Eindexamens 2025

Wij helpen je er doorheen ›

Deze jongeren zijn gelovig: 'Het geeft me rust'

Deze jongeren zijn gelovig: 'Het geeft me rust'

Door Lena

Zo'n veertig procent van de jongeren tussen de 15 en de 18 is gelovig, in 2010 lag dat percentage nog rond de vijftig. Het is een feit dat steeds minder jongeren een geloof aanhangen, maar dat betekent níet dat we ze uitgestorven kunnen verklaren. Wat biedt het geloof aan jongeren? En wat willen ze dat anderen erover weten? 

Fatima-Zahra (17, 6-vwo) over de islam 

Moslims geloven in Allah als God en Mohammed als profeet. Het heilige boek van de islam is de Koran. "In het Arabisch bestaat het woord 'moslim' uit twee delen: 'mu' en 'islam'", legt Fatima-Zahra uit. "Het grondwoord 'islam' betekent letterlijk 'overgave' of 'onderwerping'; waarvan het grondwoord 'salam' 'vrede' betekent. Het gelovig zijn zit dus eigenlijk al in het woord zelf."

De islam brengt Fatima-Zahra dichterbij God en zorgt voor een gevoel van gemeenschap, zo vertelt ze. "Ik heb wel eens nagedacht over hoe het zou zijn als ik niet islamitisch zou zijn opgevoed. Dat lijkt me lastig. Doordat de mensen om mij heen ook gelovig zijn, kunnen ze me op weg helpen met de vragen die ik heb. We vasten samen en gaan naar de moskee en islamitische feesten."

"Van wat ik weet, zijn de meeste gelovigen in mijn omgeving moslim. In mijn familie, in de wijk en op school ken ik meer moslims dan dat ik aanhangers van andere geloven ken. En van die laatste groep ken ik eigenlijk nauwelijks mensen, buiten mijn buren die wel eens naar de kerk gaan."

Fatima-Zahra merkt dat de meeste leeftijdsgenoten geen geloof aanhangen. Ze is een van de drie leerlingen uit haar leerjaar die moslim is. "Ik heb er geen last van qua omgang met anderen op school." Ze vindt het wel fijn om leeftijdsgenoten tegen te komen die wél islamitisch zijn. "Het is een beetje alsof je Nederlanders tegenkomt terwijl je in het buitenland op vakantie bent. Je bent toch een beetje een 'soortgenoot', dat maakt het contact leuk."

Als islamitische vrouw bid je niet als je menstrueert. "Tijdens die paar dagen heb ik wel eens gehad dat ik me best eenzaam en leeg voelde, omdat ik niet kon bidden. Ik probeer dan wel iets anders te doen om God te gedenken." De islam geeft Fatima-Zahra rust. "Het is fijn om elke dag de vijf vaste momenten voor het bidden te hebben, het is een moment met jou en God. Daardoor word je herinnerd aan waarvoor je dit leven op aarde doet. Het geeft een doel en zin aan je leven."

Ashvin (15, 5-vwo) over het hindoeïsme

"Ik ben altijd hindoe geweest. Voor zover ik weet, is iedereen in mijn familie die Tamil - mijn moedertaal - spreekt, ook aanhanger van het hindoeïsme. Doordat ik ermee ben opgegroeid, voelt het voor mij heel vertrouwd", aldus Ashvin. Het hindoeïsme is een van de oudste geloven. "Het heeft een hele rijke cultuur. Ook is het polytheïstisch, we geloven dus in meerdere goden. Daarnaast is de koe een heilig dier voor ons."

Eén van de kenmerken van het hindoeïsme is het geloof in karma en reïncarnatie. "Dit geeft me rust. Ik vind het een prettig idee dat er mensen 'meekijken' en zij het zien als er goede en slechte dingen gebeuren." De meeste vrienden van Ashvin zijn niet hindoe. "Ik heb geen negatieve ervaringen gehad, over het algemeen is iedereen heel respectvol. Maar ze vinden het soms wel gek, bijvoorbeeld als ik vertel dat ik geen koe eet of een tijdje vegan ben. Dit doen we uit respect voor andere levende wezens."

Het hindoeïsme heeft een eigen kalender. "Op bepaalde momenten eten wij wekenlang geen vlees omdat wij in die weken steeds drie dagen lang aan één van de goden wijden." Er zijn verschillende variaties op. "Sommigen vasten we een paar weken lang of eten we alleen fruit."

Voor Ashvin is het geloof een groot deel van zijn leven. "Ik denk veel na over wat het voor mij betekent. Elke vrijdag bid ik en we gaan regelmatig met de familie naar (internationale, red.) religieuze festivals. Dat is al sinds mijn geboorte zo, het is heel normaal voor mij."

Norah (17, eerste jaar 'songwriting' aan de Rockacademie in Tilburg) over het gereformeerd protestantisme

Norah is niet gelovig opgevoed. Haar ouders laten de opvoeding zo vrij mogelijk, zodat ze daar zelf haar weg in kan vinden. "Dat vond ik heel fijn, vooral als tiener." Twee jaar geleden bekeerde Norahs broer zich tot het gereformeerd protestantisme. Dit is een stroming binnen het protestantse christendom die de leer van de reformatie aanhoudt. "De vriendin, met wie hij nu verloofd is, is gelovig. Na een vervelende periode en kritisch onderzoek heeft hij God gevonden." Inmiddels zijn Norah en haar ouders ook gelovig. Het geloof geeft haar vooral veel rust. "Het is fijn om te weten dat Hij er voor me is, dat ik al mijn zorgen bij Hem kwijt kan."

"Op school heb ik er wel eens opmerkingen over gekregen." Mensen vragen Norah bijvoorbeeld hoe ze omgaat met actuele onderwerpen. "Hoewel ik het prima vind als mensen vragen stellen, kan het ook wel vervelend zijn. Ik zie het zelf niet echt als een big deal, maar soms lijkt het alsof het feit dat ik in God en de Bijbel geloof het enige is wat mensen van me herinneren. Ook denken mensen soms dat ik andere groepen 'haat' omdat ik christelijk ben. Dat is echt niet zo. We worden juist door Jezus opgeroepen om van iedereen te houden, daar streef ik naar in mijn dagelijks leven."

Gepubliceerd op 8 februari 2024

REACTIES

Jeanine

Jeanine

Wow, das echt mooi, ik ben zelf christelijk (hervormd)

1 jaar geleden

Sara

Sara

cool!
Ik vroeg me af waarom er niks staat over het Jodendom.
Ik ben namelijk Joods en zou het wel cool vinden.

1 jaar geleden

Lena

Lena

goed punt! het liefst had ik zoveel mogelijk verschillende geloven gekozen, maar voor deze blog lukte het niet om er meer dan 3 te kiezen. stuur me vooral een berichtje als je een keer wat meer wil vertellen over jouw ervaringen als Joods persoon, ik zou hier namelijk wel graag aandacht aan willen besteden.

Groetjes!

1 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.