D/t-fout: niet irritant
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen: onze redacteur Rebecca heeft gelijk. Een spelfoutje meer of minder: wie maakt dat nou nog iets uit? Niemand!
Als je vroeger een d/t-fout maakte, dan was het duidelijk: 'die is dom'. Tegenwoordig lezen veel mensen er zonder ergernis overheen. Dat blijkt uit onderzoek van neerlandicus Frank Jansen.
Jansen, van de Universiteit Utrecht, liet 1200 man een aantal brieven lezen. In iedere brief zat een bepaald soort fouten. Fouten in de zinsbouw ('de meisje') vond men nogal vervelend, d/t-fouten worden vaak niet eens opgemerkt.
Als Jansen werkstukken van zijn studenten Nederlands nakijkt, verbetert 'ie ieder spelfoutje. Nou, dat hebben de meeste van zijn studenten nog noooit meegemaakt. Volgens de onderzoeker wordt er op de middelbare school te weinig aandacht aan het spellen besteed.
Maar waarom zou je, als niemand zich er aan ergert? Toch heb ik dit artikel 3 keer nagelezen voor het online zetten. En de vraag voor jullie: maak jij wel eens mee dat een docent door ieder spelfoutje een rode streep zet?
1 seconde geleden
S.
S.
Ja, ik krijg bij bijna elk vak een rood streepje als ik een spelfout maak, zelfs bij Latijn
14 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
Óf mensen zien de fouten gewoon niet (en ergeren zich er dus niet aan) omdat ze zelf niet weten wanneer iets goed of fout is en moet er dus juist wél meer aandacht aan besteed worden... Ik erger me er in ieder geval wel aan.
14 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
Ik erger me er ook aan. Ik merk dat soort dingen snel op, ondanks dat ik er zelf ook fouten in maak.
En bij mijn toets hebben docenten wel altijd fouten verbeterd. Vooral met Nederlands (natuurlijk) en geschiedenis.
14 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Tjaah.. Eigenlijk heb ik dat nooit. Maar ik lees mijn werkstukken ook 4 keer over om te kijken of ik spelfouten heb. Meestal blijven er natuurlijk nog steeds wel een paar inzitten maar ja, je kan niet alles hebben :)
Oh, wacht. Dat had ik wel. Maar toen had ik ook maar 2 spelfouten. (Verhaaltje schrijven van 500 woorden)
14 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
de typfout maakt mij niet uit, alleen het lettertype wel!! BAN COMIC SANS MS!!
14 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
>Maar waarom zou je, als niemand zich er aan ergert?
>als niemand zich er aan ergert?
>zich er aan ergert
>er aan
Erg. In elk opzicht.
14 jaar geleden
AntwoordenV.
V.
Inderdaad, ze maken zelf ook een fout
14 jaar geleden
A.
A.
ik heb nog nooit gehad dat docenten spellingfouten uit mijn werk markeren of op een andere manier naar voren brengen en als ze dat zouden doen zou ik meteen een hekel aan ze krijgen want ik heb een hekel aan mensen die op elk klein taalfoutje letten. niet dat ik het vaak meemaak, maar het is gewoon ontzettend irritant als je aan het praten bent en iemand onderbreekt je opeens en zegt: als ipv dan, met de bedoeling het gesprek op een hoger niveau te brengen (maar het heeft dus een tegengesteld effect (die mensen wil ik dan altijd ook een paar hoeken geven maar dat kan je niet zomaar maken)).
het is btw ook best wel zielig als een docent spellingfouten onderstreept, behalve bij duits en engels dan want bij die vakken is de spelling van belang.
14 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Bij mij strepen ze ook alles aan, maar dat begrijp ik ook wel. Persoonlijk snap ik niet hoe mensen over d/t fouten heen kunnen lezen. Als ik er eentje zie heb ik al meteen geen zin meer om de rest van de tekst te lezen.
14 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
ze zoek echt de fouten die leeraren
14 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Ja zeker ! Vooral ned. Frans. En engels!! Verschrikelijk! En nu ook te horen krijgen dat wij havo/vwo'ers ( mavo idk) bij ons examen nog een x-tra spelling en rekentoets moeten doen. Nl: stomme d tje en t tjes! Rekenen ( en wiskunde) : geen aanleg voor! :( ookal nog 5 jaar.. I hate it !!!
13 jaar geleden
Antwoorden