Drugsverslaafd op school: 'Ik kon niet meer zonder'

Drugsverslaafd op school: 'Ik kon niet meer zonder'

Door Lynn

De inmiddels zeventienjarige Nora* gebruikt twee jaar geleden voor het eerst de drug 4-MMC, beter bekend als miauw. Dat bevalt zo goed, dat ze het middel steeds vaker neemt, zelfs op de toiletten van school. Zonder 4-MMC kan ze na een tijdje niet meer. Nora raakt verslaafd en belandt in een afkickkliniek.

Nora zit nu in havo-4. In het dagelijks leven vindt ze het leuk om met vriendinnen te zijn, in het weekend uit te gaan en te hardlopen. En ze gebruikte graag 4-MMC. Deze drug is kristalachtig wit poeder en wordt meestal via de neus ingenomen voor een stimulerend effect. Mensen die dit gebruiken voelen zich vaak alert, energiek, zelfverzekerd en willen meer contact maken met anderen.

Eerste ervaring met drugs

"Het begon allemaal toen ik vijftien jaar oud was", vertelt Nora. "Ik had vrienden die ouder waren dan ik en zij gebruikten drugs. Ik gebruikte in eerst instantie nog niet, ik vond het altijd eng en wist niet wat er met mijn lichaam zou gebeuren. Ik merkte dat ik mij eenzaam begon te voelen omdat ik als enige niet gebruikte op feestjes."

Nora vindt het alleen lastig om vrienden te vinden die géén drugs gebruiken. "Ik besloot daarom op het feestje van een vriend van mij drugs te gaan gebruiken. Ik kreeg een fietsensleutel met miauw erop en moest dit opsnuiven. Ik had geen idee wat er met mijn lichaam ging gebeuren, of het wel betrouwbaar was en hoeveel je eigenlijk moest innemen. Ik voelde me al heel snel vrolijk worden en had het gevoel alsof ik de hele nacht wakker kon blijven."

Mindere schoolprestaties

"Het ging van één keer gebruiken op een zaterdagavond, naar elk weekend gebruiken, naar op school snuiven. Ik ging elke dag om 10.00 uur naar de toiletten op school om daar miauw gebruiken" gaat Nora verder.

Iets wat voor ons bizar klinkt, werd voor haar heel normaal. "Als ik de drugs nam, was ik socialer op school, kon ik beter opletten en voelde ik me een stuk energieker. Maar mijn schoolprestaties werden minder. Voor mij werd het heel normaal om te gebruiken."

Verslaafd

Op dat moment beseft Nora dat ze echt verslaafd is. "Ik kon niet meer zonder. Mijn schoolresultaten werden nóg slechter en ik moest steeds meer drugs gebruiken om me energiek te voelen. Ik probeerde zelf te stoppen, maar werd chagrijnig en moe als ik het niet gebruikte. Dus dat lukte me niet."

Nora's klasgenoten en ouders weten in eerst instantie niet dat zij drugs gebruikt. "Ik deed het altijd stiekem en verstopte de drugs altijd goed op mijn kamer. Mijn ouders hebben het daar uiteindelijk wel gevonden. Ik weet het nog precies, ik werd gebeld door mijn moeder dat ik naar huis moest komen. Ik kwam thuis en mama en papa zaten allebei verdrietig op de bank. Ze waren niet boos, maar heel teleurgesteld in mij. Toen wist ik zeker: ik heb hulp nodig."

"Ik ben na het gesprek met mijn ouders hulp gaan zoeken en kreeg te horen dat ik naar een kliniek moest. Ik wist al dat ik havo-4 opnieuw moest gaan doen en kon daardoor de laatste twee weken van school missen. Toen ben ik naar de kliniek gegaan."

Afgekickt

Na afgelopen zomer is Nora helemaal afgekickt van drugs. Ze heeft een aantal weken in de kliniek doorgebracht. Nora beleefde de kliniek als iets positiefs, ze wilde zo snel mogelijk afkicken. "Ik had een kamer die redelijk groot was, heb er wat nieuwe vrienden gemaakt en ging er echt heen met het doel om af te kicken. Wel miste ik mijn familie erg en moest ik vaak vroeg opstaan, dat was minder, maar ik wist waarvoor ik het deed", aldus Nora.

Nu gebruikt ze helemaal geen drugs meer. "Ik doe nu havo-4 opnieuw en het gaat super goed op school en met mij. Alle vrienden die ik had die drugs gebruikten, heb ik nu niet meer. Ik heb niet veel vrienden, maar de vrienden die ik nu heb, zijn wel echte vrienden." Nora is er achter gekomen dat ze later zelf jongeren wil helpen die verslaafd zijn. Ze wil iets goeds doen met haar verslaving en vertelt nooit meer drugs te willen gebruiken.

*Nora blijft graag anoniem. De persoon op de foto is niet de persoon in dit verhaal.

Gepubliceerd op 8 februari 2023
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.