Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

En nu iets LEUKS over corona

'Aantal doden en ziekenhuisopnames stijgt snel', 'Evenementen worden afgelast', 'Krijgen we Italië-toestanden?', 'Scholen gaan dicht tot ten minste 6 april', 'Flatten the curve. Blijf. Thuis.' Dit is een greep uit de krantenkoppen over het coronavirus van de laatste weken. Ben je (net als ik) helemaal klaar met al het negatieve corona-nieuws? Niet wegklikken dan. Dit kutvirus moet ook wat positiefs hebben.

En jazeker. Corona heeft echt wel een paar leuke gevolgen. Ik wil absoluut niet alle narigheid ontkennen van afgelaste evenementen, thuisquarantaine met je irritante broertje, zieken en vooral het verdriet om het verlies van familie. Het coronavirus brengt veel ellende met zich mee. Ik zoek alleen naar een lichtpuntje in deze donkere tijden.

Gevangenen vrij

Iran wilde een uitbraak van besmettingen in gevangenissen voorkomen en heeft daarom 54.000 gevangen vrijgelaten. Dit waren uiteraard gevangen die negatief testten op corona en dus geen medeburgers konden aansteken met het virus. Onder die gevangenen zaten ook journalisten en bloggers die hun mening en kritiek op de maatschappij gaven en daarvoor de bak in moesten. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International probeerde hen al jaren vrij te krijgen, maar dat is nooit gelukt. De echte boeven, die tot meer dan vijf jaar waren veroordeeld, blijven wel vastzitten om de samenleving niet in gevaar te brengen.

CO2-uitstoot

Terwijl 2019 in het teken stond van klimaatprotesten over de hele wereld om de politiek wakker te schudden, blijkt een wereldwijde virusuitbraak pas écht effectief. In China is de uitstoot van CO2 met een kwart verminderd. Dat begon natuurlijk in Wuhan; de stad waar het virus zich het eerste verspreidde en de mensen het eerste in quarantaine gingen. Daarna volgde snel heel China en ook de rest van de wereld. Dat mensen hun auto's laten staan, fabrieken gesloten zijn, en het vliegverkeer bijna helemaal is stilgelegd betekent een schonere lucht dan ooit! De vraag is natuurlijk hoe lang dit zo blijft, maar voor nu is het een mooie bijkomstigheid van de wereldwijde coronacrisis. 

Zelfstudie

Sommigen vinden het zwaar irritant, anderen zien 't vooral als vakantie... Feit is dat de scholen voorlopig nog dicht zijn. De meeste scholen bieden digitaal onderwijs aan en dat is zeker niet voor iedereen ideaal, maar ik vind het wel een goed compromis. Docenten die met een microfoon struggelen en vervolgens de hele klas muten vind ik stiekem wel grappig. We gaan gewoon wat langzamer door de stof heen om het voor ons, maar vooral voor prehistorische docenten met laptops, dragelijk te houden.

Voor iedereen die achterloopt op de stof: zie dit als een kans om op adem te komen en bij te werken. In plaats van van half 9 tot 3 naar school te moeten, hebben we ietsje meer vrijheid gekregen om onze eigen gang te gaan en zelf een planning te maken. Uiteraard voor schoolwerk, maar ook voor leuke dingen. Vaker naar buiten (wel afstand houden natuurlijk), eindelijk dat boek uitlezen of muziek maken... Of juist lekker lang gamen, Netflix bingewatchen en slapen. Precies wat we fijn vinden. 

Ik denk dat we deze situatie - buiten alle narigheid - ook als een kans mogen zien om even bij te komen en rustig aan te doen. Grijp die kans.

Gepubliceerd op 2 april 2020
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.