Dit moet je weten over het wetenschappersleven

Door Sandra

Bij het woord 'wetenschapper' denken mensen al gauw aan oude mannen in labjassen met ontploft haar á la Albert Einstein. Aan iemand die alleen maar in een lab staat en het ene na het andere proefje uitvoert. Dit geldt lang niet voor elke onderzoekers. Ze kunnen ook mensen bestuderen of nieuwe producten ontwikkelen. Het lijkt mij een droomberoep en ik geef je vijf redenen waarom jij ook een leven als wetenschapper moet overwegen. 

1. Levenslang leren 

Als wetenschapper ben je bezig met het creëren van nieuwe kennis. Je bent zelf bezig met een nieuw onderzoek of herhaalt onderzoeken van anderen, om te controleren of de gegevens wel kloppen. Je bent als onderzoeker nooit uitgekeken op onderwerpen en blijft nieuwe vragen stellen. Als je een nieuwsgierig persoon bent die kennis wilt blijven opsteken, is dit beroep echt iets voor jou. 

2. Goed salaris

Als wetenschapper breng je feiten aan het licht en voor dat werk word je natuurlijk goed betaald. De hoogte van je salaris is afhankelijk van verschillende factoren, zoals wat je functie is en waar je werkt. Als je alleen orders opvolgt verdien je rond de 2000 euro per maand. Je kunt echter ook je eigen onderzoeken opzetten, publiceren en praktische oplossingen ontwikkelen. Je verdient dan al rond de 5000 euro per maand. Meestal bieden bedrijven hogere salarissen dan onderwijsinstituten. 

3. Kritische blik

Denk je dieper over onderwerpen na die indruk op je maken? Neem je niet zomaar alles voor wat het is, maar kijk jij verder? Dan heb je waarschijnlijk een kritische blik waarmee je de wereld aanschouwt in zijn dynamiek en imperfecties. Als je bijvoorbeeld wilt doorgronden waar het fenomeen vandaan komt dat we elkaar drie kussen geven (of soms twee of één) of je afvraagt waarom we in Nederland zo geheimzinnig doen over ons salaris: als doortastende onderzoeker vind je het antwoord wel!

4. Creativiteit

Je moet natuurlijk over creativiteit beschikken om tot nieuwe ideeën te komen voor je onderzoeken. Je zou bijvoorbeeld kunnen bedenken hoe we nog zuinigere auto's kunnen maken of zelfs de volledige infrastructuur van het openbaar vervoer kunnen vernieuwen. Als onderzoeker kan je uit de kleinste zaken al inspiratie halen en daar een ontzettend fascinerend onderzoeksonderwerp uit halen. 

5. Hard werken 

Ben je vaak druk, druk, druk? Altijd al gepassioneerd geweest over bepaalde onderwerpen? Dan is onderzoeker zijn iets voor jou. Je kunt volledig opgaan in het onderwerp van jouw interesse. De weg naar je uiteindelijke baan is wel lang. Je moet eerst een brede basis aan kennis aanleggen in het vakgebied dat jou interesseert. Het is belangrijk dat je in de tussentijd stages loopt op de universiteit (want dat levert je connecties op) en je schrijfvaardigheden aanscherpt.

Na je bachelor doe je een master-opleiding, een onderzoeksstage en uiteindelijk zal je post-doctoraal onderzoek doen. Deze volledige route is overigens geen keiharde eis, maar als je echt je eigen onderzoeken in jouw gespecialiseerde vakgebied wilt doen, is deze route wel aan te raden.

Gepubliceerd op 28 maart 2018