We hebben niet alleen een nieuwe site, we hebben ook een nieuwe start gemaakt met ons Instagram-account. Wil je elke dag beginnen met een meme? Nieuws en blogs zien? En soms een handige story of video voor school?


Volg ons nu

Emrys (17) speelt zwerkbal

Door Krista

Emrys Karlas (17) speelt geen mainstream sport als voetbal of hockey. Hij speelt zwerkbal: dé tovenaarssport, bekend van Harry Potter. Hoe Emrys in vredesnaam met deze sport in aanraking is gekomen en hoe het nou precies werkt, dat lees je hier. 

Oké, ten eerste: wat gaaf dat je de sport beoefent waarvan ik al vanaf mijn zevende droom dat hij werkelijk bestaat! Hoe kwam je op het idee zwerkbal te gaan spelen?

Dat is eigenlijk een beetje een vreemd verhaal. Voor de gameboy is er ooit een Harry Potter-spel gemaakt, Quidditch Worldcup, dat speelde ik. Op een gegeven moment was ik opzoek naar cheats op het internet omdat ik niet verder kwam met het spel. Tijdens mijn zoektocht op het internet kreeg ik suggesties van afbeeldingen van het 'echte' zwerkbal. Toen had ik zoiets van wow, wat is dit gaaf, twee uur later had ik het regelboek gelezen en uitgezocht waar de teams waren in Nederland. In mei 2015 ben ik naar een open training geweest en daarna gelijk begonnen!

Het lijkt me sterk dat iedereen met een bezem rond vliegt, hoe werkt het spel in real life?

Het is altijd een beetje moeilijk om uit te leggen. Zwerkbal is een soort mix van rugby en handbal en het lijkt een beetje op het kat-en-muis-spel dat je kent van de basisschool. De spelers hebben geen echte bezemsteel tussen hun benen maar een PVC buis, dat is een veiligheidsdingetje. Zwerkbal is een contactsport dus als iemand je tackelt en je houten steel breekt, heb je de kans  op nare splinters, vandaar. De buis dient als een soort handicap. We spelen met een 'slurk', een licht opgeblazen volleybal, je moet de bal door de hoepels van de tegenstander te krijgen. Iedere speler heeft een andere taak en er zijn meerdere ballen in het spel. Snap je? Waarschijnlijk niet, haha.

Over de hele wereld zijn er verschillende quidditchteams. Er worden internationale wedstrijden georganiseerd en daar heb ik zelf ook meerdere keren aan meegedaan. 

Wat voor soort mensen komen er op de sport zwerkbal af, zijn het alleen maar enorme Harry Potter-fans?

Juist de diversiteit bij zwerkbal is zo leuk. Je hebt de mensen die komen voor de sport zelf,  maar ook de spelers die echt diehard Harry Potter-fan zijn en komen kijken omdat ze zo geobsedeerd zijn door de films en boeken, deze groep wordt ook wel the capes genoemd.

Het is gewoon een grote mix van allerlei mensen die een groep zoeken waarmee ze leuk kunnen omgaan en sporten. Mensen die ook een beetje raar zijn, die het niet erg vinden om in pak rond te lopen met een stok tussen de benen. Veel mensen zien het als een grap, maar natuurlijk nemen wij het net zo serieus als dat de meeste mensen dat bij voetbal doen.

Denk je na de middelbare school door te gaan met zwerkbal?

Ja! Ik ga studeren en wil tijdens mijn Bachelor een half jaar naar het buitenland, ik ga een universiteit zoeken die een goed zwerkbalteam heeft. Ik verwacht dat ik er nog lang mee bezig ga zijn in de toekomst en hoop ook dat de sport groter wordt in Nederland. 

 

Voor de geïnteresseerden: hier een filmpje met een uitgebreide uitleg van zwerkbal.

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd op 14 juni 2017