Die-hard Vietnamese scholieren

Die-hard Vietnamese scholieren

Door Simon

Dit zijn Vietnamese kinderen. Zie je ze zeuren over niks? Nee.Een geinig bericht in de Vlaamse krant De Morgen. Voor iedereen die na een paar weken school alweer dagelijks zeurend en huilend thuis komt: het kan ook anders.

In de Vietnamese provincie Quang Binh moeten twintig scholieren iedere dag een rivier oversteken om bij school te komen. Er is geen brug. Er is geen boot. Dus ze moeten..?

Inderdaad: ze zwemmen naar school. De die hards! Ze zwemmen iedere dag heen en weer, met hun schoolspullen in een plastic zak (want dat is handig, dan blijft het droog). In het regenseizoen is het extra zwaar, want dan is de rivier een stuk wilder en dieper.

Kritiek

Maar zelfs voor Vietnamese begrippen is dit iets te hardcore. Toen een Vietnamees televisiestation beelden van de kids uitzond 'trok er een storm van verontwaardiging' door het land. De lokale autoriteiten (zeg maar de gemeente) verdedigen zich door te stellen dat er geen geld voor een brug is.

Een inwoner van het dorp bij de rivier zegt semi-geruststellend: "Er zijn al veel mensen meegesleurd door het wassende water, maar die konden allemaal gered worden."

Is het allemaal waar?

Ik heb geen idee of het allemaal waar is, ben simpelweg nog nooit in Vietnam geweest. Ik schrijf gewoon het werk van een andere journalist over en overdrijf het allemaal een beetje. Maar het bericht is te grappig om niet te publiceren én het vormt een mooi excuus om jullie Hollandse en Vlaamse bengels nog maar eens uit te leggen dat jullie niet zo moeten zeiken.

En nou niet zeggen dat in Vietnam 'tenminste vaker de zon schijnt'.

(foto: Flickr)

Gepubliceerd op 23 september 2011
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

Ik zal nooit meer hetzelfde naar school kijken.

10 jaar geleden

D.

D.

Fijn, wie moet er nu mijn Nikes maken?

10 jaar geleden

R.

R.

briljant

10 jaar geleden

I.

I.

Ja maar in Vietnam schijnt vaker de zon...

10 jaar geleden

J.

J.

ik moet 17/18 kilometer fietsen naar school, telt dat ook?
en ja bij hun schijt vaker de zon...

10 jaar geleden