Dit valt op aan de n-termen
Vanochtend om 8:00 uur spuugde het Cito de n-termen uit. Is het Cito lief of streng voor jullie geweest? Welke n-termen vallen mee, welke vallen tegen? Wij analyseerden de normeringen en de eerste reacties daarop. We maken ook even een vergelijking tussen de statistieken van onze Bereken-je-cijfer-tool en de werkelijke n-termen.
Vwo-examen Frans
Jullie vonden het véél te lang. Ook docente Frans Swannet van den Akker was niet blij. "De verhouding klopt gewoon niet. Voor al die lange teksten ontvang je maar weinig punten. Ook waren sommige antwoorden echt heel erg lang. Dan heb ik het over anderhalve zin of zinnen van twee regels als een meerkeuzeantwoord." Twitter explodeerde na het vwo-examen Frans.
Om jullie onvrede te uiten, trokken jullie massaal aan de klachtenbel. "Van alle examens is over Frans vwo relatief het meest geklaagd", zegt Anouk Gielen, voorzitter van het LAKS. "Bijna de helft van de 15.000 leerlingen die het examen maakte, heeft zich bij ons gemeld. Belangrijkste klacht: het examen was veel te lang en daardoor kregen heel veel mensen het niet af."
Gisteren nog berichtte de NOS opnieuw over het examen Frans. Het examen was niet alleen lang, maar er zaten ook weer een aantal 'rammelende' vragen in volgens docenten, waarbij er meer antwoorden goed waren dan in het antwoordmodel aangegeven. Volgens Swannet zijn jullie 'afgestraft' met dit examen.
De n-term voor dit examen lijkt echter niet in verhouding met al deze ophef: vwo'ers moeten het doen met een norm van 0.6.
Havo-examen economie
Nog zo'n examen waar een groot deel van de kandidaten radeloos van werd: het havo-examen economie. Er bereikten ons zelfs berichten dat enkele scholieren na afloop van het examen opgenomen moesten worden.
Toen vanochtend de n-term bekend werd, waren veel havisten not amused. 1.3 vonden zij veul te laag voor dit onmogelijke examen. Als we kijken naar de statistieken van onze bereken-je-cijfer tool, eindigde het examen economie op de op-één-na laatste plaats, met een gemiddelde van 5.4.
Hoe komen ze in hemelsnaam aan die N-term van 1,3 voor economie? #nterm #eindexamens #havo
— Romy (@roomelot) 13 juni 2018
Weinig uitschieters
Wat verder opvalt: er zijn weinig uitschieters dit jaar. Vaak is er wel één examen met een term van 0.0 of 2.0. Een examen dat écht heel moeilijk was, of écht heel makkelijk. Vorig jaar kon bijvoorbeeld het pilotexamen wiskunde A rekenen op een normering van 2.1. Havo Fries en havo Frans kregen juist een hele lage normering van 0.0.
Dit jaar is er geen enkel havo- of vwo-examen met een n-term van 0.0 of 2.0. Op vmbo-gt niveau kon alleen het examen Fries op een n-term van 0.0 rekenen.
Opvallende n-termen vwo
Naast dat de n-term voor het vwo-examen Frans erg tegenviel (0.6), worden veel vwo'ers ook niet vrolijk van de n-term voor m&o (1.3). Dit examen eindigde in de statistieken van onze cijfertool helemaal onderaan, met het laagste gemiddelde van een 5.3. De n-term blijft dan toch een beetje achter.
De n-term voor het examen Nederlands valt mee, 1.1. Dit examen is eigenlijk elk jaar goed voor een enorme stroom aan klachten, maar dit jaar werd het als 'historisch makkelijk' bestempeld. Toch rolt er dus een vrij gunstige n-term van 1.1 uit de computers van het Cito.
Voor het vwo-examen scheikunde werd een hoge n-term ingesteld van 1.7. Terecht, als je afgaat op de gegevens uit de cijfertool. Op dit examen scoorden jullie het op-twee-na laagste gemiddelde.
Opvallende n-termen havo
Zoals boven al besproken: de n-term voor het super pittige examen economie (1.3) valt tegen. Maar de n-term voor het havo-examen aardrijkskunde lijkt beter te matchen met jullie gevoel. Uit de cijfertool-statistieken blijkt namelijk dat dit examen eindigde met het laagste verwachte gemiddelde, een 5.2. De n-term komt uit op 1.6. Gelukkig.
Een meevaller lijkt het havo-examen Engels. De n-term is vrij hoog, 1.4, maar volgens de tool vonden jullie dit examen niet heel lastig. Het verwachte gemiddelde eindigde op een 6.1. Ook de n-term voor wiskunde B (1.2) lijkt vrij vriendelijk, aangezien jullie op dit examen gemiddeld een 6.3 verwachtten te scoren.
Opvallende n-termen vmbo
Bij de vmbo-examens lijken de gemiddelden uit de cijfertool best goed overeen te komen met de n-termen. Het examen Nask2 eindigde op de laatste plaats, met het laagste verwachte gemiddelde (5.4). Gelukkig is de n-term hoog (1.8), zodat jullie hopelijk toch aan een voldoende komen. Daarnaast werden aardrijkskunde en maatschappijkunde lastig gevonden. Ook voor dit vakken zijn de n-termen redelijk hoog: 1.2 en 1.5.
Het examen Nederlands was een eitje volgens de statistieken uit de cijfertool. Jullie verwachtten gemiddeld een 6.7 te scoren. De n-term komt ook hier overeen met jullie gevoel, want die is met 0.3 vrij laag.
Heel veel succes de komende zenuwslopende uren! Wil jij alvast berekenen wat je cijfers zijn, gebruik dan hier de geüpdatete bereken-je-cijfer tool.
1 seconde geleden