Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ouders: mijn kind gebruikt geen drugs

Ouders: mijn kind gebruikt geen drugs

Door Kim

Vier van de vijf ouders denken dat hun kind nog nooit drugs heeft gebruikt, blijkt uit een enquête van De Telegraaf. Hebben jouw ouders een goed beeld van wat jij allemaal uitspookt? Eens even kijken wat de uitslag van onze nieuwe poll wordt.

Ouders vs. werkelijkheid

Ouders denken een goed beeld te hebben van wat hun puberkind uitspookt. Slechts 1 op de 30 ouders zegt geen idee te hebben of hun kind wel eens drugs heeft gebruikt. 79% zegt dat hun kinderen nog nooit iets gebruikt hebben, 6% denkt dat jullie dat één keer hebben gedaan, 7% denkt dat jullie dat soms doen.

Als we het Trimbos-instituut mogen geloven (zij doen onderzoek naar dit soort dingen), heeft in werkelijkheid 17% van de scholieren wel 'ns cannabis gebruikt. Harddrugs-gebruik onder scholieren is minimaal, alleen XTC haalt nog 2,4%. Als je deze cijfers dus naast die van het Telegraaf-onderzoek legt, lijkt het drugsgebruik onder scholieren dus aardig overeen te komen met dat wat ouders denken.

Bekend bij hele school

Toch is iedere joint die op het schoolplein gerookt wordt er één te veel, vinden alle ouders en ook minister Opstelten van Veiligheid & Justitie. Opstelten vindt ook dat scholieren die drugs gebruiken bekend gemaakt moeten worden aan de hele school en de ouders. "Jongeren die dingen verkeerd doen, moeten nadrukkelijk zichtbaar zijn”, aldus de minister tegen een journalist van De Telegraaf. „Blowen is slecht, het hoort niet op school.”

Oftewel: scholen moeten zoiets niet geheim houden omdat ze bang zijn dat dat niet goed is voor hun imago en scholieren moeten aan de schandpaal. Maar wat moeten we ons daar bij voorstellen? Foto's van de 'misdadigers' bij de conciërge? Namenlijstje in de nieuwsbrief? Vastbinden aan een paal op het schoolplein zodat bruggers er rotte tomaten naar mogen gooien?

Wat vinden jullie: goed idee, zo'n schandpaal? Geef hieronder suggesties hoe jouw schooldirectie blowende scholieren het beste voor aap zou moeten zetten.

Update: de directeur van een vmbo-school in Haarlem zegt in de lokale krant: "Als de maatregelen zó streng worden, dan gaat het zeker ondergronds. Nog stiekemer. En als ik er dan niks van weet, kan ik er ook niks aan doen. Nu heb ik er nog enigszins vat op.’’

Uitslag: 73% van onze bezoekers zegt nooit drugs te gebruiken, blijkt uit een peiling op Scholieren.com. 12,5% gebruikt 'vaak' drugs, 8% soms en 7% heeft één keer drugs gebruikt.

Gepubliceerd op 29 november 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

K.

K.

Op z'n kop in de prullenbank. En dan wel een lesuur lang in verticale positie blijven.

13 jaar geleden

D.

D.

dat van dat ze bekend moeten worden is nogal een slecht idee.
daar is het ze allemaal om te doen, omdat iedereen dan juist tegen ze opkijkt.
tenminste een hoop mensen dan

13 jaar geleden

S.

S.

Als het om iemand gaat die aan de harde drugsen zit, dan is er vaak meer aan de hand. Om zo iemand dan aan een schandpaal te nagelen, mwah..

13 jaar geleden

R.

R.

het lijkt me sowieso niet handig als andere scholieren ze gaan bekogelen of op andere manier straffen, want de blowers zijn meestal zelf de mensen met het meeste zelfvertrouwen en de grootste bek. Dus dan zal toch bijna niemand gaan gooien..

13 jaar geleden

E.

E.

triest hoor dit. alsof iemand het wat boeit.
kan mij het wat schelen dat mijn klasgenootje blowt. moet ie lekker zelf weten.
de minister kan zich beter met belangrijkere zaken bezig houden.
échte criminelen bijvoorbeeld. die mogen toch ook niet met foto of naam in de krant? waarom ik dan wel als ik een jointje rook?
zwaar sneu deze hele actie. typisch nederlands.

13 jaar geleden

A.

A.

ik vind het sowieso belachelijk om scholieren te schande te zetten. vaak zijn het de ouders zelf die hun kinderen zo'n leefomgeving aanbieden. vooral door dingen te verbieden. als kinderen blowen moeten de ouders daar op aangesproken worden. en denk maar niet dat je het kind dan nog zo ver krijgt om te stoppen. het moet worden voorkomen, niet aangepakt.

13 jaar geleden

S.

S.

Als we de poll mogen geloven (het is een wat oppervlakkige peiling), ligt het drugsgebruik toch een tikje hoger dan ouders denken.

13 jaar geleden

F.

F.

Hm, ik vind het overdreven om het bekend te maken. Een jointje moet kunnen, vind ik. Als het hardrugs is, moeten de ouders wel ingeligt worden, of als het kind jonger is dan 15 of 16. Ander sis het toch iets waar geëxpirimenteerd mee mag worden.

13 jaar geleden

R.

R.

Ik blow zelf dageljks en ik ben net 14, ik vind deze hele actie echt onzin. Laat ons lekker. Als wij ons leven willen verpesten, dan doen we dat lekker. Maar een paar jointjes kunnen echt niet zo veel kwaad.

13 jaar geleden

D.

D.

IK VINT BLOWUH HEEERLIJK! gewoon lekker spaceeeee, en dope zijn jeweetzelf is die shizzle, ik ga vanavond op een missie, morgen heb ik money of zit ik vast! en ik loop nu rond te bellen voor een ganga wisky en een ganja.

p.s. broodjes met worst zijn heeeeerlijk

13 jaar geleden

-.

-.

ik ben zelf een scholier die zo af en toe een jointje nuttigd. hoewel ik zelf weet dat dit verkeerd is gebeurd het toch vaak. ze praten in dit artikel over voor paal zetten, in het eerste opzicht klinkt het als een goed plan, maar als je er verder over nadenkt.. natuurlijk zul je er een aantal kunnen tegenhouden. maar de scholieren die het echt willen zullen vanzelf een andere manier vinden. bijv: het nog stiekemer gaan doen. niet op het schoolplein in de fietsenhokken maar misschien net om de hoek bij de school. het probleem zal zich alleen verplaatsen.

13 jaar geleden

N.

N.

Begrijpen er niks van !! Als je wilt dat je kinders niets gebruiken, dan moet je het juist verplichten om bij het ontbijt te blowen, word het net als karnemelk, gadver, mot ik niet !!

13 jaar geleden

S.

S.



@Nico: sterke suggestie Nico, ik kan niet anders zeggen. Knap staaltje reverse psychology.

13 jaar geleden

A.

A.


haha, wat een geweldig idee
dat zouden ze met roken en drinken ook moeten doen xD

@Nico:

13 jaar geleden

J.

J.

Nehhhh, ouders overschatten zichzelf. Dat heb je sowieso niet in de gaten als ouder. Dat gebeurt echt niet onder jouw toezicht dan, maar na school op 'n pleintje. Zoals Simon zegt; d'r is altijd wel een reden voor, dan kun je beter die reden aanpakken.

13 jaar geleden

L.

L.

Wha? Waarom de reden aanpakken? Ik heb ook wel es geblowed ( weten mijn ouders ook ) en het was echt niet op een school pleintje of met een reden als ''mijn leven is kut''!
Cannabis is ( als je het eet ) minder schadelijk dan Alcohol. Waarom is er nog steeds zoveel focus op cannabis terwijl we het alcohol misbruik onder jongeren wel eens mogen aanpakken.

13 jaar geleden

D.

D.

Hoeveel ouders weten niet dat hun kind rookt?
Vast niet veel, zal met drugs ook wel zo wezen.
Zo'n schandpaal is een slecht idee, ze blowen er heus niet minder op.

13 jaar geleden

D.

D.

„Blowen is slecht, het hoort niet op school.”
Dus alles dat slecht is hoort niet op school? Begin dan alvast maar met het verbannen van roken en van ongezond eten en drinken in/op school

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.