Examen doen op verschillende niveaus
Ook al zijn je wiskundeskills uitmuntend; als je havo-scholier bent, kun je nu enkel een havo-diploma halen. Dat kan anders: scholieren zouden het ene vak op havo-niveau kunnen volgen, en het andere op vwo-niveau.
Dat zegt Paul Rosenmöller, voorzitter van de koepelorganisatie voor middelbare scholen, de VO-raad, vandaag in een interview met de Volkskrant. Als het aan hem ligt komen er straks maatwerkdiploma's op middelbare scholen.
Rosenmöller probeert de politiek nu zover te krijgen dat je de vakken waarin je goed bent op een hoger niveau kunt halen dan de vakken waarin je minder goed bent. Nu is dat volgens de wet niet mogelijk,. Rosenmöller zou graag zien dat er voortaan op een diploma staat dat een leerling bijvoorbeeld twee vakken heeft gehaald op havo-niveau en de rest op vmbo-niveau.
Niet meer van deze tijd
De VO-raad-voorzitter sprak de afgelopen tijd met superveel docenten, schoolleiders en bestuurders en is tot de conclusie gekomen dat het onderscheid tussen vmbo, havo en vwo zo veel mogelijk moet verdwijnen. In Amerika en Engeland is dit al heel normaal. "Het is toch niet meer van deze tijd dat je een diploma krijgt van het vak waar je het slechtst in bent?", zegt hij. Hij denkt ook dat er minder scholieren zullen blijven zitten als er maatwerkdiploma's komen.
Met een maatwerkdiploma krijgen talentvolle kinderen meer kansen, volgens Rosenmöller. "Er zijn dyslectische kinderen op de havo die de exacte vakken makkelijk op vwo-niveau kunnen volgen. En er zijn vmbo-kinderen die een paar vakken op havo-niveau kunnen doen."
Vwo in vijf jaar in plaats van zes
Behalve maatwerkdiploma's, vindt Rosenmöller dat er nog meer plaats is voor verbeteringen. Zo ziet hij graag dat de knappe koppen van het gymnasium hun diploma in vijf jaar kunnen halen in plaats van zes. Hij vindt dat scholen zich meer naar de leerlingen zouden moeten aanpassen, en niet andersom.
Rosenmöller staat niet alleen in zijn mening. Het ministerie van Onderwijs kijkt ook al naar maatwerkdiploma's. Het is alleen niet zeker of het plan echt door zal gaan. Het ministerie is namelijk ook bang dat leerlingen zich hierdoor minder zouden inzetten voor hun slechtste vakken.
Rooster-horror
Er is wel een nadeel. Het plan kan een nachtmerrie zijn voor roostermakers, omdat iedere leerling een eigen rooster moet krijgen. Dat gaat natuurlijk gedoe opleveren. In Engeland bestaat dat probleem trouwens niet: daar is het onderwijsprogramma elke week hetzelfde.
Het is nog niet duidelijk wanneer er stappen zullen worden genomen om dit plan uit te gaan voeren.
Hoeveel jonge meiden en vrouwen krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?
Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!
1 seconde geleden
A.
A.
Ik hoop zoo erg dat dit gaat gebeuren, vooral dat van de 5 jaar voor vwo. 6 jaar is echt te veel.
9 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
De meeste mensen zijn dan 17 als ze voor een studie moeten kiezen. Ik vind dat veel te jong om zo'n keuze te maken.
9 jaar geleden
I.
I.
Ik ben het hier echt compleet mee eens!
9 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Maar hoe zit dat dan met de vervolgopleidingen? Ik denk niet dat als je bijvoorbeeld wiskunde hebt gedaan op HAVO-niveau en al je andere vakken op VWO-niveau, dat je nog op veel universitaire opleidingen terecht kunt. Dan denk ik dat het toch maar beter is om een jaartje te blijven zitten en ook een diploma te halen voor wiskunde op VWO-niveau.
9 jaar geleden
Antwoorden