Die-hard wiskunde blokken

Die-hard wiskunde blokken

Door Tim

Dit waren een paar aparte Paasdagen voor mij dit jaar. Toen ik op tweede Paasdag uit mijn bed opstond voelde het net alsof ik uit de dood was opgestaan. En nee, ik ben geen nieuwe profeet. Ik heb drie dagen lang die-hard wiskunde bijgespijkerd op een examencursus.

Met een wiskundig talent als dat van een bananenvliegje en de betrekkelijk strenge exameneisen, leek het mij en mijn ouders een tof plan om een driedaagse examentraining te volgen. Precies dezelfde die Joca vorig jaar heeft gevolgd, en bij toeval óók met een gemeenschappelijke docent.

In een moordend tempo werd in ongeveer 30 hele uren álle wiskunde B van de bovenbouw van het VWO herhaald, met zeven docenten en zo'n twintig andere leerlingen in het lokaal, haast een één-op-één begeleiding dus.

De roze wolk

As we speak zit ik op een mooie, wiskundig correcte, roze wolk en ben ik in de ban van mijn opgedane wiskundige kennis. De examenstress heeft tijdelijk plaats gemaakt voor het nerdschap. Vraag het me maar en ik beantwoord je vragen over Wiskunde B. Waar ik eerst een waar slagveld creëerde in mijn schrift bij het primitiveren van een som, lukt dat nu best aardig en vind ik het zélfs leuk om te doen.

In die drie dagen worden er verschillende stappenplannen ingestampt die je wiskundige worstelingen zouden moeten laten verdwijnen. Althans op de zogenaamde 'kleine bak'-stof, de belangrijkste onderwerpen die het meest worden getoetst. Het excuus van veel leraren op moeilijke vragen is dan ook vaak dat iets 'thuishoort in de grote bak'. Je moet er in ieder geval op gokken dat er in de examens van dit jaar dezelfde verdeling in stof wordt gemaakt... Je weet het immers nooit zeker. 

Groot pluspunt: de begeleidende docenten van de examencursus zijn niet veel ouder dan jezelf, je zit in een hele andere vibe dan op school. Stiekem is het gewoon best gezellig en heeft 't iets weg van de schoolkamp-feeling. Alleen leer je in dit geval nog iets in plaats van het spelen van een nachtspel en het gooien met waterballonnen. 

Resumé

Naast een boel kennis, stappenplannen, gezelligheid en leuke stickers in m'n opgavenschrift is nu ook mijn wiskundig zelfvertrouwen ongelofelijk opgekrikt. Maar de cursus is wel heel erg duur en kan niet op alle vragen direct een antwoord geven. Voor de echt specifieke vragen moet je namelijk in het vrijwillige avondprogramma zijn.

Er wordt verteld dat er gemiddeld een punt hoger gescoord wordt op het CE dan het SE-gemiddelde. Laat ik het hopen, dan zijn die 30 extra wiskunde-uren straks niet voor niks geweest. We gaan het zien op 12 juni.

Gepubliceerd op 6 mei 2014

REACTIES

J.

J.

Ik heb vorig jaar economie gedaan in Leiden (ik denk dat dit ook in Leiden is, ik herken de opbouw heel erg). Ik stond een 5.6 voor mijn SE'e en ik haalde een 7.6 op mijn eindexamen! Nu sta ik dus gewoon een 7 voor economie op mijn diploma. Zeker aan te raden dus!

10 jaar geleden

R.

R.

Stond voor mijn wiskunde na 2 SE's een 5 (twee keer letterlijk een 5.0 gehaald + 1 herkansing ook een 5.0). Ik naar Leiden (daar was jij ook, herken het hahaha), laatste SE: 8.6!?!??! Dus nu sta ik een 6,2 en als ik een 6,8 haal sta ik zomaar een 7 op mijn eindlijst voor wiskunde. Stond twee maanden geleden nog een 5!

Dus het helpt zeeeeker, super goed dat je het gedaan hebt!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.