Examentips geschiedenis
De maand mei gluurt al om het hoekje en dat betekent maar één ding: eindexamens. Of je nou al wekenlang aan het blokken bent of het toch weer last-minute-werk wordt, Scholieren.com helpt graag een handje. Daarom hebben we voor elk vak superhandige examentips verzameld. Prent ze in je hoofd en je loopt straks vol zelfvertrouwen die sporthal in!
In dit blog geven docenten geschiedenis Gwendolyn van Sijl en Milo Brinkkemper een aantal handige tips zodat jij je examen iets chiller in kunt gaan.
Tip 1: Bronnenvragen
Het eindexamenprogramma voor geschiedenis is compleet veranderd dit jaar. Er zijn niet meer twee specifieke thema's, zoals in voorgaande jaren, maar er wordt meer getoetst op algemene kennis.
Volgens docent Milo komen er heel veel bronnenvragen voor in het eindexamen geschiedenis. Veel leerlingen vinden bronnenvragen moeilijk. Om deze vragen aan te pakken, is het slim om letterlijke dingen uit de bron te noemen en citaten op de juiste manier op te schrijven en toe te lichten. Gwendolyn: "Als je bij een vraag een bron moet gebruiken, moet je dat ook daadwerkelijk doen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door 'Ik lees..' of 'Ik zie..' op te schrijven."
Maar hoe pak je zo'n bron dan aan? "Vergeet vooral het bijschrift niet te lezen. Hier staan vaak al tips in, zoals jaartallen. Er wordt niet van je verwacht dat je alle symbolen kent, het bijschrift geeft al veel weg." Hetzelfde geldt voor spotprenten: een spotprent is bedoeld om ergens de spot mee te drijven. Vaak is de tekenaar het ergens mee oneens, en is zijn mening negatief. Maar begin niet direct met de mening van de tekenaar. Kijk eerst goed en schrijf op wat je ziet en weet.
Als je met een geschreven bron te maken hebt en je wilt iets citeren, doe je dat zo: "Eerste twee woorden ... laatste twee woorden (regelnummer)". Leg daarbij ook altijd uit waarom je het citaat gebruikt.
Milo tipt dat het handig is om landen, jaartallen of namen te markeren. Bovendien heeft hij een systeem bedacht om je antwoord te formuleren:
Eerst: Wat zie je in de bron? Begin dus met: 'Ik zie in de bron dat...'
Dan: Wat heeft dat te maken met het historische begrip/gebeurtenis uit de vraag? Dus: 'dit heeft te maken met het begrip omdat het begrip dit en dit betekent.'
Tot slot: Rond de opgave af met een afsluitende zin. Dus: 'Ik zie in de bron dat ... dit heeft te maken met het begrip omdat het begrip dit en dit betekent. Daarom kan je concluderen/vergelijken/verklaren dat...'
Zo heb je in drie stappen een helder antwoord geformuleerd. Laat de punten maar binnenstromen!
Tip 2: lees de syllabus van Cito
Voor het nieuwe examen is het gelukkig niet meer nodig om duizenden jaartallen en personen uit je hoofd te leren (hoera!). Wat wél belangrijk is, is de tijdvakken goed leren. Milo: "Als je een bron krijgt uit 1315, moet je weten dat dit het tijdvak Steden en Staten is. Als je dat weet, weet je ook welke kenmerkende aspecten daar bij horen."
Ook vertelt hij dat het slim is om de syllabus van Cito (even Googlen) door te lezen als je gaat leren. "Die tekst is het enige waar CITO vragen over mag stellen met betrekking tot de Historische Contexten. Als ze gebeurtenissen of voorbeelden gebruiken die niet in de syllabus staan,dan wordt de informatie (zoals data of functies van personen) genoemd in de vraag of de bron."
Tip 3: markeer in de opgaven
Een algemene tip die Milo nog mee wil geven: "markeer vooral lekker veel in de opgaven. Dus noteer jaartallen, tijdvakken, gebeurtenissen. En onderstreep wat er belangrijk is in de vraag. Als er staat 'geef 2 kenmerken', zet dan gelijk groot een 1 en een 2 op je vragenblad. Zodat je niet vergeet na kenmerk 1 nog een tweede op te schrijven."
Tip 4: schrijf feitjes op je klad
Ten slot een slimme tip voor aan het begin van het examen. "Als je hoofd vlak voor de toets vol zit met feitjes en je weet dat je er steeds een paar vergeet, schrijf deze dan meteen op een kladblaadje. Anders ben je in je hoofd daar de hele tijd mee bezig en dat leidt af van de vraag waar je mee bezig bent," vertelt Milo.
Video's op Video.scholieren.com
Leer je makkelijker van een video? Onze videodocenten JORTgeschiedenis en Wouter Meijer maakten een aantal mega handige video's voor het examen geschiedenis. Check de serie hieronder.
[seriewidget:141]
[seriewidget:140]
Voorafgaand aan de eindexamens publiceert Scholieren.com examentips op Scholieren.com. De tips zijn voor zowel het havo- als vwo-examen te gebruiken. Meer eindexamentips en artikelen? Klik hier!
Eindexamens. Die periode waar je al tijden naar uitkijkt (not) en waar je je super goed op hebt voorbereid (ook not). Geen paniek: wij hebben de ultieme survivalgids voor je samengesteld. Met deze tips ga je het (waarschijnlijk niet) redden. Maar ze zijn wel leuk.

1 seconde geleden
D.
D.
Ik dacht dat je verplicht was om de hele zin te citeren en niet alleen de eerste+laatste twee woorden met regelnummer..
10 jaar geleden
AntwoordenRoos
Roos
Ik heb 't nagevraagd bij docent Milo, ik citeer ;) "Over het algemeen volstaat de eerste twee en laatste twee woorden. Mits goed duidelijk wordt welke zin er bedoeld wordt."
10 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Gratis Crash Course Eindexamen Geschiedenis
Heb jij geschiedenis als eindexamenvak? En zit je in de zenuwen? Kom dan naar de Gratis Crash Course van Museum Prinsenhof Delft. In een uur tijd word je door een ervaren geschiedenisdocent rondgeleid door het museum en bijgepraat over belangrijke thema's uit de eindexamenstof. Uiteraard is er ook ruimte om vragen te stellen.
De GRATIS Crash Course is op zondagmiddag 10 mei in Museum Prinsenhof Delft en bedoeld voor eindexamenkandidaten van havo en vwo.
11.00 uur – 12.00 uur havo
13.00 uur – 14.00 uur vwo
Wil je deelnemen? Stuur dan een e-mail naar reservering-prinsenhof@delft.nl
10 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Een nieuwe manier om je voor te bereiden: de Geschiedenis Examen Trainer! Voor Apple / iOS en Google / Android, die je in 7 spelvormen naar het examen leidt. Je leert snel welke kenmerkende aspecten bij welke tijdvakken horen, wat de inhoud van de kenmerkende aspecten is, wat de inhoud van de historische contexten is etc. En allemaal op een manier die je helpt concentreren. Check store of kijk op gamenisleren.nl
8 jaar geleden
Antwoorden