubliceerd op 8 oktober 2012
ADVERTENTIE
Raad jij de studie?

Waarschijnlijk heb je al wat studies op het oog. Maar heb je echt alle studies overwogen? Grote kans dat je wat toffe opleidingen over het hoofd ziet. In deze video gaan Lauren, Lin & Marit raden welke studie wij zoeken! Misschien is dit ook wel wat voor jou?


Meer info

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.