Eindexamens 2025

Wij helpen je er doorheen ›

Examentips aardrijkskunde

Examentips aardrijkskunde

Door Merel

De maand mei gluurt al om het hoekje en dat betekent maar één ding: eindexamens. Of je nou al wekenlang aan het blokken bent of het toch weer last-minute-werk wordt, Scholieren.com helpt graag een handje. Daarom hebben we voor elk vak superhandige examentips verzameld. Prent ze in je hoofd en je loopt straks vol zelfvertrouwen die sporthal in!

In dit blog geeft docent aardrijkskunde Jasper Leuven een aantal handige tips zodat jij je examen iets chiller in kunt gaan. Hij geeft eindexamencursussen die worden georganiseerd door de Universiteit Leiden en de  Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL). Ook oud-examenchat docent Rob Adriaens helpt een handje mee. 

Tip 1: Herhaal de vraag

Vaak heeft een leerling het antwoord goed, maar schrijft hij het fout op. De truc is om de hele vraag te herhalen in je antwoord. Als je het in eigen woorden probeert, heb je minder kans om in de buurt van het goede antwoord te komen. Door de vraag te herhalen word je als het ware gedwongen een juist antwoord op de vraag te geven. Bij sommige vragen krijg je zelfs al een punt als je de vraag herhaalt en er enkele woorden aan toevoegt. Makkelijk verdiend dus!

Jasper: "Soms geeft een leerling een antwoord van een half A4'tje. Dat kost onnodig veel tijd. Door herhaling van de vraag geef je ook daadwerkelijk antwoord op de vraag: het antwoord dat de corrector zoekt." Er staan letterlijke zinnen in het correctievoorschrift en de docent gaat op zoek naar elementen die ook voorkomen in jouw antwoord.

Tip 2: Stappenplan

Docent Rob Adriaens heeft nog een aanvulling op de tip hierboven. Samen met een enthousiaste groep aardrijkskundedocenten heeft hij namelijk een stappenplan ontwikkeld. Daarmee leer je hoe je stapsgewijs naar een goed antwoord kunt komen en wat voor typen vragen en vaardigheden je kunt tegenkomen in een aardrijkskunde examen. Hieronder licht hij nog eens de vier belangrijkste typen vragen toe én wat voor soort antwoord daarbij hoort.

  • 'Geef een oorzaak/reden/argument': het antwoord op zo'n soort vraag is meestal vrij kort.

  • 'Beredeneer': je moet je verplaatsen in iets of iemand. Hier moet je in denkstappen aangeven hoe die persoon of instantie tot een conclusie komt. Bij zo'n vraag zijn standaard twee denkstappen nodig, als er meer nodig zijn zie je dat in het aantal punten voor de vraag.

  • 'Beschrijf': meestal moet je dan in stappen een fysisch proces beschrijven, zoals 'beschrijf het ontstaan van een schildvulkaan'.

  • 'Leg uit': het antwoord op zo'n soort vraag bevat altijd een oorzaak en een gevolg. Let op: het gevolg mag niet datgene zijn dat al in de vraag staat!

Tip 3: Markeren
Als je gebruik moet maken van één of meerdere bronnen, kun je al snel het overzicht kwijtraken. De gouden tip is: markeren! Vaak wordt er gezegd dat je de bronnen eerst uitgebreid moet bestuderen. Dat is een tijdrovend klusje. Als je eerst de vraag leest en vervolgens in de bron de stukken markeert waaruit je je antwoord gaat halen, wordt het makkelijker en overzichtelijker. 

Jasper: "Het beste kun je bij een bron met tabellen direct de rij markeren waarin jij je antwoord moet gaan vinden. De overige kolommen bevatten namelijk vooral informatie waar je van in de war kunt raken." Dit geldt ook voor de vraagstelling. Wordt er naar een politiek argument gevraagd? "Markeer dan het woord 'politiek' en voorkom dat je een economisch argument geeft."

Het markeren heeft dus twee voordelen: je leest de vraag beter én je kunt de vraag beter uit de bron filteren. Als je die vraag daarnaast dan ook nog herhaalt, lopen de punten vanzelf binnen!

Video's op Video.scholieren.com

Leer je makkelijker van een video? Onze videodocent Juf Kok maakte een aantal mega handige video's voor het examen aardrijkskunde (havo en vwo). Check de serie hieronder.

[seriewidget:153]

Voorafgaand aan de eindexamens publiceert Scholieren.com examentips op Scholieren.com. De tips zijn voor zowel het havo- als vwo-examen te gebruiken. Meer eindexamentips en artikelen? Klik hier!

Gepubliceerd op 22 april 2015
ADVERTENTIE
De ultieme examengids voor mensen die echt niet willen slagen

Eindexamens. Die periode waar je al tijden naar uitkijkt (not) en waar je je super goed op hebt voorbereid (ook not). Geen paniek: wij hebben de ultieme survivalgids voor je samengesteld. Met deze tips ga je het (waarschijnlijk niet) redden. Maar ze zijn wel leuk. 

Bekijk de tips

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.