De X-Factor van De Grijze Jager

De X-Factor van De Grijze Jager

Door Anne

De boekenserie De Grijze Jager is een regelrechte rage in de onderbouw. Ook op mijn school worden vooral jongens (normaal gesproken niet bepaald leesfans) meegesleurd in de middeleeuwse avonturen van de Australische schrijver John Flanagan.

Wat is er precies zo spannend aan De Grijze Jager? Waarom zou ik het ook moeten lezen? Tijd voor een onderzoek naar de X-Factor van de elfdelige reeks.

Plaatjes door woorden

Als eerste spreek ik fan Younes (12). "Ik hou van de middeleeuwen," zegt hij. "Doordat Flanagan alle karakters zo goed beschrijft, kan ik mijn eigen fantasie erop loslaten over die tijd."

Er zijn geen plaatjes in het boek, alleen een kaart van de omgeving. Maar tekeningen zijn ook niet nodig, vindt Younes. "Al schrijvend maakt Flanagan de sfeer. Plaatjes worden daardoor overbodig."

Volgens Younes is De Grijze Jager geen jongensboek, maar kan iedereen het lezen. Elk stuk in het boek is verteld vanuit het perspectief van iemand anders. Er is dus altijd wel iemand waarin je jezelf kunt herkennen.

Zijn er ook nog tegenvallers aan De Grijze Jager? Younes kan er in elk geval geen bedenken. Eén ding vindt hij wel jammer: over een tijdje kunnen we De Grijze Jager ook aanschouwen op het witte doek. Alle beelden in zijn hoofd over De Grijze Jager worden dan vervangen door de ideeën van de regisseur. En die zijn meestal toch niet zo mooi als je eigen fantasie.

Ook voor meisjes

De Grijze Jager wordt alleen gelezen door jongens uit de onderbouw, toch? Niet helemaal waar. Na een beetje zoeken vind ik ook een meisje dat fan is: Fenna (15). Toen ze in de bieb de achterkant van het boek las, werd ook zij meegesleurd in het verhaal.

Dat het toch vooral door jongens wordt gelezen, snapt ze wel. De hoofdpersoon is een jongen, niet bijzonder sterk, maar wel slim genoeg om een echte jager te worden. "Volgens mij heeft Flanagan het boek voor zijn zoontje geschreven, zodat hij zich erin kon herkennen. Veel jongens identificeren zichzelf met hoofdpersoon Will."

Maar is ze eigenlijk niet een beetje te oud voor De Grijze Jager? "Het boek had misschien wat moeilijker mogen zijn, maar leuk blijft het wel."

Leuker dan huiswerk

Ook Thijs (14) begrijpt waarom De Grijze Jager zo populair is. "Stoppen met lezen is simpelweg te moeilijk. Als je midden in een  spannend gevecht zit, leg je het boek niet zomaar weg voor het  avondeten of je huiswerk."

Hoe Thijs de boeken is gaan lezen, is redelijk opmerkelijk: op een promotiedag van De Grijze Jager mocht hij trompetspelen voor John Flanagan himself. Daarna kreeg hij het boek cadeau van de boekwinkel waar z'n optreden plaatsvond. Een schot in de roos.

De Grijze Jager zit vol met rare monsters en tovenaars, maar Thijs vindt dat niet erg. Het past volgens hem goed bij de middeleeuwen waarin het boek zich afspeelt: mysterieus en avontuurlijk.  Zijn er verder nog dingen die Thijs kwijt wil? "Mja. lees het boek maar."

En ik?

Zelf heb ik De Grijze Jager nog niet gelezen. Het leek me een jongensboek, een boek voor brugklassers. Toch heeft het mijn interesse gewekt. Binnenkort leg ik al mijn moeilijke literatuur weg en steel ik het boek van mijn broertje. Eens kijken of De Grijze Jager ook wat voor mij is.

Gepubliceerd op 11 oktober 2012
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test

REACTIES

R.

R.

Ahh, die Younes is echt cute!

12 jaar geleden

R.

R.

Ik heb de hele serie gelezen (12 boeken) en ik ben een 'meisje' van 17. Mijn drie broertjes hebben de hele serie ook gelezen en mijn oudste broertje leest de serie steeds maar weer opnieuw. Het is mooi geschreven en ook interessant voor meiden, omdat het niet alleen maar vechten is. Er komen ook gevoelens in voor, wat meiden vaak wat leuker vinden. Dat het boek voor onderbouwers is maakt niet uit, het taalgebruik is misschien wat makkelijk maar het doet niks af aan de verhaallijn en schrijfstijl. Een aanrader!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.