Eindelijk definitief: met 16.5 jaar al autorijden

Eindelijk definitief: met 16.5 jaar al autorijden

Vanaf 1 november zullen de Nederlandse snelwegen geterroriseerd worden door rondscheurende zestienjarigen.

Er waren al steeds plannen en voorstellen, nu is het écht zeker. Maar hoe zit het nou precies?

Deze week heeft de minsisterraad definitief ingestemd met een proef. Dat klinkt alsof 't slechts voor een paar lucky bastards bedoeld is, maar het zal jarenlang duren en iedereen kan gewoon meedoen. Belangrijke voorwaarde is wel dat je voor 1 november 2011 nog geen zeventien bent geworden. Mensen die bijvoorbeeld 27 oktober hun sweet seventeen vieren, hebben pech en moeten gewoon tot hun achttiende wachten.

Theorie-examen en rijles

Het zit zo: Vanaf je zestiende verjaardag kun je je theorie-examen halen. Een voldoende daarvoor blijft anderhalf jaar geldig; zes maanden langer dan de oudjes van 18+. Ha, jong zijn heeft zo z'n voordelen!

Vervolgens mag je vanaf 16,5 jaar al je beginnen met autorijlessen. Maar hoe snel je het rijden ook onder de knie hebt: voor je praktijkexamen zul je moeten wachten tot je zeventiende verjaardag. De rijlessen en het examen zijn verder precies hetzelfde.

Geslaagd, en dan?

Maar als je eenmaal geslaagd bent, zijn de regels wel anders. Je krijgt niet alleen een gewoon rijbewijs, maar daarnaast een begeleiderskaart waar de namen van maximaal vijf mensen op staan.

Zolang je nog geen achttien bent, mag je alléén rijden als een van deze vijf mensen naast je zit. Deze mensen moeten minstens tien jaar rijervaring hebben en bijvoorbeeld geen strafblad hebben. Een iets oudere vriend of vriendin telt dus niet als begeleider.

Proef?

Deze proef gaat overal in Nederland van start en duurt maar liefst zes jaar. Na drie of vier jaar zal er een onderzoek komen naar de resultaten. Tot die tijd kun je dus in elk geval probleemloos op je zestiende beginnen.

En dan nog goed brommernieuws, vanaf 15 juni 2011 (nog maar een paar dagen!) mogen 15,5-jarigen slagen voor het theorie-examen van het bromfietsrijbewijs. Praktijkexamen mag wel gewoon pas vanaf je zestiende gedaan worden, maar deze nieuwe regel verkort wachttijden voor de theorie-examens. Maar ja: waarom nog 'even' brommeren als je zo snel al kunt gaan autorijden?

Gepubliceerd op 5 juni 2011
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

U.

U.

LOL die foto!

10 jaar geleden

R.

R.

Ik ben hier echt zo blij mee. Nu kan ik al over vier maanden theorie doen, en een jaartje later al rijden. Ik ga trouwens geen brommerrijbewijs halen. Heb je ook weinig aan als je maar een jaartje voor je aurorijbewijs hoeft te wachten.

10 jaar geleden

B.

B.

haha leuke foto :D
wel lullig voor degene die dan nog wel voor hun 18de moeten wachten x)

10 jaar geleden

D.

D.

Vallen er meer verkeersdoden in de VS?

10 jaar geleden

E.

E.

Nadeel weer is dat je elke keer alleen met je vader of moeder mag rijden tja alsof je daar veel aan hebt, agja beter dan niets..

10 jaar geleden

H.

H.

Mooi is dat, tegen de tijd dat die proef in gaat ben ik al 17 :@. Wat is het eigenlijk voor onzin dat mensen van 17 dan niet mee zouden kunnen doen aan de proef en mensen van 16.5 wel?

10 jaar geleden

R.

R.

Hahaha, Tjeerd. Vette foto!

10 jaar geleden

D.

D.

Nice! Ik kan dus nu meteen beginnen! :D
Maar ik kan het toch niet betalen haha want dat moet ik natuurlijk zelf gaan bekostigen...

10 jaar geleden

B.

B.

Als ik het op de site van het CBR goed lees, mag je inderdaad geen rijexamen doen als je al 17 bent als de proef ingaat, dan moet je wachten tot je 18e. Maar je mag al wel rijlessen nemen, dus dat scheelt weer een hoop. Tenminste, zo lees ik het. Weet iemand hoe het precies zit?

10 jaar geleden

M.

M.

Hahahahaha, het hoofd van Tjeerd is geweldig.

10 jaar geleden

J.

J.

ik word maandag 17, dan mag mn broertje gewoon eerder rijden dan ik WTF

10 jaar geleden

J.

J.

Echt onlogisch... =]

10 jaar geleden

2.

2.

Alle informatie over 2toDrive staat op de website www.2toDrive.nl. Via twitter kun je vragen stellen door je vraag te sturen naar @2toDriveNL

@bas. Jongeren die op of na de startdatum 17 jaar worden (de startdatum wordt waarschijnlijk 1 november) mogen meedoen met het experiment. Als je al 17 bent op de startdatum dan mag je wel het theorie-examen alvast halen en beginnen met rijlessen. Vanaf je 18de mag je dan afrijden en direct zelf gaan rijden.

10 jaar geleden

I.

I.

Haha aha geweldige foto!

10 jaar geleden

M.

M.

Hoezo naaiend, voor 1 oktober? Slaat echt nergens op.

10 jaar geleden

G.

G.

dit slaat echt helemaal nergens op, ik ben in augustus 17 geworden, dit betekent dat ik niet mee kan doen met het expiriment, maar iemand die 3 maanden jonger is mag er wel aan mee doen ?? ik vind persoonlijk dat dit echt totaal nergens op slaat...

10 jaar geleden

P.

P.

Dankjewel voor dit artikel over rijlessen met 16.5. Wat goed dat er al op deze leeftijd begonnen kan worden met lessen. Ik denk dat je daar ervaren autorijders mee krijgt, omdat je een jaar onder begeleiding moet rijden. http://rijschoolstadvandezon.nl/de-opleiding/2-to-drive/

3 jaar geleden