Eindexamens 2025

Wij helpen je er doorheen ›

Examentips scheikunde

Examentips scheikunde

Door Merel

De maand mei gluurt al om het hoekje en dat betekent maar één ding: eindexamens. Of je nou al wekenlang aan het blokken bent of het toch weer last-minute-werk wordt, Scholieren.com helpt graag een handje. Daarom hebben we voor elk vak superhandige examentips verzameld. Prent ze in je hoofd en je loopt straks vol zelfvertrouwen die sporthal in!

In dit blog geeft docent scheikunde Kenneth Bijkerk een aantal handige tips zodat jij je havo- of vwo-examen iets chiller in kunt gaan. Hij geeft ook eindexamencursussen die worden georganiseerd door de Universiteit Leiden en de  Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL).

Tip 1: Stap voor stap reactievergelijkingen opstellen

Reactievergelijkingen opstellen: het is een belangrijk en vaak voorkomend onderdeel van scheikunde op je examen. De kunst is alleen om het goed te doen, want anders kun je er veel punten onnodig mee verliezen.

Kenneth: "Bij het opstellen van een reactievergelijking is de belangrijkste stap om alles wat je weet van tevoren op te schrijven." Veel van de informatie kun je vinden in de tekst van de opgave. Welke stoffen reageren er? Is er wellicht nog een onbekende stof (X) die mee reageert?

Noteer deze stoffen voor de pijl. Noteer vervolgens alles wat al gegeven is over de uitkomst na de pijl. Als je alleen al de stoffen uit de tekst hebt gehaald en op deze manier opschrijft, krijg je vaak al een punt, soms zelfs twee. Gratisj! Wil je er nog meer halen, dan moet je de reactie nog even kloppend maken. Bij een zuur-basereactie moet je letten op H+-overdracht. Is het een redox, vergeet dan de halfreacties niet. Alle andere reacties moet je zodanig kloppend maken dat alle losse atomen van links ook weer 'terugkomen' aan de rechterkant van de pijl, en andersom.

Tip 2: Hoe voorkom je dat je op je examen waardevolle punten verliest?

Nu weet je dus wel hoe je een reactievergelijking op moet stellen en je hebt braaf de inhoud van je boeken naar je hersens gekopieerd, maar toch maak je telkens weer fouten. Dit is gelukkig een algemeen probleem, aldus Kenneth. "Wij weten uit ervaring dat leerlingen op hun eindexamen gemiddeld vijf tiende punt verliezen door onnodige fouten. Heb je dat nou ook altijd: je begrijpt de som, je hebt zelfs een goed eindantwoord maar je krijgt niet het volledige aantal punten van je docent?

Dat kun je voorkomen door je antwoord te checken aan de hand van het woord 'ALLES'. ALLES staat voor het volgende: A=antwoord: heb ik antwoord gegeven op de vraag? L= logisch: is mijn antwoord logisch (gaat mijn fietser 250km/h dan is dat bijvoorbeeld niet logisch)? L= leesbaar, E=eenheid en S=significantie."

Tip 3: Time management

Verder heeft tijdsdruk bij je examen ook nog invloed op je cijfer. Daarover zegt Kenneth het volgende: "Kijk bij een examen altijd naar het aantal punten dat je met een vraag kunt verdienen. Meestal ligt het maximum aantal bij 70 punten en heb je 180 minuten, dus je kunt uitgaan van ongeveer 2 minuten per punt. Als je bij een vraag veel punten kunt halen, is het nu eenmaal zo dat je er meestal ook lang mee bezig bent, dat is heel normaal. Maar blijf niet te lang hangen bij een vraag waar je maar enkele punten kunt behalen.

Laat je ook niet afschrikken door boxschema’s: de lap tekst die je krijgt kan heel lang zijn, maar in feite zijn dit vragen waar je op een makkelijke manier veel punten kunt scoren."

Dus kortom: reactievergelijkingen goed noteren, alles maar dan ook ALLES controleren en niet te lang blijven hangen bij een vraag als die meer tijd kost dan hij waard is qua punten. Wat dat betreft moet het nu dus wel goed komen... alleen: "verder is het oefenen, oefenen, oefenen!" 

Voorafgaand aan de eindexamens publiceert Scholieren.com examentips op Scholieren.com. De tips zijn voor zowel het havo- als vwo-examen te gebruiken. Meer eindexamentips en artikelen? Klik hier!

Gepubliceerd op 24 april 2015
ADVERTENTIE
De ultieme examengids voor mensen die echt niet willen slagen

Eindexamens. Die periode waar je al tijden naar uitkijkt (not) en waar je je super goed op hebt voorbereid (ook not). Geen paniek: wij hebben de ultieme survivalgids voor je samengesteld. Met deze tips ga je het (waarschijnlijk niet) redden. Maar ze zijn wel leuk. 

Bekijk de tips

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.