Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

'Fauten zein niet erg'

'Fauten zein niet erg'

Door Joca

Vanavond zwoegen duizenden mensen op het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Het hele jaar hebben ze getraind om zo min mogelijk fouten te maken. Onnodig volgens tekstschrijver Felix van de Laar. Als het aan hem ligt schaffen we de hele officiële spelling af, zo schrijft hij in NRC Handelsblad.

De Nederlandse spelling is volgens Van de Laar te ingewikkeld geworden. Je moet bijna een afgestudeerde taalkundige zijn om te weten of er een -ij, of -ei moet worden geschreven. Ook de regels voor hoofdletters, spaties en tussen-n'en zitten vol uitzonderingen. Daarnaast worden de spellingregels ook vaak veranderd.

Spellingstress

Dit levert grote problemen op, volgens Van de Laar. Miljoenen Nederlanders hebben vreselijke moeite met spellen. Vaak ontstaat ten onrechte het idee dat slechte spellers ook op andere gebieden van taal niet zo goed zijn. Op deze manier komen ze bijvoorbeeld moeilijker aan een goede baan.

Als oplossing stelt de tekstschrijver voor om soepeler om te gaan met spelling. "Continu hameren op onlogische regels is geen goed idee. Spelling leren kan best aangenamer met een paar heldere basisregels. Zo kan iedereen zich concentreren op het gebruiken van taal, in plaats van op het Groene Boekje", vertelt Van de Laar aan Scholieren.com.  

Ook in het gebruik van straattaal ziet hij weinig problemen: "De taal verandert continu. Als de boodschap maar doorkomt, is het goed." Zijn visie op spelling ziet Van de Laar terug in Erik of het Klein insectenboek, dat dit jaar gratis werd verspreid voor de actie Nederland Leest:  "De insecten vragen aan Erik of ze het goed doen. Erik antwoordt dan dat ze zich niet steeds af moeten vragen of het volgens de regels goed is. Doe het op je eigen manier, dan doe je het goed."

Meer lezen

Het genootschap Onze Taal vindt het artikel van Van de Laar een leuke oproep. Toch denken ze dat het afschaffen van de officiële spelling niet zo veel verschil zal maken: "Mensen hebben nou eenmaal behoefte aan regels. Ze willen zich ergens aan vast kunnen houden, en dan is een officiële spelling erg nuttig. Er zijn ook landen zonder officiële spelling, zoals Groot-Brittannië. Daar zie je dat de schrijfwijze in de grote woordenboeken nu een soort officiële norm is geworden."

Ook de komende jaren zullen scholieren dus blijven worstelen met de -d/-t regel en puntenaftrek door spellingfouten in opstellen. Een toverformule om snel een goede speller te worden is er namelijk niet volgens Onze Taal: "Het beste blijft toch veel lezen. Geen korte Whatsapp-berichtjes en tweets, maar echte boekenDaarnaast is het ook een kwestie van veel oefenen."

Dat oefenen kan vandaag bijvoorbeeld met het Groot Dictee der Nederlandse taal. Zelf doet taalversoepelaar Van de Laar niet mee. "Ik ga lekker naar de opera vanavond."

Gepubliceerd op 18 december 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Anne

Anne

Hey, dat stukje heb ik gister uit de krant geknip! Vind het wel een interessante gedachte :)

10 jaar geleden

Chris

Chris

Uitgerekend onder dit artikel een faut maken, mooi is dat ;-P

10 jaar geleden

Anne

Anne

Geknipt*. Oeps.

10 jaar geleden

Bram

Bram

Ik vind dat de Nederlandse taal zijn logica weer terug zou moeten krijgen, maar dat er wel degelijk regels gehanteerd moeten worden. Maar dat ben ik natuurlijk ;)

10 jaar geleden

M.

M.

leuk stukkie!!!!

10 jaar geleden

M.

M.

Als hetgeen wat je bedoelt maar overkomt

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.