Dosis zelfvertrouwen voor bruggers

Dosis zelfvertrouwen voor bruggers

Naar de brugklas gaan is best spannend, zeker als je verlegen bent of op de basisschool bent gepest. Daarom organiseerde Indigo, een organisatie voor mentale ondersteuning, vlak voor het nieuwe schooljaar de cursus 'Plezier op School'. Zo krijgen aanstaande bruggers nog even een steuntje in de rug.
 

Een paar dagen voor de cursus sprak ik alvast met de mede-bedenkster van de cursus, Marleen Faber. "We merkten dat de overgang van basisschool naar brugklas best groot is", vertelt ze. "En dat bruggers best wat hulp kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Ze leren tijdens de cursus met behulp van twee coaches vooral hoe ze 'helpend denken': je vormt dan positieve gedachtes, in plaats van negatieve. Ook werken de toekomstige eersteklassers aan hun houding en leren ze hoe je een gesprek moet voeren."

Ballonnen

Een poster die de cursisten gemaakt hebben.Na mijn gesprek met Marleen mocht ik verslag doen van de tweede cursusdag. Tijdens de eerste dag hadden de cursisten al aan een aantal basisvaardigheden, zoals hun houding, gewerkt. Gedurende de tweede dag stonden vooral oefeningen in de vorm van rollenspellen op het programma. Bij die rollenspelen stond één basisprincipe centraal: positieve gedachten helpen je om je goed te voelen. Daardoor maak je sneller contact en word je sneller opgenomen in de groep. 

Om dat principe nog een keer duidelijk te maken, deden we een oefening: we moesten op een ballon gaan zitten. Degenen die positief dachten ('ben benieuwd wat er gaat gebeuren, leuke oefening') gingen met meer zelfvertrouwen op de ballon zitten. Degenen die het eng vonden niet. Nogmaals: door slechte gedachten zie je er verkrampt en angstig uit. Door het zitten op de ballonnen knapte er soms eentje, en daar moesten de bruggers erg hard om lachen. De sfeer was gelijk wat relaxter. 

Rollenspel

Daarna begonnen de rollenspellen: iedere brugger kreeg een situatie waarin hij of zij juist moest handelen. Zo moest een meisje een praatje aanknopen in een zogenaamd klaslokaal en een ander moest voor zichzelf opkomen en zeggen dat ze geen geld uit wilde lenen aan een ander meisje. Voor sommige deelnemers was de oefening nog een beetje lastig, anderen wisten na een paar aanwijzingen al wat ze moesten doen. De sfeer was eerst nog een beetje onwennig, maar de bruggers kwamen al snel los. 

Na de rollenspel begon het meest emotionele deel van de dag: er werd gepraat over pesten. Zelf kreeg ik het ook best lastig toen ik hoorde hoe vreselijk sommigen waren gepest op de basisschool. Zo was er iemand die letterlijk elke dag werd opgewacht op het schoolplein. Door over het pesten te praten, konden we elkaar wel goed steunen en daar hadden ze zeker wat aan. "Ik herkende me in verhalen van anderen en dat hielp zeker", vertelde een van de deelnemers.

Aan het einde van de middag lieten de jonge scholieren alles wat ze geleerd hebben aan hun ouders zien. Daarna waren ze klaar voor de echte test: een nieuwe klas, op een grote, nieuwe school. De brugklas blijft natuurlijk een  grote vuurproef, maar door de oefeningen van vandaag zijn de bruggers in ieder geval klaar om de sprong te wagen.

Gepubliceerd op 14 september 2014
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Leuk blog! Alhoewel het lijkt alsof de bruggers van tegenwoordig al meer dan genoeg zelfvertrouwen hebben. Aan hun gescheld en geschreeuw tijdens het fietsen te horen! ;-)

7 jaar geleden