Een pizza met ananas? Yes please!

De wereld is in twee kampen verdeeld en ik vrees dat deze oorlog nooit zal stoppen. Ananas op een pizza… Is dat een prima afwisseling op je standaard Margherita of een verschrikkelijke no-go?

Ik heb in Italië gewoond, maar zit toch 100 procent in Team Pineapple. Soms vinden mensen dat raar omdat ze denken dat alle Italianen ananas op een pizza vervloeken. Nou, mooi niet dus. Dus: Team Totally-no-go, in hemelsnaam, wat is er mis met de pizza Hawaï?

"Ananas komt niet uit Italië"

Nee, dat klopt. Maar tomaten ook niet. Tomaten komen uit Amerika. Toch heb ik nog nooit iemand horen zeggen: "nee hoor, uit principe weiger ik tomatensaus op mijn pizza te doen aangezien die niet van origine uit Italië komen." Bovendien zijn er meer ingrediënten die mensen op pizza's doen terwijl ze niet uit Italië komen. De pittige salami worst pepperoni (bekend van de pizza pepperoni) komt niet uit Italië. En als je denkt lekker Italiaans een pizza bolognese of carbonara bij Domino’s te bestellen... Jammer, want ook deze pizza's komen allemaal niet oorspronkelijk uit Italië. Desondanks blijven ze wel lekker en dat geldt voor de pizza Hawaï net zo. 

"Ananas is zoet, dat doe je niet op een pizza" 

Een pizza is hartig en ananas is zoet. Volkomen correct, maar nog steeds geen reden om die arme ananas uit de keuken te verbannen. Er komen immers veel vaker dit soort contrasten voor in de keuken. Zo kom je bij een bonenmaaltijd regelmatig perziken tegen. Dat wisselt de smaak af. Ook een spekpannenkoek met stroop is een combinatie tussen hartig en zoet, net zoals wild met cranberrysaus.

"Ananas hóórt gewoon niet op een pizza"

Misschien klopt het wel dat op een pizza niet super veel met ananas te combineren is, maar Team Pineapple gooit ook niet zomaar ananas op iedere pizza, hè. We eten het alleen op een pizza Hawaï. En ja, I know, die pizza komt niet eens uit Hawaï, maar dat maakt 'm niet minder lekker! Die pizza is gemaakt om ananas op te doen en samen met de ham smaakt dat nog helemaal niet zo verkeerd. Dus zo vreemd is dat helemaal niet.

Iedereen heeft ‘rare’ eetgewoontes

Pizza Hawaï is heus niet het enige eten dat voor sommigen op het eerste oog raar of anders lijkt. Er zijn genoeg andere voorbeelden te bedenken en grote kans dat er eentje bij is waar ook jij je schuldig aan maakt. Pindakaas met hagelslag, banaan of suiker bijvoorbeeld. Of pasta met ketchup. Kaas en jam. Oreo en pindakaas. Jam en hagelslag… Er is vast iets dat jij lekker vindt terwijl anderen dat als raar zouden zien, maar dan nog zou ik daar niet meteen panisch op reageren. 

Ik vind dat je over dit soort dingen pas kan oordelen als je het ooit met een open mind geproefd hebt. En kom op, als het echt ranzig was zou de helft van Nederland toch niet in Team Pineapple zitten ;). Je hebt namelijk geen idee wat je mist.

Gepubliceerd op 15 juni 2020
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

jan

jan

Oorlogsmisdaden!

4 maanden geleden

Ben

Ben

Dit is illegaal!!!

4 maanden geleden

Black

Black

hou je bek ben

4 maanden geleden