Engelse valkuilen volgens taalcoach Buffi

Engelse valkuilen volgens taalcoach Buffi

Door Tim

Je komt de taal de hele dag tegen op internet, maar toch lijkt-'ie soms verdomd lastig om onder de knie te krijgen. En terecht, met al die Perfect's, Simple's en Conditional's, wat een mess.

Toch zijn een hoop veelgemaakte fouten bij Engels redelijk makkelijk te voorkomen. Wij vroegen de New Yorkse Buffi Duberman, de Engelse taalcoach van veel Nederlandse artiesten, naar de vijf grootste valkuilen in de Engelse taal. Plus: hoe ze te omzeilen.

Valkuil 1: de uitspraak

Buffi: "Nederlanders hebben moeite met de uitspraak van de 'th'-klanken. Daar zijn er twee van: de ene komt voor in 'with' en de ander in 'these' en daar hoort een trilling in."

"Als je een 'u'-klank hebt, doet een Engelsman zijn mond ver open. Probeer het maar met 'bus' op z'n Nederlands en in het Engels. Een 'w' spreken de Nederlanders een beetje zacht uit, terwijl het in het Engels een harde klank is. Dus denk eraan: doe je mond goed open en vibrate a lot. Die trillingen maken het Engels een supersexy taal."

Valkuil 2: schrijven op volgorde

"Toen ik net Nederlands leerde, raakte ik vaak in de war omdat jullie best vaak de woordvolgorde van een zin omgooien. Bovendien kan het onderwerp van een Nederlandse zin best lang op zich laten wachten, terwijl je die in het Engels altijd aan het begin van de zin moet zetten."

"Begin daarom in Engelse standaardzinnen met het onderwerp, daarna het werkwoord, het lijdend voorwerp en dan het hoe, waar en wanneer." Maar let op: bij vraagzinnen werkt deze volgorde natuurlijk niet!

Valkuil 3: Conditionals, van zekerheid tot twijfelgeval

"Het woord 'conditional' is gewoon een fancy benaming voor het gebruik van het woord 'if':
- De eerste conditional gebruik je als je ergens zeker van bent en is in de tegenwoordige tijd: 'If I have time, I will help you';
- Bij de tweede conditional doe je een stapje terug in de tijd. Die gebruik je als je ergens aan twijfelt: 'If I had time, I would help you';
- En de derde gebruik je als je er niets aan kunt doen en is vaak negatief van aard. Doe nóg een stapje terug in de tijd (Past Perfect) en je krijgt: 'If I had had time, I would have helped you'."

Blijft 't lastig? Check dan hier een video van Buffi met Wouter Hamel over de Third Conditional.

Valkuil 4: welke tijd komt na didn't?

"Nederlanders gaan vaak de fout in met de woordjes 'did' en 'didn't'. Moet er daarna een verleden tijd komen? Nee! Er zit namelijk al een Past Simple (did) in, die moet je dus niet verdubbelen. Vergelijk het maar eens met een batterij, die werkt met een positieve en een negatieve kant. Zitten er twee positieve (of twee negatieve) polen aan, dan doet hij het niet." Na een vorm van 'to do' volgt altijd een heel werkwoord.

Valkuil 5: than of then?

"Daar heb ik ook een simpel trucje voor: 'than' gebruik je wanneer je twee zaken vergelijkt met elkaar ('she is bigger than him'), en dat gaat in het Nederlands eigenlijk precies hetzelfde ('groter dan').  Allebei met een 'a'. Bij 'then' gaat het over tijd ('in the end then they all die'), denk dan maar aan de 'en' die ook in 'end' zit.'

Online cursus

Meer Engelse bijles nodig? Buffi heeft een eigen online cursus Engels voor Nederlanders gemaakt, Rock Your English!. Scholieren.com-bezoekers krijgen tijdelijk 10 euro korting op het Rock Your English @ Home-pakket. Korting krijg je door de kortingscode SCHOLIEREN in te vullen als je bestelt. Meer info over de cursus vind je hier.

Gepubliceerd op 7 maart 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

N.

N.

Dat is nou mijn buurvrouw!!!

11 jaar geleden

K.

K.

Door al die regeltjes die hier staan wordt het juist moeilijker om goed Engels te spreken. Je moet dan telkens weer nadenken of je het wel goed doet. Als je veel engels hoort dan gaat het gewoon vanzelf, en hoef je je niet bewust te zijn of je de taal wel goed onder controle hebt.

11 jaar geleden

S.

S.

Ik volg al sinds de brugklas een speciaal soort opleiding, namelijk Cambridge engels. Hiermee ben ik laatst op studiereis geweest naar Cambridge zelf. En geloof me, deze vrouw maakt nogal wat sense, engels is gewoon een sexy, fancy taal.

11 jaar geleden

D.

D.

Ook mooi, in de laatste conditional staat een fout; er moet geen dubbel 'had' staan, maar 'If I have had'. Tot zover de valkuilen van de Engelse taal ;) En ik ben het eens met Sebastiaan, ik ben ook zo'n 'Cambridger', alleen heeft dat bij ons een andere naam, haha :)

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.