Een biertje extra kan wél kwaad

Door Wieke

Een biertje kan niet zoveel kwaad, daar zit toch weinig alcohol in. Althans, zo wordt er vaak over gedacht. Uit een nieuw groot wetenschappelijk onderzoek wat afgelopen vrijdag verscheen in The Lancet, blijkt dat dit niet klopt. Een biertje kan wel degelijk kwaad, het is slecht voor hart en bloedvaten. Sterker nog: elk glas alcohol verkort de levensverwachting met een halfuur.

Het onderzoek combineerde de gegevens van 83 studies uit negentien verschillende landen. In totaal zijn de gegevens van 600.000 drinkers gebruikt. Voorafgaand aan het onderzoek was niet duidelijk welk effect een beetje alcohol, zoals één biertje, had. Nu is het duidelijk dat zelfs ‘een beetje’ alcohol niet goed voor je is. Elk extra standaardglas (een standaardglas bevat 10mg alcohol) vergroot de kans op een beroerte, hartfalen, hoge bloeddruk en een scheur in de aorta.

Vijf glazen per week

De richtlijn voor alcohol in Nederland raadt niet meer dan zeven glazen per week aan, maar uit het onderzoek blijkt dat zeven al te veel is. Vijf glazen per week zou volgens de wetenschappers een veilige ondergrens zijn en elk glas meer verkort de levensverwachting van een 40-jarige met een halfuur. De onderzoekers raden landen daarom aan de richtlijn aan te passen. Dit zal al lastig genoeg worden in Nederland, maar in andere landen zou het een nog groter probleem zijn. Zo is de richtlijn in de VS en Canada veertien glazen per week en in Spanje en Roemenië zelfs twintig.

Een sigaretje roken lijkt misschien slechter dan een biertje, maar de gezondheidsrisico's komen bij beiden overeen. Vooral nu het blijkt dat een glas alcohol de levensverwachting van een volwassene met een halfuur laat dalen. Jaap Seidell is blij met het onderzoek. "Deze bevindingen onderstrepen wat wij al zeiden. Drinken is heus gezellig, maar voor je gezondheid moet je het niet doen."

Langer leven

De belangrijkste uitkomst van het onderzoek is dat de drinkers van <100 gram alcohol per week, een hogere levensverwachting hebben van 4-5 jaar dan de drinkers van >350 gram alcohol per week. Als ze hun alcoholconsumptie dus een paar honderd gram terug weten te dringen, hebben ze kans om een paar jaar langer te leven. Echter is het wat je wil, want een glaasje alcohol kan natuurlijk ook gezellig zijn.

Het onderzoek gaat vooral over 40-jarigen, maar niet over de effecten van drank op jongeren. We kunnen er wel vanuit gaan dat het ook voor jongeren geldt dat een extra glas niet gezonder is.

Gepubliceerd op 16 april 2018