Demonstreren kun je leren

Demonstreren kun je leren

Door Anouk

Het zijn roerige tijden. De Nederlandse verkiezingen komen er aan en het lijkt wel of dat de politici een beetje gek maakt. De gekste uitspraken passeren de revue, met als toppunt de brief van Rutte aan het Nederlandse volk. Ook aan de andere kant van de wereld gaat het er niet al te best aan toe: de machtigste man ter wereld is een wortel met raar haar. Gelukkig laten veel mensen het er niet bij zitten: er zijn de laatste tijd veel protesten. Van Women's March tot Holland against Hate, ook Nederlanders laten hun stem horen. De kans is dus best groot, dat jij je ook ergens tegen of voor wil uitspreken, maar hoe?

Sophie* (17) heeft al flink wat ervaring met protesteren. Ze vertelt me waarom ze dat doet: “De laatste tijd protesteer ik wel wat vaker, ja. Ik vind het belangrijk om je stem te laten horen - hoe cliché het ook klinkt - en dit is de enige manier. Wel vind ik dat demonstraties altijd gepaard moeten gaan met andere vormen van actie: teken petities, bel/mail Kamerleden, etc.”

Blijf strijden

Je stem laten horen dus, maar wel op zo'n manier dat het niet blijft bij dat ene protest. Lees je dus goed in van tevoren en blijf ook naderhand betrokken. Grote kans namelijk dat het probleem na een demonstratie nog niet is opgelost, dus blijf er voor strijden.

Haar eerste protest kan Sophie zich ook nog goed herinneren: “Mijn eerste demonstratie was voor vluchtelingenrechten. Sowieso is dit een kwestie die ik heel erg belangrijk vind. Ik was er maar kort, maar het saamhorigheidsgevoel maakte veel indruk op me.”

Sophie heeft dus echt een probleem gevonden dat ze heel belangrijk vindt en waar ze vaker de straat voor op gaat. Ze wil meegeven dat je niet zomaar moet protesteren, simpelweg omdat je wil protesteren, maar doe het alleen als je er ook echt achter staat. Bedenk goed waar je wel of niet achter staat en waar je je fel tegen uit wil spreken. Er zijn honderden protesten en je kan moeilijk aan al die protesten deelnemen, dus denk er goed over na en maak een keuze.

Je stem laten horen is heel goed, maar toch zijn er ook een aantal dingen die je beter niet kunt doen, vertelt Sophie: “Een no-go bij demonstraties is daadwerkelijk geweld. Met stenen gooien of iets dergelijks moet je dus ook echt niet doen. Maar vaak merk je wel dat het demonstratierecht overtreden wordt door de gemeente wanneer ME of politie ingezet wordt om de demonstratie te ontbinden. Bij een gevaarlijke situatie is dit begrijpelijk, maar dit is meestal niet het geval. Dan steun ik blokkades of sit-ins, waarbij de demonstratieruimte wordt afgebakend voor de politie.”

De wereld mooier maken

Het kan er best heftig aan toe gaan, zo'n protest, maar zoals Sophie ook aangeeft is het vooral belangrijk om alleen te doen waar je je fijn en veilig bij voelt. Demonstreren is een geweldig recht wat we hebben en waar we met z'n allen gebruik van moeten maken, maar wel alleen voor iets waar je echt achter staat. Toch denk ik dat we in deze tijd niet aan de zijlijn moeten blijven staan. Laat van je horen. Ga de straat op, teken petities, bel een kamerlid en spreek je uit tegen verschrikkelijke beslissingen. Zodat we de wereld met z'n allen weer een stukje mooier kunnen maken.

 

*Sophie is een gefingeerde naam

Gepubliceerd op 8 februari 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.