Dronken in de klas: is dat nou zo leuk als het lijkt?

Door Ivo

Dronken in de klas zitten? Dat gebeurt dus op het Varendonck College in Noord-Brabant. Althans: dat zegt de school. Om die reden heeft de school de blaastest ingevoerd. Ik vroeg me af: gebeurt dit ook bij mij op school? En: wáárom zou je dronken in de klas willen zitten? 

Zitten er op mijn school mensen die ladderzat in de klas zitten? Ik ging op onderzoek uit. Wat blijkt? Ja, het gebeurt. Iedereen kent wel iemand, na vijf minuten rondvragen kreeg ik vooral reacties als: "Ja je moet die vragen, die heeft sowieso zo in de klas gezeten. Anders kan je nog altijd bij die en die terecht." Check. 

Bucket list

Het viel me toch wel op dat de meeste mensen er niet extreem vrij over praten. Enkelen daarentegen vertellen alles wat je wilt weten. Zo vertelde iemand mij: "Je doet het toch wel, een feestje is leuker met drank en als je dan met alcohol in de klas zit is dat ook leuker. Ik raad het dan weer niet aan om een nacht door te halen maar ja, dat gebeurt weleens hè."

Een ander vertelde: "Ik heb het ooit wel eens gehad maar het was vrij kut en dus was dat ook de enige keer." Er zijn dus mensen die wel vaker zo in de les zitten. Maar er zijn ook mensen die plannen aan het smeden zijn omdat het gewoon een bucket-list-ding is. 

Niet gek

Maar hoe voelt het om dronken naar je aardrijkskundeleraar te luisteren? Of aangeschoten wiskundesommen te maken? "Het is eigenlijk een beetje alsof je niet geslapen hebt, je bent er gewoon niet bij." Over het algemeen hebben docenten niks door, er wordt in ieder geval niet echt op gereageerd. Dit kan natuurlijk komen doordat docenten zelf ook niet weten wat er is. Bij onze school zal ook misschien wel meespelen dat ze denken: "Ze zitten in de bovenbouw en zijn dus zelf verantwoordelijk."

Ik wilde ook weten: hoe kijken klasgenoten hiernaar? Er zijn mixed feelings. "Het is wel grappig, ze gedragen zich gewoon typisch en het maakt de dag wel leuker", zegt iemand. Een jongen irriteerde zich er ook aan: "Ik krijg het gevoel dat mensen gaan overdrijven en grappig proberen te doen. Het is vooral irritant."

Blaastest

Bij het Varendonck College hadden ze er in ieder geval genoeg van en besloten ze een alcoholtest aan te schaffen voor de dronken scholieren. Wat vonden 'mijn' dronken scholieren daar van? Er komt eigenlijk maar één antwoord: "Het boeit mij niet want ze gaan het hier toch niet invoeren, zelfs als ze dat zouden doen zou ik al van school af zijn." 

En we kunnen ons ook afvragen: is het niet overdreven, zo'n alcoholtest? Je gaat immers toch ook niet kijken of iemand wel genoeg energie heeft omdat die te kort heeft geslapen?

Gepubliceerd op 2 oktober 2018
ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.