Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eerste hulp bij uitloting

Eerste hulp bij uitloting

Door Lotte

Al weken zit je te wachten op dat ene mailtje. Het mailtje met je ranknummer. Dit nummertje bepaalt of je bent ingeloot, of toch een andere studie moet gaan kiezen. Als dit mailtje dan eindelijk binnenkomt en jij met spanning naar beneden scrolt, zie je dat je het helaas niet hebt gehaald. Shit, wat nu?

Geen paniek

Het is belangrijk om te beseffen dat de meeste mensen die zich aanmelden voor een numerus fixus-studie niet (meteen) ingeloot worden. Vaak zijn er meer dan dubbel zoveel aanmeldingen dan plekken beschikbaar, dus weet dat je zeker niet de enige bent.

Desondanks is het flink balen. Misschien wil je deze studie van kinds af aan al doen of heb je geen idee wat voor studie je nu moet gaan volgen. Maar wees gerust, er is meer mogelijk dan je denkt.

De wachtlijst

Ondanks dat je niet bij de eerste groep toegelaten studenten zit, maak je alsnog kans om een studieplek te bemachtigen. Zo zijn er scholieren die zijn ingeloot, maar er toch voor kiezen om een andere studie te gaan doen of zakken voor hun eindexamen.

Er worden dus tot het nieuwe studiejaar nog plekken toegewezen aan aspirerende studenten. Hoe deze plekken worden toegewezen, kan verschillen per onderwijsinstelling. Kijk dus nog eens goed op de website van je toekomstige school voordat je je uitschrijft!

Een andere studie

Mocht het zo zijn dat je desondanks niet wordt toegelaten, kan je ook besluiten om een studie te kiezen die er veel op lijkt. Het is dan misschien niet helemaal wat je voor ogen had.

Gelukkig mag je voor de meeste studies drie keer meedoen aan de selectieprocedure. Je kan het de komende twee jaar gewoon nog een keer proberen! Je kan dus aan een soortgelijke studie beginnen en volgend jaar switchen als je wel wordt ingeloot. Zit je er weer niet bij? Dan kan je gewoon verder met de studie die je al deed.

Tussenjaar

Heb je geen zin om aan een studie te beginnen waar je uiteindelijk misschien toch mee gaat stoppen? Dan is het nemen van een tussenjaar misschien iets voor jou.

Een tussenjaar nemen heeft heel veel voordelen. Je kunt nog eens goed nadenken over je studiekeuze, je extra goed voorbereiden op een eventuele toelatingstoets en de rest van je tijd besteden aan wat extra geld verdienen, je hobby’s, reizen of misschien wel alle drie. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Op kot

Heb je geen zin om een jaar te wachten maar wil je toch echt die ene studie doen? Dan kan je er altijd nog voor kiezen om in België te gaan studeren. Veel universiteiten in België kennen namelijk geen selectieprocedure. Het komt wel eens voor dat je een toelatingsexamen moet doen. Kijk dus even goed naar de toelatingseisen. Aanmelden voor een studie in België kan vanaf 3 juli 2023.

Er zijn dus tal van mogelijkheden om alsnog een leuke studietijd tegemoet te gaan, ook als je niet (direct) je eerste studiekeus kan volgen. Komt goed!

Dit wil je ook lezen:
Gepubliceerd op 5 juni 2023
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.