Dit is waarom niet iedereen tegelijk vakantie heeft
Waar scholieren uit regio Midden alweer in de schoolbanken zitten, heeft regio Noord nog even vakantie. Dát is het resultaat van de vakantiespreiding. Het doel van deze spreiding is niet altijd even duidelijk voor iedere scholier, maar er zijn toch echt verschillende redenen voor.
In dit blog vertel ik je waarom in Nederland ieder jaar de schoolvakanties per regio anders vallen.
Betere verdeling drukte
Een belangrijk argument dat de Nederlandse overheid ertoe doet besluiten om de vakanties te verspreiden, is de spreiding van de reis- en verkeersdrukte. Door het verspreiden van de vakanties worden enorme pieken in reis- en verkeersdrukte vermeden. Als alle scholen immers tegelijkertijd vakantie zouden hebben, zou dit leiden tot overbelaste wegen, lange wachttijden op luchthavens en overvolle vakantiebestemmingen. Door de vakantiespreiding blijft dit enigszins binnen de perken, en kan heel Nederland met minder stress en soepelere reiservaringen genieten van een welverdiende vakantie.
Daarnaast heeft het verspreiden van de vakantie ook zo z'n voordelen wat betreft de economische impact en werkgelegenheid in Nederland. Voor een aanzienlijk deel van de Nederlanders is het toerisme simpelweg een bron van inkomsten. Het is voordeliger om die bron van inkomsten en werkgelegenheid gelijkmatig(er) te verdelen over het jaar. Zo zorgt vakantiespreiding dus ook voor het tegengaan van seizoensgebonden werkloosheid en creëert het een stabieler inkomen.
Welke regio wanneer?
De keuze van de overheid om de vakanties te verspreiden kan dus wel redelijk verklaard worden, maar hoe zit dat met de indeling van de vakantiedata per regio? Wie bepaalt in welke weken regio Noord/Midden/Zuid de herfst-, voorjaars- en zomervakantie viert? Eén ding staat in ieder geval als een paal boven water: het bepalen van wanneer welke regio vakantie heeft, is geen besluit dat halsoverkop wordt genomen.
De toeristische branche wordt betrokken, evenals ouderorganisaties en sectorraden voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. De overheid gaat samen met deze partijen in gesprek, en let hierbij op factoren zoals onderwijskundige belangen en een evenwichtige verdeling van onderwijsdagen en vrije dagen. Dan wordt er uiteindelijk na lang beraad een definitief besluit genomen over hoe de vakanties worden verdeeld. Die indeling geldt dan voor de aankomende vier jaren
Nadelen
Hoewel er dus best wel wat voordelen zijn aan het verspreiden van de vakanties, heeft deze modus operandi toch ook zo z'n nadelen. Vanwege het feit dat alleen al de zomervakantie over een periode van maar liefst tien weken wordt verspreid, betekent dit dat sommige regio's het ene jaar veel langer moeten wachten totdat ze vakantie hebben dan het andere jaar. En dat eist zo z'n tol van scholieren. "Ik merk het aan de leerlingen en ik merk het aan mijn eigen kinderen. Ze kunnen zich moeilijk concentreren en zijn niet vooruit te branden", aldus basisschoolleerkracht Kelly Looyé tegenover het AD. En dan hebben we het nog niet eens over de beperking die er wordt gelegd op de groep die tussen wal en schip valt, en als gevolg van de vakantiespreiding niet of slechts gedeeltelijk vakantie kan vieren met hun vrienden/familie. Tuurlijk is er meestal een overlappende periode en het weekend, maar toch: het is niet ideaal.
Er is dan ook al jaren een felle discussie omtrent de vraag of we er nou wel of niet goed aan doen om de vakanties te verspreiden. Maar wat vind jij eigenlijk, na het lezen van dit blog waarin ik onder meer de belangrijkste voor- en nadelen van vakantiespreiding voor je op een rijtje heb gezet? Vakantiespreiding: afschaffen of aanhouden?
Al aan het stressen voor je eindexamens? Niet met Examenbundel! Maak per vak de gratis quickscan en check hoe je ervoor staat. Zo krijg je direct inzicht in wat je al beheerst en wat je nog moet leren en oefenen.

1 seconde geleden