'Even een paracetamolletje': kan dat nou kwaad of niet?

'Even een paracetamolletje': kan dat nou kwaad of niet?

Door Stach

De scholen zijn begonnen en dat betekent proefwerken, presentaties en mondelingen die menig leerling veel stress opleveren. Van 9 tot 4 op school, om daarna tot 23:00 uur door te blokken. Je krijgt al hoofdpijn als je eraan denkt. De oplossing? Het is wit, heeft een pilvorm en je hebt geen idee wat erin zit. Ik heb het natuurlijk over het wondermiddel voor iedere student: paracetamol.

De laatste tijd merk ik dat klasgenoten al bij het kleinste pijntje naar de conciërges rennen om een paracetamol of een andere pijnstiller te halen. En mijn klasgenoten zijn absoluut niet de enigen. Uit onderzoek van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven blijkt dat 18 procent van de Nederlanders dagelijks (!) paracetamol gebruikt.

Gemiddeld één à twee keer in de maand maak ik me ook schuldig aan het 'verlangen om geen pijn te voelen': even een paracetamolletje om die hoofdpijn weg te werken. Dan kan ik me immers toch veel beter concentreren? Het moment waarop ik het vaakst naar de paracetamol grijp, is bij hoofdpijn vlak voor een belangrijke toets. Ik kan het natuurlijk niet laten gebeuren dat ik door een klein kwaaltje een lager cijfer haal…

Gevaarlijk?

Bijna niemand vraagt zich bij het innemen van paracetamol af of het 'gevaarlijk' is. De pilletjes zijn toch vrij verkrijgbaar en iedereen gebruikt het. Bovendien, ik heb nog nooit een familielid verloren aan een 'overdosis paracetamol', dus wat maakt dat ene pilletje uit? En als één pil niet meer werkt, dan neem je er toch gewoon twee?

In principe is paracetamol een onschadelijk geneesmiddel, mits je het 'veilig' gebruikt. Maar ja, de stressende scholier van tegenwoordig (en daar hoor ik ook bij) heeft geen idee wat 'veilig gebruik' precies is.

Ik besloot het uit te zoeken. 

Maar dat was niet zo makkelijk

Ik begon mijn zoektocht in het medicijnkastje. Het doosje paracetamol was snel gevonden. Na de eerste alinea van de bijsluiter vielen mijn ogen al dicht. Een test Nederlandse leesvaardigheid is nog interessanter. Ik begin te geloven dat bijsluiters in het leven zijn geroepen om studenten met koppijn nóg meer koppijn te bezorgen…

Levert het internet dan misschien wat op? Ik scrolde door talloze websites van geneesgoeroes, artsen en apotheken. De maximale dosis verschilt van maximaal zes tabletten tot maar liefst tien gram per dag (omgerekend twintig tabletten!). Dat is een behoorlijk verschil.

Conclusie

Ik denk dat de wetenschap nog niet precies weet wat ze met het witte wondermiddel aan moet. Er is in elk geval weinig nuttige informatie over te vinden. Ik krijg er spontaan hoofdpijn van. Even een paracetamolletje?

Mijn persoonlijke tip voor de stressende leerling is om het vooral rustig aan te doen. Heb je die pijnstiller echt nodig? Of is de pijn als sneeuw voor de zon vertrokken na het drinken van een groot glas water?

Let op: ik ben geen gediplomeerd arts. Deze blog is geen vervanging voor consultatie bij een arts.

Gepubliceerd op 13 september 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.