Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Examens toch niet andersom nagekeken

Examens toch niet andersom nagekeken

Door Roos

Voorlopige opluchting bij veel scholieren én leraren: je eigen leraar mag volgend jaar tóch eerst jouw examen nakijken, gevolgd door een tweede correctie van een docent van een andere school.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker wilde deze volgorde omdraaien, maar dat gaat voorlopig niet door maakte hij woensdag bekend.

Wel wil Dekker dat leraren zorgvuldiger gaan nakijken, want er blijven nu teveel foutjes onopgemerkt, blijkt uit onderzoek. Dekker wil daarom dat de tweede corrector niet meer steekproefsgewijs correcties gaat doen, maar alle examens volledig en zorgvuldig bekijkt.

In 2016 zal Dekker dan controleren of de correcties verbeterd zijn. Zo niet, dan gaat hij alsnog maatregelen nemen. Ook het omkeren van de correctievolgorde blijft dan een optie. 

Commotie

Het besluit om de examens voortaan eerst na te laten kijken door een docent van een andere school leidde tot veel commotie onder leraren tijdens de examens. Uit onderzoek van het CITO bleek dat het eerlijkere cijfers zou opleveren.

Veel leraren zagen dit plan echter al meteen niet zitten. Ze hadden het idee dat Dekker geen vertrouwen had in hun nakijkkunsten en vonden dat deze maatregel het nakijkplezier weghaalde. Één docent startte zelfs een online petitie tegen dit besluit en haalde hiermee meer dan 7.500 handtekeningen op. 

Dinsdag werd ook al een besluit van staatssecretaris Dekker teruggedraaid: volgend jaar wordt er tóch weer op spelling getoetst bij het examen Nederlands voor havo en vwo. 

Gepubliceerd op 24 juni 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

A.

A.

Tsja, Dekker heeft nu wel meerdere malen laten zien dat hij niet meteen nadenkt over zijn plannen voor het onderwijs...

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.