Elk jaar examens gestolen

Elk jaar examens gestolen

Door Joca

Elk jaar zijn er incidenten met gemaakte examens die worden gestolen. De diefstal van de vmbo-examens beeldende vorming op het Buitenhout College in Almere is dus geen uitzondering. Dat laat de Onderwijsinspectie vandaag weten aan Scholieren.com en NU.nl.

Volgens Hans van der Vlies, woordvoerder van de inspectie, zijn deze incidenten meestal beperkt van omvang en betreft het vaak maar één school. "Maar het blijft natuurlijk altijd vervelend voor de betrokken eindexamenkandidaten", laat hij weten.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn de consequenties van dit soort incidenten te voorzien. "Ze hebben uitsluitend individuele en geen landelijke gevolgen." De zegsman benadrukt dat er jaarlijks meer dan een miljoen examens worden afgenomen. "Daarbij gaat het bij het overgrote deel goed."

Er bestaat geen protocol waarin staat hoe scholen met gemaakte examens dienen om te gaan. Het is niet verplicht om ze in een kluis of afgesloten ruimte te leggen na afloop.

Geen regels

De onderwijsorganisatie VO-raad, die de protocollen maakt, laat weten dat deze alleen gaan over de aanlevering van examens en de opslag daarvan voordat ze gemaakt worden. Volgens woordvoerder Linda Zeegers zijn er geen regels voor examens die al gemaakt zijn.

Naar aanleiding van de examendiefstal in Almere is er volgens Zeegers nog niet gesproken over uitbreiding van de protocollen. "Deze zijn vorig jaar aangepast na de examenfraude bij Ibn Ghaldoun. Er is bijvoorbeeld een uitgebreidere beschrijving van de stappen die gemaakt moeten worden bij het veilig bewaren van de examens."

Media-aandacht

Volgens Zeegers is de grote media-aandacht voor de diefstal op het Buitenhout College te verklaren doordat het nieuws direct gelinkt wordt aan de examenfraude op het Ibn Ghaldoun van vorig jaar. "De diefstal op de school in Almere is echter heel anders. Het gaat om al gemaakte examens en er zijn minder leerlingen de dupe van. Het is geen uitzonderlijke situatie, al blijft het wel heel vervelend."

Dozen vol examens

De veiligheid van al gemaakte examens is een hot item sinds woensdag bekend werd dat de gemaakte vmbo-examens beeldende vorming waren gestolen in Almere.

Toch heeft het sommige scholen niet afgeschrikt. Op de scholengemeenschap Piter Jelles in Leeuwarden stonden vandaag dozen vol gemaakte examens onbewaakt naast de kantine. Een scholier maakte daar deze foto's van.

De school was vandaag niet meer bereikbaar voor commentaar.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 16 mei 2014
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

S.

S.

Dat zijn toch gewoon de opgavenboekjes? Of ben ik nou gek.. Hier word sensatie gezocht dat er niet is.

8 jaar geleden

Joca

Joca

Op het eerste gezicht zijn het opgavenboekjes, als je goed kijkt zie je dat de blaadjes met antwoorden in de boekjes zijn gevouwen ;-)

8 jaar geleden

A.

A.

haha sensatie zoeken hea! haha dat zijn gewoon kladblaadjes en geen gemaakte examen.. drama maken om niks

8 jaar geleden

T.

T.

@Joca u zou toch moeten weten dat bronnen vrijwel altijd onbetrouwbaar zijn tenzij het gecheckt wordt. Dit geldt ook voor uw artikel, het is niet betrouwbaar en het klopt simpelweg. Een school heeft het recht om een halfuur na de sluiting van de zitting de examens/kladblaadjes vrij te geven. Ik als leerling van Piter Jelles Impulse/Montesorri weet dat dit uitsluitend opgavenboekjes, bronnenboekjes en eventuele bijlagen zijn van twee examens op twee niveaus (havo en vmbo). Volgende keer dat u iets publiceert zou ik proberen uw feiten goed te krijgen, want dit is gewoon diep triest.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.